NIKAD NE NARUČUJTE OVO PIĆE U KAFIĆU: Prepuno je BAKTERIJA, može biti OPASNO!
Razmislite dvaput pre nego što naručite
Mogu li dobiti čašu vode? I možete li dodati krišku limuna?” Pitanje koje ne bi trebalo da pitate, a u nastavku saznajte zašto.
Bez obzira da li ide u vašu vodu, koktel, čaj ili u kiselu vodu, kriška limuna je uobičajeni dodatak piću. Međutim, da li ste se ikada zapitali gde je to zapravo bilo? Te kriške limuna u restoranu nisu tako čiste kao što biste želeli da budu.
Limun može biti kontaminiran iz više razloga. Iako ste možda dovoljno vredni da operete limun kod kuće, nema garancije da će konobari u vašem restoranu u koji idete da peru svaki pojedinačno, ili svoje ruke nakon pauze u kupatilu, do savršenstva. Uparite to sa mogućim korišćenjem istih noževa za meso i proizvode – ili još gore, istih dasaka za sečenje – i kontaminacija se može brzo proširiti. Limuni i drugi citrusi su posebno podložni jer su prekriveni porama, dajući bakterijama dodatnu površinu za razmnožavanje.
Ali pre nego što se potpuno odreknete kriški, trebalo bi da primetimo da nije bilo izbijanja bolesti koje bi se vodile do kontaminiranih limuna u pićima. Najbolje je da zatražite kriške na malom tanjiru. Zatim iscedite limunov sok direktno u vodu i uzdržite se od ispuštanja cele kriške u čašu. Možda vas neće u potpunosti zaštititi, ali će u velikoj meri smanjiti vašu izloženost neželjenim bakterijama.
Izvor: Najžena