calendar

Ponedeljak 25. Novembar, 2024

aktuelno ikonica Aktuelno
Dubai čokolada iz Semberije se čeka mjesecima ANĐELA PODIVLJALA NA SAM SPOMEN GASTOZOVIH GASOVA: Bolna tačka isplivala na vidjelo! (FOTO) BIHAMK savjetuje: Evo kako sami da provjerite dubinu šare na gumama Terza morao da bira između Milice i Sofije: “Zbog djeteta ću…” Uz Sarajevo, Travnik najzagađeniji grad u BiH Zbog ovih učesnika hitno reagovao Veliki šef: U Bijelu kuću stiglo važno obavještenje o kaznama! Zabrinjavajuće brojke: U BiH od početka godine ubijeno sedam žena Ena Čolić donijela šok odluku! Razočarala se u Peju i njegova osjećanja: “Rekao mi je da bih dijete prodala za rijaliti, on nema osjećanja…” Hana Huljić Grašo: Osjećam se malo umorno  Snimak Novaka Đokovića i Endija Marija zbunio i Jelenu: Da li je neko mislio da je to za penziju? HAOS U NIŠU ZBOG ODLUKE MILJANE KULIĆ! Saznali da je dala šansu Ivanu Marinkoviću zbog sina Željka, PA GA POZVALA DA SE PRESELI KOD NJIH Humanost na djelu: Bajaga s kolegama muzičarima želi pomoći poplavljenim područjima u BiH “ZA POMIRENJE NAJJAČE U OVOM VIJEKU” Nakon Saše Mirkovića oglasila se i Ana Nikolić! Ovim riječima ZAPALILA MREŽE (FOTO) SVI SE DIVE NAŠEM ALEKSANDRU LAZIĆU: Pogledajte jedan od najljepših poteza veličanstvene pobjede BiH, FIBA ga uporedila s Novickim Preminula manekenka, partner se oprostio potresnim riječima: Ljubavi moja, čekaj me gdje god da si HAOS I LOM! Zvezdan Slavnić BRUTALNO PONIZIO Maju Marinković! Progovorio o njenim SILIKONIMA “IZ PRVE RUKE” (VIDEO)

Ovaj jednostavan trik za mekane kolače tajna je iskusnih domaćica

Objavio: RHT
30/12/2023 8:20 PM

Omekšali maslac ključan je za ukusne kolače i keksiće, a s obzirom na to da je ovaj korak lako zaboraviti, donosimo trik kojim ćete u nekoliko minuta dobiti maslac savršene teksture.

Koliko puta vam se dogodilo da krenete praviti neku poslasticu i tek onda primjetite napomenu da vam je potreban omekšali maslac? Možda se to čini kao sitnica i korak koji se lako preskoči, ali upravo se u njemu krije trik za najukusnije kolače.

Naime temperatura maslaca stvarno je važna kada je u pitanju pečenje poslastica, posebno sitnih kolača.

Razlog je jednostavan, ali i bitan: maslac na sobnoj temperaturi lako će se pomiješati sa šećerom, što je ključ za lagane i pahuljaste kolačiće.

Hladni maslac obično se pretvara u ljuskave slojeve, što ga čini najboljim izborom za kolače teže teksture i kore za pite. Ipak, za izradu prhkog tijesta i najukusnijih keksića ključno je da bude sobne temperature.

Foto: Ilustracija

Čak i kada to znate, velike su šanse da ćete se ovog koraka sjetiti tek kada krenete u izradu kolača – a maslac je još u frižideru!

Na sreću, postoji sjajan trik kako ga brzinski omekšati i tako baš svaki put napraviti poslasticu po najvišim standardima.

Za početak, stavite komad maslaca na tanjir obložen papirnim ubrusom. Potom napunite staklenu čašu vrućom vodom. Kada se čaša zagrije, prospite vodu i pokrijte čašom maslac na tanjiriću. Ostavite pet do sedam minuta kako bi postepeno omekšao.

Za kraj, nikako nemojte grijati maslac u mikrotalasnoj peći. Možda se to čini kao najočiglednija metoda, međutim na ovaj ga način nećete ravnomjerno omekšati te će dio biti otopljen, a drugi potpuno hladan – što nikako neće pomoći pri miksanju.

BONUS VIDEO:

Hypebih.ba/Tportal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS