
Poremećaji štitnjače pogađaju milione ljudi širom svijeta, ali često se zaboravlja koliko prehrambene navike mogu utjecati na rad ove osjetljive žlijezde. Nutricionistica Loga Pritika Srinivasan upozorava da određeni spojevi u hrani mogu usporiti funkciju štitnjače ili ometati apsorpciju hormona.
Namirnice koje sabotiraju rad štitnjače
Iako je uravnotežena prehrana ključ zdravlja, izbjegavanje određenih namirnica može poboljšati učinkovitost terapije i metabolizam.
Bijeli hljeb
Iako izgleda bezopasno, bijeli hljeb nije dobar za osobe sa problemima štitnjače. Rafinirano brašno siromašno je vlaknima i hranjivim tvarima, uzrokuje nagle skokove šećera u krvi i dodatno opterećuje metabolizam. Osobama s autoimunim bolestima, poput Hashimotova tireoiditisa, gluten može potaknuti upalne procese. Bolja opcija je hljeb od cjelovitih žitarica ili bezglutenski hljeb.
Čips
Omiljena grickalica može štetiti štitnjači zbog jodirane soli, trans masti i rafiniranih ulja. Trans masti mogu ometati apsorpciju joda, ključnog za proizvodnju hormona. Česta konzumacija čipsa doprinosi debljanju i inzulinskoj rezistenciji, što dodatno opterećuje žlijezdu i usporava metabolizam.
Kikiriki
Iako bogat proteinima, sadrži goitrogene spojeve koji ometaju sintezu hormona štitnjače. Povremeno konzumiranje nije štetno, ali svakodnevno jedenje maslaca od kikirikija ili prženog kikirikija može blokirati apsorpciju joda. Bolja alternativa su bademi ili orasi.
Povrće iz porodice krstašica
Kupus, brokula i karfiol su zdravi, ali mogu ometati štitnjaču ako se jedu sirovi u velikim količinama, jer sadrže tiocijanate koji se natječu s jodom. Kuhanjem, pečenjem ili parenjem njihov učinak se značajno smanjuje.
Kafa
Kofein može smanjiti apsorpciju lijekova za štitnjaču ako se pije odmah nakon terapije. Također podiže kortizol, hormon stresa, što može pogoršati simptome umora i tjeskobe. Stručnjaci savjetuju čekati 30-45 minuta nakon uzimanja lijeka prije kafe ili birati biljne čajeve poput kamilice.
Proizvodi od soje
Tofu i ostali sojini proizvodi sadrže izoflavone koji mogu usporiti proizvodnju hormona štitnjače i ometati apsorpciju lijekova. Umjerenost i pravilan razmak između uzimanja lijekova i soje smanjuju rizik od interakcija.
BONUS VIDEO:
hypebih.ba/hypetv.rs