calendar

Ponedeljak 29. Jul, 2023

OTVORENA FRANCUSKA NEDELJA
Preko 300 zvanica

Objavio: RHT
18/11/2022 2:15 PM

U Beogradu je juče otvorena deseta, jubilarna Francuska nedelja, u organizaciji Francusko-srpske privredne komore. Cilj Francuske nedelje je promocija istorijskih, kulturnih i poslovnih veza između Francuske i Srbije, a period njenog održavanja vezuje se za široko popularan običaj u Francuskoj – doček mladog francuskog vina Novi Božole. U periodu od 17. do 23. novembra svetla Pariza obasjaće ulice Beograda kroz niz kulturnih, edukativnih i ekonomskih događaja.

Foto: Francusko-srpska privredna komora


Francuska nedelja otvorena je sinoć svečanim dočekom Božolea powered by Belgrade Airport na kojem je učestvovalo preko 300 zvanica, diplomata, direktora francuskih i srpskih preduzeća, poznatih privrednika i javnih ličnosti. Zvanicama se obratio i predsednik Francusko-srpske privredne komore Dragan Stokić najavivši program Francuske nedelje. Dobrodošlicu i lep provod zvanicama je poželela i direktorka Francusko-srpske privredne komore Sanja Ivanić. Ispred Ambasade Francuske, goste je pozdravio prvi savetnik Ambasade Francuske u Srbiji, gospodin Fatih Akcal, koji je podvukao značaj francusko-srpske saradnje u svim domenima i pohvalio rad Francusko-srpske privredne komore.

Foto: Francusko-srpska privredna komora

Novi Božole (Beaujolais nouveau) je mlado francusko vino koje se konzumira odmah nakon fermentisanja. Širom Francuske se trećeg četvrtka u novembru dočekuje Novi Božole u restoranima, kafićima, uz muziku i festivalsku atmosferu. Francusko-srpska privredna komora je unazad već deset godina taj običaj prenela u Srbiju, proslavljajući ga sa partnerima i zvanicama Komore.

Foto: Francusko-srpska privredna komora

Pored dočeka mladog francuskog vina, za zvanice Komore je istom prilikom organizovana i degustacija francuskih sireva i delikatesa, gde su razna preduzeća na posebnim štandovima izložile svoje proizvode i organizovale promocije, aktivnosti i gostima uručile poklone.

Foto: Francusko-srpska privredna komora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS