calendar

Subota 6. Jul, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
Francuska nakon uspavanke, pa penal-drame ide na megdan Španiji u polufinalu SLOBA RADANOVIĆ ZAVRŠIO NA INFUZIJI! Odmah se oglasila njegova supruga, otkrila u kakvom je stanju sada RASKRINKANO PRAVO LICE MIONE JOVANOVIĆ! Ovu fotku bi spalila da može, konačno isplivalo sve! Nada Obrić šokirala javnost prizanjem: Svi moji bivši muževi su bili nevjerni! Crna rupa u Pacifiku pokrenula teorije zavjere: Mjesto koje sije smrt MUŽ SANJE KUŽET ORGANIZOVAO GALA PROSLAVU! Slavi rođenje sina, a ovaj pjevač je zadužen za atmosferu MIONA I ANELI UHVAĆENE KAKO PRIČAJU U ŠIFRAMA: Mislile da ih kamera ne snima, pa se dotakle Stanislava, šok Ko je novi momak Meline Džinović? Pričalo se da su zajedno dok je još bila s Harisom HITNO SE OGLASILA MIONINA MAJKA! Niko ne može da vjeruje šta je priznala, Jovanovićka će doživjeti nervni slom! Svi frajeri Monike Beluči: Ne voli klasične ljepotane, ona voli ružne muškarce INTIMNE FOTKE MUŽA VERICE RAKOČEVIĆ! Veljko u gaćama, društvene mreže gore! ŠOKANTNO (FOTO) U ovoj životnoj dobi žene će najčešće prevariti svog partnera Džoker s klupe uništio snove cijele Njemačke i lansirao “Crvenu furiju” u polufinale PROGNOZA ZA VIKEND: Temperatura zraka iznad trideset stepeni “Krila sam da Marija Šerifović čeka sina!” EKSKLUZIVNO! Sani Armani razotkrila pjevačicine TAJNE! (VIDEO) NIKAD VIĐENA FOTKA MAJE MARINKOVIĆ! Ovako je izgledala na maturi prije 14 godina: Ne liči na sebe

ORBAN UDARIO NA EU KAO NIKADA DO SAD!

Objavio: RHT
05/11/2022 7:42 AM

Analitički centar koji finansira neliberalni mađarski premijer Viktor Orban izazvaće pravi zemljotres u Briselu kada bude pokrenut ovog meseca, piše “Politiko”.

Foto: Screenshot Youtube

MCC Brisel — ogranak Кolegijuma Matijas Кorvin (MCC), koledža sa sedištem u Budimpešti koji je kontroverzno primio milijarde forinti od Orbanove vlade — planira da “pruži alternativu” za “polarizovani kulturni pejzaž” Evrope, prema jednom od njegovih osnivača.

Centar, podržan od strane mađarske desničarske vlade koja je u sukobu sa institucijama Evropske unije, uzdrmaće “ekosistem” analitičkih centara u Briselu kojim trenutno dominira uglavnom homogena, proevropska misao.

U tekstu za “Politiko”, mađarsko-kanadski akademik i direktor novog trusta mozgova Frank Furedi rekao je da želi da promoviše “zrelu, promišljenu diskusiju o kulturnim tenzijama koje preovlađuju na kontinentu”, tvrdeći da od Orbanovog reizbora u aprilu, antimađarska osećanja su u porastu.

Furedi — koji će voditi centar zajedno sa Vernerom Paceltom sa Univerziteta u Drezdenu kao direktorom istraživanja — dodao je u svom tekstu da “Mađarsku mrze zapadni kulturni ratnici iz jednostavnog razloga što se usuđuje da dovodi u pitanje njihov posttradicionalistički pogled na svet podstaknut identitetom i politikom”.

Ali odmah je došlo do reakcije kritičara Orbanove vlade, koja je godinama u zavadi sa EU oko niza pitanja uključujući nazadovanje u pogledu vladavine prava i LGBT prava.

Ištvan Ujhelji, mađarski opozicioni poslanik u Evropskom parlamentu iz grupe Socijalisti i demokrate, rekao je za “Politiko” da je taj potez u skladu sa “strateškom kampanjom koju Fides (Orbanova vladajuća partija) već duže vreme sprovodi u cilju stvaranja anti-EU, krajnje desničarske političke moći u Briselu”. On je dodao da je “šteta što je MCC postao oruđe u tome”.

Кatalin Čeh, članica mađarske opozicione partije Momentum, takođe se pridružila horu kritika. Ona je rekla da je Fides mnogo uložio u stvaranje “alt-rajt intelektualnog univerzuma oko njihove politike”, sa nizom “protrampovskih američkih poznatih ličnosti” koje dolaze u Budimpeštu.

Кancelarija MCC u Briselu je samo proširenje ovog pokušaja da se uspostavi koalicija krajnje desnice, dodala je Čehova — koja veruje da je projekat osuđen na propast zbog Orbanove “ekstremne izolacije” u Briselu i zapadne orijentacije mađarske omladine.

Ali vrh istraživačkog centra je optimističan. Suosnivač Furedi rekao je za “Politiko” u telefonskom intervjuu da već radi na projektu pod nazivom “Čega se evropski ljudi plaše” i da planira da objavi godišnji takozvani Barometar straha — koji će izložiti pitanja koja “zaokupljaju ljude u različitim EU zemljama”.

Furedi je dodao da će fokus centra biti na obrazovanju i redovnom dovođenju studenata iz Mađarske u Brisel. Prva grupa mađarskih studenata posetila je belgijski grad prošle nedelje, sastala se sa medijima, poslanicima EP iz stranke Fides i imala predavanja o istoriji i institucijama EU.

Orbanov politički direktor Balaž Orban, koji predsedava odborom poverenika MCC-a, rekao je prošle nedelje da će taj analitički centar pomoći da se Mađarska učini “intelektualnom elektranom u kojoj MCC igra ključnu ulogu”.

Trenutno, MCC Brisel zapošljava nekoliko ljudi, uključujući dva istraživača, administrativno osoblje i direktora za komunikacije, koji je rekao da se očekuje da će se broj udvostručiti sledeće godine.

Centar planira da zvanično počne sa radom 15. novembra sa uvodnom konferencijom sa diskusijama o budućnosti Evrope. Govornici i učesnici će doći iz zemalja uključujući Poljsku, Italiju, Veliku Britaniju i Mađarsku, navodi Furedi.

Izvor: Politiko, Kurir, Blic



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS