calendar

Subota 27. Jul, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
HYPE NA LICU MJESTA! Ekskluzivni snimci Miljane Kulić nakon što je objavljeno da je u bolnici! OVO JE PRAVA ISTINA JANJUŠ I ENA PREVARILI NACIJU? Nikad se nisu ni razvodili? Isplivao ŠOK snimak! PROCURILA FOTKA ĐINE DŽINOVIĆ SA DEČKOM! Bez brushaltera i usne na grudima, stegao je i pribio uz sebe! Manijak silovao 21-godišnjakinju u Beogradu: Napao je nasred ulice dok se vraćala iz noćnog izlaska ĐOKOVIĆ SUMIRAO UTISKE NAKON PRVOG MEČA! Novaku samo zlato u glavi: “Neću gledati Alkaraza i Nadala, naši košarkaši su mi bitniji” “BEZ FILTERA, BEZ EFEKATA!” Neda Ukraden u osmoj deceniji obukla zavodljivi kupaći, pa razbuktala maštu! (FOTO) Nedim Sladić objavio detaljnu vremensku prognozu: Slijedi suša širom BiH, a padavina ni na vidiku ACA LUKAS HITNO HOSPITALIZOVAN ŠTA SE DEŠAVA SA SINOM DRAGANE MIRKOVIĆ? Marko objavio šok fotku iz restorana Doping skandal prvog dana Olimpijskih igara: Dominikanska odbojkašica suspendovana Tragedija u Bugojnu: U požaru stradao muškarac POVRIJEĐEN SAŠA MIRKOVIĆ! Oglasio se iz hotela gdje se dogodila nezgoda! (VIDEO) Trudnica na plaži uhvatila muža s ljubavnicom, ljudi pišu: Zaslužuje zatvor “POKUŠAO JE DA ME SILUJE, DOŽIVJELA SAM VELIKI STRES” Ava Karabatić se oglasila za HYPETV nakon hospitalizacije “POSVAĐAO SE SA ANELI I ZVAO ME! Malo smo se MAZILI!” Janjuš Ahmićevoj radio iza leđa, isplivala ISTINA (VIDEO) PRVO OGLAŠAVANJE ALEKS NIKOLIĆ NAKON PRIZNANJA DA IMA NEKOG! Objavila fotku iz kreveta, pa svima pokazala kako uživa! (FOTO)

Najezda žohara u Banjaluci: Mogu biti jako opasni

Objavio: RHT
15/07/2024 11:00 AM

Najezda žohara u Banjaluci

Posljednje padavine istjerale su na površinu crne žohare iz kanalizacija, te je veći broj njih ovih dana primijećen u zgradama i kućama u Banjaluci.

Foto: Pixabay 

Najezda žohara u Banjaluci

No, ono što je bitno znati je da takvi žohari mogu zagaditi hranu, te prouzrokovati oboljenja, zbog čega je bitno da se na vrijeme uoče i uklone.

Kako je potvrdila Nevena Kostić, ekolog u “Eko-belu”, kiša koja je padala protekle sedmice uzrokovala je podizanje nivoa podzemnih voda i iz tog razloga su se pojavili crni, kanalizacijski žohari.

“Što se tiče žohara, povećana je njihova brojnost zbog velike količine kiše koja je pala. Oni se obično pojavljuju u kućama i stanovima. Do sada smo imali pozive iz cijelog grada da ih uklonimo “, rekla je Kostićeva.

Dr Rajko Roljić sa Katedre za zoologiju na PMF-u Banjaluka kaže da su bubašvabe široko rasprostranjene, te se mogu sresti svugdje gdje se nalaze ostaci hrane, naročito u toplijim i vlažnijim prostorijama domaćinstava.

“Najčešće su svaštojedi, te značajno zagađuju hranu i prenosioci su izazivača raznih oboljenja čovjeka, pa je njihov epidemiološki značaj velik. Sreću se i na otvorenom prostoru, na primjer na deponijama smeća. Do danas je opisan velik broj vrsta bubašvaba, i to oko 3.500. Ekonomski najznačajnije su crna bubašvaba i smeđa bubašvaba ili bubarusa”, rekao je Roljić.

Zdravstveni problemi

Navodi da je crna bubašvaba vitalnija od bubaruse, s tim da su ove vrste neprijatnog mirisa koji potiče od sekreta koji luče žlijezde na abdomenu.

Kako je kazala jedna Banjalučanka, ovih dana su im se u stanu, koji se nalazi u zgradi, pojavili žohari, zbog čega se zabrinula.

“Znam da mogu prouzrokovati razne zdravstvene probleme, te se uvući u hranu, pa mi nije svejedno kad ih vidim. Odmah sam zvala nadležne da dođu i uklone ih”, rekla je ova Banjalučanka.

S druge strane, kako kaže Kostićeva, ovih dana veliki broj građana ih je pozvao kako bi uklonili gnijezda stršljenova.

“Sad je period sazrijevanja voća i oni prave svoja gnijezda. Inače, ljeti bude najviše poziva za uklanjanje gnijezda stršljenova. To je period njihove aktivnosti”, pojasnila je Kostićeva.

Prema njenim riječima, oni se uništavaju tako što se tretiraju njihova gnijezda. I to sve dok se ne dođe do matice, koja se nalazi u sredini.

Odbrana i paralisanje žrtve

Roljić pojašnjava da ove ose imaju žaoku koja služi za odbranu i paralisanje žrtve.

“Odrasli insekti se hrane biljnim sokovima, oštećuju i zrele plodove voćaka i vinove loze, i u tom pogledu mogu biti štetni. Osim toga, napadaju insekte i druge sitne organizme i na taj način svojim larvama obezbjeđuju hranu. Značajni su kao oprašivači mnogih biljaka. Svoja gnijezda, tzv. osinjake, prave u šupljinama drveća, ispod nadstrešnica zgrada, u zemlji i na drugim skrivenim mjestima”, kazao je Roljić.

Ističe da je stršljen najkrupnija osa, čiji ubod može biti smrtonosan.

Pročitajte i: Kako ishrana uništava seksualni život muškarca.

BONUS VIDEO:

(Nezavisne novine/hypebih.ba/G. Š.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS