calendar

Sreda 9. Oktobar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
Je li na pomolu pomirenje Filipa i Aleks? VIDEO ISTINE “Produkcija nam gura TABLETE u usta dok spavamo!” Rijaliti učesnik u POLICIJI podnosi PRIJAVU? “Beba liči na mene! Sve bivše su mi čestitale!” Darko Lazić postao otac po treći put! Otkrivamo ko je nova djevojka Mensura Ajdarpašića? Ima da nastane haos na javnoj sceni ANELI AHMIĆ PONIŽENA KAO NIKADA DO SADA! Otkriveno šta je uradila u rijalitiju, javnost bijesna: “Ona je dvolična, sada je sve jasno!” POGINULA KĆERKA POZNATOG SRPSKOG ROKERA! Stravična saobraćajka, imala je samo 25 godina, porodica slomljena od bola! U sarajevskom naselju pokrenuto klizište: Posljedice mogu biti katastrofalne Policija ušla u kamenolom, slijede hapšenja! Šta se trenutno dešava u DONJOJ JABLANICI? Mensur Ajdarpašić: Filip Car je govedo koje jedva hoda! Tamo niko nema obraza Fatima daje savjete kako puno pojesti, a imati savršenu liniju! Ja jedem pitu, ali ovo je tajna? Velika evakuacija! Narandžasto upozorenje za lokalitet Jablanice Krv se zaledila! Iznosi se tijelo iz Donje Jablanice! Ekskluzivno Turski glumci ili Elmedin? Fatima otkriva ko je ljepši O OVOME SE ŠUTI?! Dječaku-ubici K. K. tokom suđenja POZLILO kada mu se obratila majka UBIJENE DJEVOJČICE!? Intervenisala Hitna pomoć JOVANA PAJIĆ O KRAHU BRAKA: “Bila sam svjesna da venem pored tog čovjeka” ANELI IPAK NE MOŽE BEZ JANJUŠA?! Odala je jedna stvar

Održane vanredne sjednice Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo i Općine Stari Grad: POD POSEBNOM LUPOM SLUČAJEVI ZLATIŠTE I BISTRIČKI POTOK

Objavio: RHT
09/10/2024 3:15 PM

Vanredne sjednice Štaba civilne zaštite

Vanredne sjednice Štaba civilne zaštite održane zbog potencijalnih rizika klizišta i izlivanja u Općini Stari Grad Sarajevo

Vanredne sjednice Štaba civilne zaštite /  Foto: Općina Stari Grad
Nermin Čengić, načelnik Općine Stari Grad/ Foto: Općina Stari Grad

Kao reakcija na dopis sa ranijim upozorenjem Općine Stari Grad Sarajevo o potencijalnim rizicima za objekte na više lokaliteta na njenom području, danas su održane vanredne sjednice Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo i Općinskog štaba civilne zaštite.

Vanredne sjednice Štaba civilne zaštite

“Kao što je javnost već upoznata, problem predstavlja specifičnost lokaliteta na kojem se gradi stambeno-poslovni kompleks Hills, Zlatište. Koji je na području entiteta RS, a koji graniči sa iznimno naseljenim područjem FBiH i općine Stari Grad Sarajevo. Kao i to da su iskrčene velike površine drveća, a što direktno može uticati na pojavu klizišta. Ukoliko eventualno nisu ispunjeni svi zahtjevi odgovarajuće struke, kao i da nasipi zemlje unutar Bistričkog potoka, usljed obilnih padavina mogu dovesti do izlivanja.” – saopšteno je iz Općine Stari Grad Sarajevo.

U skladu sa tim, na današnjoj sjednici Općinskog štaba civilne zaštite, zadužena je Općinska služba civilne zaštite da u rješavanje problema uključi Kantonalnu upravu civilne zaštite KS. Uz saradnju sa Federalnom upravom CZ, s obzirom na to da se radi o problemu koji prelazi kapacitete Općine.

“Jedan od zaključaka odnosi se i na pojavu pukotina koje se povećavaju u zemljištu u ulici Bostarići (tzv. Curine njive) u Mjesnoj zajednici Širokača. Općinska služba civilne zaštite će zatražiti pomoć Kantonalne uprave u detektovanju stepena opasnosti po ljude i imovinu. Također, tražiće se pripravnost i pomoć Vlade KS za obezbjeđenje alternativnog smještaja u slučaju evakuacije građana.

Na temelju praćenja stanja na terenu, Općinska služba CZ zadužena je da se obrati za stručnu pomoć i analizu terena i stabilnosti Zavodu za izgradnju KS. Ona je hitno potrebna u cilju ocjene stepena opasnosti, ali i preventivnog djelovanja na predmetnom lokalitetu.

Sve službe zaštite i spašavanja u općini Stari Grad bit će u pripravnosti i djelovat će hitno na poziv Štaba civilne zaštite. Posebno u vezi s pojavom pukotina i problemom odlaganja otpada u Bistrički potok” – saopšteno je.

Krčenje šume

Analizom potencijalnih opasnosti, Štab je zadužio Službu za inspekcijske poslove Općine Stari Grad da dostavi informaciju nadležnoj upravi za inspekcijske poslove. O utvrđenim činjenicama sa terena prilikom kontrolnog nadzora u kamenolomu u ulici Obhodža bb. Kao i informaciju o eventualnom krčenju šume na predmetnom lokalitetu, KJKP „Sarajevo šume“.

“Služba civilne zaštite Općine Stari Grad će hitno dostaviti sve ove zaključke Operativnom centru Kantonalne uprave civilne zaštite za daljnje postupanje.

Štab civilne zaštite Općine Stari Grad Sarajevo je konstatovao da su evidentirane posljedice od prirodne i druge nesreće na području Općine proglašene Odlukom Vlade FBiH. O stanja prirodne nesreće uzrokovane poplavama i klizištima na području FBiH… Ovim putem pozivamo sve građane na oprez i pratimo situaciju na terenu” – saopšteno je iz Općine Stari Grad Sarajevo.

Također, posebno skrećemo pažnju svim građanima i građankama da budu oprezni, te da kontinuirano prate saopćenja Općine. Naime, ona će redovno biti objavljivana shodno zaključcima Štaba civine zaštite Općine. I Kantonalne uprave civilne zaštite. Kako bi blagovremeno djelovali, posebno kada je riječ o lokalitetima na kojima se nalaze bespravno izgrađeni objekti.

Pročitajte i: Katastrofa koja se dogodila u Jablanici može biti i u Sarajevu?! UPUČENA URGENCIJA NADLEŽNIM INSTITUCIJAMA.

BONUS VIDEO:

(hypebih.ba/G. Š.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS