calendar

Ponedeljak 29. Jul, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
U OVIM HOROSKOPSKIM ZNAKOVIMA SE RAĐA NAJVIŠE MAMINIH SINOVA: Kod njih ćete uvijek biti broj 2! Drama kod Jablanice: Zapalio se kombi u vožnji, vatrogasci se bore s vatrom Trikovi da vam veš uvijek bude fino opran: Evo šta treba koristiti umjesto omekšivača JANJUŠ PRVI PUT JAVNO OBJAVIO FOTKU SA NOVOM DJEVOJKOM! Svi gledaju i ne mogu da vjeruju, da li je ovo moguće?! (FOTO) STRAVIČNA ISPOVIJEST INFLUENSERA (24) O SILOVANJU: “Držali su me! Otkopčao je šlic i rekao mi…” KONAČNO PROGOVORIO ŠOK! AUTOBUS UDARIO U KOMBI BARBARE BOBAK! Pjevačica bila u njemu, evo u kakvom je stanju! Cijene hrane i bezalkoholnih pića u junu u prosjeku niže za 0,9 posto “TRAŽIO MI JE GOLE FOTKE DA BI SE SAMOZADOVOLJAVAO! NIJE HTIO DA PLATI” Nova Janjuševa djevojka ŠOKIRALA: “Devito nije htio da skida fantomku ni dok smo…!” Banjalučanin pritvoren zbog obljube maloljetne kćerke SVI JURE NA HYPE TV POSLIJE RIJALITIJA: “ZNAJU GDJE TREBA DA IDU!” Finalistkinja otkriva zašto učesnici MASOVNO prelaze na Hype televiziju po završetku svake sezone (VIDEO) ŽIVOT SA DVIJE ŽENE Jana se naljutila zbog “nove” Sultanove prijateljice i napustila kuću: Elme dovodi svoju muzu? SLIJEDI NOVI HAOS (VIDEO) Đoković deklasirao Nadala! Najteži poraz Španca u karijeri na pariškoj šljaci HITNO OGLAŠAVANJE MENADŽERA ACE LUKASA! Saša Mirković otkrio sve o zdravstvenom stanju pjevača BLAM – ŠA NE VJERUJE SVOJIM OČIMA! ŠOK Poznat identitet mladića čije je tijelo izvučeno iz Bilećkog jezera: Policija se oglasila o utapanju na Manjači OVO JE NOVA JANJUŠEVA DJEVOJKA? Vrela plavuša osvojila njegovo srce

Osuđena majka jer je primorala kćerku da se uda za muža koji je ubio

Objavio: RHT
29/07/2024 1:20 PM

Primorala kćerku da se uda

Ruqia Haidari je imala samo jednu želju – udati se iz ljubavi. Međutim, zbog strogih pravila, majka ju je primorala da se uda za čovjeka koji ju je kasnije ubio.

Foto: Mreža X/ Ruqia Haidari

Primorala kćerku da se uda

Njena majka je postala prva osoba koja je zatvorena prema australskim zakonima o prisilnim brakovima jer je naredila svojoj kćeri da se uda za muškarca koji ju je kasnije usmrtio.

Ruqia Haidari se htjela udati zbog ljubavi. Umjesto toga, završila je u ugovorenom braku kada je imala samo 15 godina koji je završio razvodom u 20. godini.

Foto: Mreža X
Foto: Mreža X

U očima afganistanske hazarske zajednice, gdje se njena porodica nastanila nakon što je pobjegla od talibana, ona je bila “bewa”. To bi značilo da je “izgubila vrijednost zbog razvoda”.

Tužilaštvo je tvrdilo da je želja Haidarijeve majke da “povrati svoju reputaciju” dovela do toga da je svoju kćerku primorala na drugi brak. Ovog puta sa 25-godišnjim muškarcem iz Perta Mohamedom Ali Halimijem.

Njihov brak bez ljubavi je trajao kraće od dva mjeseca, kada je Halimi ubio svoju 21-godišnju ženu u predgrađu Perta 18. januara 2020. godine. Iste godine, Australska federalna policija (AFP) optužila je njenu majku da je organizirala prisilni brak.

Sakina Muhammad Jan je u maju postala prva osoba u Australiji koja je proglašena krivom za dogovaranje prisilnog braka. Otkako je ta praksa kriminalizirana prije više od 10 godina.

Ona se u ponedjeljak vratila na okružni sud u Melbourneu, gdje ju je sutkinja Fran Dalziel osudila na tri godine zatvora. Uz 12 mjeseci koje treba odslužiti prije nego što bude puštena na slobodu pod nekoliko uslova. Uključujući dobro ponašanje.

Foto: Australian Federal Police/ Sakina Muhammad Jan
Foto: Australian Federal Police/ Sakina Muhammad Jan

“Svako treba biti slobodan da bira s kim će se i kada vjenčati”

Dalziel je rekla da bi Jan, koji je stalni stanovnik, također mogao da se suoči sa deportacijom nazad u Afganistan. To bi bila “veoma teška stvar” za ženu Hazara.

“Zloupotrijebili ste svoj položaj kao njene (op.a. Haidarijeve) majke, kao osobe s kojom je živjela i poštovala. Dok ste vjerovali da djelujete u njenom najboljem interesu, ustvari to niste činili”, rekla je ona.

Napomenula je i da vjeruje da je to prvi put da je neka osoba osuđena za prinudni brak, ali je i dodala da su kazne na čekanju u Novom Južnom Velsu. Oni koji su osuđeni za prisilni brak, oblik modernog ropstva, suočavaju se sa maksimalnom kaznom od sedam godina zatvora.

U saopćenju objavljenom prije Janove presude, savezni državni tužilac Mark Drajfus je rekao da je prisilni brak: “Prekršaj nalik ropstvu koji je najčešće prijavljivan”.

AFP navodi da su primili 90 izvještaja o prisilnom braku samo u periodu 2022-23. godine.

“Australska vlada radi s vladama država i teritorija na rješavanju pitanja prisilnih brakova. Uključujući istraživanje poboljšane građanske zaštite i pravnih lijekova za pogođene.” – rekao je Dreyfus, dok je najavio proces javnih konsultacija o potencijalnim reformama te je poručio:

“Svako u Australiji bi trebao biti slobodan da bira da li će se, s kim i kada vjenčati”.

Željela brak iz ljubavi

Tužilac Darren Renton je rekao da je Haidari rekla prijateljici da “želi da se uda iz ljubavi” te da ne želi drugi ugovoreni brak.

Par se vjenčao na vjerskoj ceremoniji u novembru 2019. koja nije bila službeno registrovana. Nakon što je Halimi platio nevjestu od 14.000 dolara.

Haidari nije željela da ostvari seksualnu intimnost sa njim, rekavši mu da “odlazi”. Dan prije nego što je ubio Halimi, poslao je videozapis njenoj porodici, žaleći se da spava do kasno te da ne kuha niti čisti.

Pročitajte i: Vremenska prognoza za ovu sedmicu i avgust: Meteorolozi posebno upozoravaju na ovo.

BONUS VIDEO:

(Klix/hypebih.ba/G. Š.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS