calendar

Subota 27. Jul, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
“DIVLJAK SAM U KREVETU, RADO KONZUMIRAM S*X!?” Bojan Tomović ŠOKIRAO izjavom: “Na nudističkoj ne mogu da gledam babe!?” ANĐELA ŠPARAVALO HOSPITALIZOVANA! Kolabirala i završila u hitnoj, isplivala stravična fotka Saša Mirković SVIMA ZAGOLICAO MAŠTU! Oglasio se iz Bodruma i pokazao sjajne kadrove! (VIDEO) NIKOLIJA ŠOKIRALA SVE! Pjevačica jede na podu, ljudi u nevjerici “ZNAM ŠTA JE RADILA SA 14 GODINA” Stanija Dobrojević RASKRINKALA Maju Marinković, iznijela šokantne detalje iz njene prošlosti Dvije teniserke na OI-ju su kćerke multimilijardera: Takmiči se i zet Bila Gejtsa OVO JE KUĆA LEPOG MIĆE?! Ostvario želju KĆERKI: To je raj na zemlji, treba da se radi LETNJIKOVAC! (FOTO) HYPE NA LICU MJESTA! Ekskluzivni snimci Miljane Kulić nakon što je objavljeno da je u bolnici! OVO JE PRAVA ISTINA JANJUŠ I ENA PREVARILI NACIJU? Nikad se nisu ni razvodili? Isplivao ŠOK snimak! PROCURILA FOTKA ĐINE DŽINOVIĆ SA DEČKOM! Bez brushaltera i usne na grudima, stegao je i pribio uz sebe! Manijak silovao 21-godišnjakinju u Beogradu: Napao je nasred ulice dok se vraćala iz noćnog izlaska ĐOKOVIĆ SUMIRAO UTISKE NAKON PRVOG MEČA! Novaku samo zlato u glavi: “Neću gledati Alkaraza i Nadala, naši košarkaši su mi bitniji” “BEZ FILTERA, BEZ EFEKATA!” Neda Ukraden u osmoj deceniji obukla zavodljivi kupaći, pa razbuktala maštu! (FOTO) Nedim Sladić objavio detaljnu vremensku prognozu: Slijedi suša širom BiH, a padavina ni na vidiku ACA LUKAS HITNO HOSPITALIZOVAN ŠTA SE DEŠAVA SA SINOM DRAGANE MIRKOVIĆ? Marko objavio šok fotku iz restorana

Novi Sad u Novu godinu ulazi sa čak tri nesvakidašnje izložbe!

Objavio: RHT
19/12/2022 7:27 PM

Zahvaljujući tituli Evropske prestonice kulture, Novi Sad je jedini grad koji će u Novu godinu ući sa čak tri nesvakidašnje izložbe inspirisane velikim srpskim naučnicima svetskog ranga – Milevom Marić Ajnštajn, Milutinom Milankovićem i Nikolom Teslom. Nove prakse razvijene na polju novomedijskih umetnosti, u okviru projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, omogućile su da Doček u Novom Sadu 31. decembra bude poseban doživljaj i drugačije vizuelno iskustvo te će tako na tri lokacije blistavi umovi nauke i njihovo stvaralaštvo ponovo zasijati kroz umetnost.

Foto: VLADIMIR VELIČKOVIĆ

Mileva i Milutin – simboli početka i završnice Evropske prestonice kulture

Mileva i Milutin bili su centralne ličnosti svečanog otvaranja Evropske prestonice kulture, 13. januara ove godine, kroz spektakl „Zeniteum”. Tada je otvorena i izložba inspirisana Milankovićevim delom „Vreme i vaseljena”, da bi sada taj krug bio zatvoren izložbom „Mileva”, kao krunom titularne godine, kada ove dve izložbe predstavljaju jednu celinu. Dok je kroz „Vreme i vaseljenu” čuveno zdanje Studija M dobilo potpuno novi izgled, sada je to učinjeno i sa 800 kvadrata obnovljenog dela Muzeja Grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi gde će biti postavljena „Mileva”.

Ulaz na obe izložbe 31. decembra je besplatan, ali su neophodne prijave. Više informacija o načinu prijave i terminima možete pronaći na sajtu docekns.rs

Foto: VLADIMIR VELIČKOVIĆ

„One čine jedno delo, zaokruženo u inspiraciji koju sam našao u ova dva velika uma, ali ostavljam prostor za dalje istraživanje. I Mileva će, kao i Vreme i vaseljena, biti interaktivna multimedijalna postavka koja posetioce stavlja u sam centar dešavanja i izvodi ih iz standardne pasivne uloge. Unutrašnju arhitekturu prostora sam dizajnirao tako da će moći da primi kompoziciju koja na ubedljiv način prikazuje priču inspirisanu blistavim umom Mileve Marić. S namerom u potpunosti ukidam spoljašnje svetlo i gradim svetlosne celine u koje upisujem reči, crteže, animacije, scenografske elemente… Ovo umetničko delo svakako nije klasična dokumentarna linearna izložba koje smo navikli da gledamo u našim muzejima”, rekao je autor obe izložbe, umetnik dr Dušan Jovović.

Tesla – svetlosna galerija

Novi Sad je u 2022. godinu ušao, a nju će i zaokružiti, Tesla svetlosnom galerijom u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Kroz nesvakidašnje svetlosne instalacije barokni dragulj Novog Sada, koji datira iz 17. veka, postaće tako jedinstveni ambijent za ulazak u 2023. godinu, što se pokazalo odličnim rešenjem prošlog 31. decembra, kada je Doček u Novom Sadu prvi put posle nekoliko decenija izmešten sa glavnog gradskog trga. Na Tesla svetlosnoj galeriji radiće samostalni umetnici među kojima su Chida Yasuhiro iz Japana, izabran za Artdex-ovih „Devet izvanrednih svetskih umetnika svetlosti”, Pavla Beranova iz Češke, dobitnica nagrada za interaktivne instalacije i najbolji dizajn osvetljenja, umetnik Dejan Stojkov, zatim Dorijan Kolundžija, koji je na čelu studija za nove medije „Galerija 12” čiji je jedan od projekata Muzej budućnosti u Dubaiju, ali i Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV) i drugi.

Foto: VLADIMIR VELIČKOVIĆ

„Za Doček 31. decembra čeka vas jedan vizuelni spektakl. Mi ćemo raditi na 3D mapingu Beogradske kapije, uz stvaranje jednog audio-vizuelnog prostora koji će obuhvatiti sve što se nalazi oko Beogradske kapije kako bismo rasvetom i video-mapingom svima približili i upotpunili vizuelno iskustvo u pratnji muzičkog programa koji će se dešavati to veče”, rekli su umetnici Dejan Stojkov i Anđelko Popić.

Muzički program 31. decembra u Novom Sadu

Novosađani i njihovi gosti će u novu 2023. godinu ući uz čuveni britanski trio Kosheen, zatim dobitnike BRIT nagrade — sastav Stereo MC’s, miljenika berlinskih klubova, di-džeja Biesmansa, jednog od najvećih vokalnih sastava na svetu Perpetuum Jazzile, ali i uz čuvene domaće alternativne bendove Repetitor, Obojeni program, Monohrom i druge.

Ulaz za programe 31. decembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave je slobodan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS