calendar

Nedelja 20. Oktobar, 2024

aktuelno ikonica Aktuelno
SKANDALČINA Majka Aneli Ahmić iznijela strašne uvrede na račun Ene Čolić i Karića! Aflek se igra vatrom, doveo bivšu ženu pred Dženifer Lopez: Napetost bila na vrhuncu Mišo Banjac objavio “Voli me do boli”, Sofra ga proglasio nasljednikom Džinovića i Bešlića “KREZAVA BABA, ŽELI DA ISPROSI PARE OD MENE, UHODI ME” Asmin Durdžić za Hype TV RASKRINKAO ANELINU MAJKU: Evo kakav pakao proživljava Borac u derbiju pobijedio Željezničar i izjednačio se na vrhu tabele sa Zrinjskim Haos u Mostaru: Velika tučnjava Ultrasa i Red Armya, više osoba povrijeđeno Adil u zagrljaju Nine Badrić: SREĆO MOJA NAJVEĆA! U Sarajevu preminuo 33-godišnji muškarac: Izboden na putu za Igman “ZVALA ME JE DA JOJ OPROSTIM” Tara Simov brutalno o Anđeli Veštici nakon JEZIVOG NASILJA: “Dužna mi je 450.000 dinara” ŠOK! U EMISIJI “MALE STVARI” OTKRIVENE SVE TAJNE I MUKE ESTRADNIH PJEVAČA: “Budiš se u 2 ujutru, a u 4 ujutru imaš let, TO NE VIDE NA INSTAGRAMU” “PRIJE PAR MJESECI SE TO DESILO…” Uplakana Tina Ivanović progovorila o NASILJU Završeno snimanje spota za hit “KRIK”: Novi album Lukasa očekujte u prvoj nedjelji novembra a nove pjesme Mire Škorić u decembru “UČESNICI ĆE IMATI KONTAKT SA SPOLJNIM SVIJETOM!” Saša Mirković otkrio nepoznate detalje “IMANJA”! Ovo do sada nije viđeno kod nas! (VIDEO) SRAMOTNO! Dušica Jakovljević ODVALJENA OD ALKOHOLA vodi program na televiziji! “Ova definitivno nije više za TV” (VIDEO) EKSKLUZIVNO SVAĐA MILICE I SOFIJINE MAJKE? ONA IMA MOMKA U ZATVORU? Terza na aparatima? Šok ogroman! MILICA STALA U ODBRANU SOFIJE! Svi šokirani njenim potezom (FOTO)

Naučnici tvrde da ovo voće podmlađuje mozak i srce!

Objavio: RHT
20/10/2024 11:00 AM

Ovo voće podmlađuje

Brusnice, to sitno ali moćno voće, sve češće se nalaze u središtu istraživanja jer su njegove zdravstvene prednosti zaista velike.

Ovo voće podmlađuje / Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ovo voće podmlađuje

Najnovija studija sa Univerziteta Istočna Anglija otkriva da svakodnevna konzumacija brusnica može donijeti značajne koristi za pamćenje i kognitivno zdravlje

Rezultati ukazuju na to da bi brusnice mogle igrati važnu ulogu u prevenciji demencije i smanjenju nivoa “lošeg” holesterola.

Tokom istraživanja, naučnici su pratili grupu od 60 zdravih učesnika u periodu od 12 sedmica. 

Polovina ispitanika unosila je prah brusnice, dok je druga polovina primala placebo. 

Na kraju studije, oni koji su svakodnevno konzumirali brusnice pokazali su značajno poboljšanje u pamćenju za svakodnevne događaje, bolju cirkulaciju u mozgu, i niže nivoe LDL holesterola – poznatog kao “loš” holesterol.

Istraživač dr David Vauzour, koji je vodio ovaj projekat, naglasio je da su rezultati veoma obećavajući i da otvaraju vrata daljim istraživanjima o tome kako brusnice i druge bobice mogu doprinijeti očuvanju kognitivnih funkcija.

Žene koje kasnije rađaju imaju više šanse da dožive stotu

Pročitajte i: Žene koje kasnije rađaju imaju više šanse da dožive stotu.

Čekanje nekoliko godina da osnujete porodicu može vam donijeti neke neočekivane koristi – prema naučnoj studiji.

Ilustracija / Foto: Pixabay

Žene koje su u stanju da rađaju poslije 33. godine imaju tendenciju da žive duže od onih koje su prestale da imaju djecu prije 30. godine. To je pokazalo istraživanje Medicinskog fakulteta Univerziteta u Bostonu.

Više saznajte OVDJE.

BONUS VIDEO:

(Alo/hypebih.ba/G. Š.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS