calendar

Utorak 10. Septembar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
Moka Slavnić otvorio dušu: Anđela i Zvezdan su SUĐENI JEDNO DRUGOM NIŠTA OD VEZE SA ANELI?! Gastozz se ne odvaja od ove djevojke! AHMIĆEVA “NA APARATIMA”! PORODILA SE KĆERKA SINIŠE MIHAJLOVIĆA! Virdžinija dala nasljedniku ime po pokojnom ocu! Fotka malog Siniše obišla cijeli svijet! (FOTO) JODŽIRA URNIŠU NA MREŽAMA ZBOG EMOTIVNOG SNIMKA SA PORODICOM! Pogrdne riječi i osude pljušte sa svih strana zbog JEDNE STVARI! Nije više mogla da ih gleda! Fatima ih sve ISTJERALA IZ KUĆE! Elmedin se uhvatio posla i šuti Žanamari prošetala u bijeloj haljini s izrezima: Pokazala bujne grudi S KOJIM MUŠKARCEM JE MATORA BILA INTIMNA? Isplivali detalji emotivne veze Amerikanke otkrile koja veličina muškog ponosa je idealna: Odgovor će vas sigurno iznenaditi SKANDAL! Katastrofa! Janjuš na Pinku: “Nabijem na k*rac cijeli Beograd” (VIDEO) Inovacija u bh. omladinskom fudbalu: FK Željezničar i AK Novi Grad uvode novitete kroz projekt Atletska ABCDa “NENAD JE UPOZNAO NAŠU FAMILIJU!” Prvo oglašavanje Site Ahmić! Evo kako gleda na druženje Gastoza i Aneli BEBICA NAPAO TEODORU! BLAM! Nevolje u raju, svi se samo smiju! Nives Celzijus objavila spot za pjesmu “Moju pilu”: “Sve prska, kaplje, klizi” (VIDEO) ŽIVOT SA DVIJE ŽENE Elmedin otkrio kakve voli automobile: Promijenio sam ih vala k’o čarapa… (VIDEO) (18+) EKSPLICITNI SNIMAK RIJALITI UČESNICE SA NAJVEĆIM GRUDIMA! Vidi se sve Otac “Zmaja” Anela Ahmedhodžića ogorčen: KAO DA JE POD SIHIRIMA, VIŠE SLUŠA PUNICU NEGO MENE

Objavljena knjiga Seada Hasovića “Dnevnik noćnog urednika”: Promocija u subotu u rodnom Brčkom

Objavio: RHT
10/09/2024 11:59 AM

Objavljena knjiga Seada Hasovića

Foto: Sead Hasović/Avaz

Objavljena knjiga Seada Hasovića

Povodom 50. godišnjice novinarskog rada istaknutog bosanskohercegovačkog novinara i urednika Seada Hasovića objavljena je zbirka njegovih značajnih intervjua i kolumni nastalih tokom pola stoljeća duge karijere, a pod zanimljivim naslovom Kuća u saksiji, piše Radio Sarajevo.

Djelo autora koji je u svojoj karijeri intervjuirao ličnosti u rasponu od velikog Branka Ćopića, glumca Ljube Tadića, slavnog košarkaša Dragana Kićanovića, preko Ines Fančović, Asima Horozića, dr. Enesa Durakovića, pa sve do slavnog Johna Malkovicha i akademika Dževada Karahasana, svakako bi mogao biti dio literature studenata novinarstva. Posebno zbog njegovog reporterskog refleksa i “pitkog” stila, osjećaja za priču i dramu malih-velikih ljudi.

“Profesija zahtijeva cijelog čovjeka”

Hasović je prošao trnovit put lokalnog novinara i urednika – jednog od prvih u Jugoslaviji koji se bavio i pitanjima mita i korupcije u ondašnjem društvu – potom saradnika sarajevskih redakcija Oslobođenja i Večernjih novina, Radija Sarajevo.

Bio je jedan od osnivača ratnog PRESS centra “Slobodno Brčko”. Od 1996. do odlaska u mirovinu radio je kao reporter, redaktor, urednik kulture i dugogodišnji noćni urednik u Dnevnom avazu. Ova posljednja posebno je teška i izazovna urednička funkcija u dnevnim novinama za koju su kvalificirane samo ličnosti Hasovićevog formata.

Jer, za Hasovića “ova profesija zahtijeva cijelog čovjeka”.

– Hoće slugu, a ne gospodara. Tu prestaje i prva zabluda novinara, da će, zahvaljujući toj profesiji, biti stalno slobodan, a, ustvari, vazda je obavezan, i danju i noću. Jer nije pronađen ključ kako u sebi razdvojiti novinara koji je na poslu i novinara koji se odmara – piše Hasović.

Dr. Asim Mujkić, redovni profesor Fakulteta političkih nauka u BiH i dopisni član Akademije nauka i umjetnosti (ANU) BiH, sa zadovoljstvom je preporučio štampanje ovog djela.

– Zbirka tekstova i intervjua Seada Hasovića je svjedočanstvo ljudi, njihovih čudno isprepletenih života koji kroz vrijeme oblikovaše identitet Brčkog i BiH. Kroz priče vidimo kako se kroz živote običnih ljudi prelamaju veliki historijski procesi, kako se ti, ustvari naizgled obični ljudi, nose. Vidimo njihovu nepresušnu imaginaciju i dovitljivost, na kraju, ono najvažnije. Vidimo ljudskost koja inspirira i ne poznaje granice provincije, metropole, male Bosne i velikog svijeta – naveo je profesor Mujkić.

Putovanje kroz vrijeme

Jedna od recenzentica knjige je i novinarka Semira Degirmendžić. Primjećuje da je Hasovićeva knjiga svojevrsno putovanje kroz vrijeme.

– Za razliku od nekih drugih knjiga, koje svako od nas doživljava na svoj način i kao “lično putovanje”, Hasović nas svojim tekstovima u Kući u saksiji ustvari vodi na kolektivno putovanje vozom realnosti koji je s polazne stanice u Brčkom krenuo još sredinom sedamdesetih. Zahuktao se kroz krizne osamdesete, na tragičnoj brzini dobio ratnih devedesetih i dovezao se do kraja milenijuma – navela je Degirmendžić.

Novinar je, smatra Sead Hasović, i čovjek koji u životu učestvuje kao posmatrač. Te “urođene mane”, kako je naziva Miloš Mišković, ne može se osloboditi do kraja života.

– A ako se to desi, desila se velika izdaja: ili je on izdao novinarstvo, ili je novinarstvo izdalo njega – piše Hasović.

Hasović nikada nije izdao novinarstvo. A ni ono njega. Od njega očekujemo da “pusti” još mnogo izdanja. Na radost publike.

Prva promocija u rodnom Brčkom

Prva promocija Hasovićeve knjige bit će održana u subotu, 14. septembra, s početkom u 19 sati. U Islahijetu u rodnom Brčkom. O djelu će govoriti prof. dr. Asim Mujkić, Semira Degirmendžić i autor. Promociju će moderirati Suvad Alagić.

BONUS VIDEO:

Hypebih.ba/Avaz/A.H.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS