calendar

Nedelja 20. Oktobar, 2024

aktuelno ikonica Aktuelno
SKANDALČINA Majka Aneli Ahmić iznijela strašne uvrede na račun Ene Čolić i Karića! Aflek se igra vatrom, doveo bivšu ženu pred Dženifer Lopez: Napetost bila na vrhuncu Mišo Banjac objavio “Voli me do boli”, Sofra ga proglasio nasljednikom Džinovića i Bešlića “KREZAVA BABA, ŽELI DA ISPROSI PARE OD MENE, UHODI ME” Asmin Durdžić za Hype TV RASKRINKAO ANELINU MAJKU: Evo kakav pakao proživljava Borac u derbiju pobijedio Željezničar i izjednačio se na vrhu tabele sa Zrinjskim Haos u Mostaru: Velika tučnjava Ultrasa i Red Armya, više osoba povrijeđeno Adil u zagrljaju Nine Badrić: SREĆO MOJA NAJVEĆA! U Sarajevu preminuo 33-godišnji muškarac: Izboden na putu za Igman “ZVALA ME JE DA JOJ OPROSTIM” Tara Simov brutalno o Anđeli Veštici nakon JEZIVOG NASILJA: “Dužna mi je 450.000 dinara” ŠOK! U EMISIJI “MALE STVARI” OTKRIVENE SVE TAJNE I MUKE ESTRADNIH PJEVAČA: “Budiš se u 2 ujutru, a u 4 ujutru imaš let, TO NE VIDE NA INSTAGRAMU” “PRIJE PAR MJESECI SE TO DESILO…” Uplakana Tina Ivanović progovorila o NASILJU Završeno snimanje spota za hit “KRIK”: Novi album Lukasa očekujte u prvoj nedjelji novembra a nove pjesme Mire Škorić u decembru “UČESNICI ĆE IMATI KONTAKT SA SPOLJNIM SVIJETOM!” Saša Mirković otkrio nepoznate detalje “IMANJA”! Ovo do sada nije viđeno kod nas! (VIDEO) SRAMOTNO! Dušica Jakovljević ODVALJENA OD ALKOHOLA vodi program na televiziji! “Ova definitivno nije više za TV” (VIDEO) EKSKLUZIVNO SVAĐA MILICE I SOFIJINE MAJKE? ONA IMA MOMKA U ZATVORU? Terza na aparatima? Šok ogroman! MILICA STALA U ODBRANU SOFIJE! Svi šokirani njenim potezom (FOTO)

Može li tragičan slučaj iz Donje Jablanice zaustaviti zloupotrebe prirodnih resursa u BiH?

Objavio: RHT
20/10/2024 4:00 PM

Tragičan slučaj iz Donje Jablanice

Traži se hitno preispitivanje koncesija za kamenolome, solarne i mini hidroelektrane, kao i hitno donošenje zakona o šumama na nivou Federacije BiH.

Tragičan slučaj iz Donje Jablanice / Foto: Bljesak.info

Foto: Bljesak.info

Slučaj kamenoloma u Donjoj Jablanici otvorio je niz sličnih pitanja u cijeloj Bosni i Hercegovini. Brojni ekološki aktivisti su nakon razornog nevremena, u kojem je poginulo više od 20 osoba, u našoj zemlji intenzivirali svoju borbu.

Tragičan slučaj iz Donje Jablanice

Traži se hitno preispitivanje koncesija za kamenolome, solarne i mini hidroelektrane. Kao i hitno donošenje zakona o šumama na nivou Federacije BiH. Može li slučaj iz Donje Jablanice pokrenuti val promjena, kada je riječ o zaustavljanju zloupotrebe prirodnih resursa u Bosni i Hercegovini? Građani i aktivisti širom BiH traže preispitivanje i pooštravanje dodjele koncesija u njihovim sredinama kako ne bi doživjeli sudbinu Donje Jablanice.

Posljednji protest održan je u selu Miljkovići, na cesti Mostar – Čitluk.

Podsjetimo, aktivisti su naglasili da se događaju masovne prenamjene državnog šumskog i poljoprivrednog zemljišta u građevinsko zemljište. Pitaju se kako je moguće da je investitor dobio dozvolu ako nema legalan pristupni put do solarnog postrojenja.

“Tražim da netko hitno zaustavi investitora, u ovom slučaju to je Marč d.o.o, graditelj, kako bi se proveo upravni spor. Ako su oni upravu, da imaju priključak, nek’ nastave raditi. Ali sve je izvjesno i ono što je dostavljeno iz Autocesta Federacije, da oni nemaju dozvolu za priključak na magistralnu cestu.”, kazao je za BHRT predstavnik neformalne grupe građana Mario Ćosić.

Stručnjaci i mještani 

Ekološki aktivisti naglašavaju kako oni nisu protiv razvojnih projekata i investicija, ali zahtijevaju da se traži i uvažava mišljenje stručnjaka, a posebno glas mještana.

Podsjećaju i na nepostojanje zakona o šumama na nivou Federacije BiH i Hercegovačko-neretvanskog kantona. To ostavlja otvoren prostor za slobodnu sječu šume u enormnim količinama, a bez nadzora i sankcija, prenosi BHRT. 

“Jer oni znaju strašno puno i znaju generalno dosta. Oni tu žive i borave i znaju koji tu može biti utjecaj rijeka i kamenoloma i asfaltnih baza. Kao i sve te infrastrukture koja je danas vrlo zanimljiva za kapitalizam”, kazao je Adnan Đuliman iz Eko centra Blagaj.

O svemu se oglasila i direktorica Fondacije “Atelje za društvene promjene” Lejla Kusturica koja je navela:

“Jedan od prvih logičnih koraka sada bi bio da svaki nivo vlasti u Federaciji, ali i RS, uzme svoje prostorne planove i mapu klizišta. I da vidi da li na području klizišta se planiraju neke male ili velike hidroelektrane, rudnici ili kamenolomi. Takvi projekti moraju biti automatski poništeni i stopirani i ukinuti da ne bismo za pet godina bilježili neku katastrofu”.

Kamenolom u mostarskoj Bijeloj 

Za donošenje odluka ključna je suradnja svih nivoa, smatraju u Ministarstvu trgovine, turizma i zaštite okoliša Hercegovačko-neretvanske županije.

“Mi moramo svi zajedno sjesti. Svi kantoni, općine, zajedno sa Federacijom u narednom periodu da razgovaramo kako regulirati ove oblasti. Da postrožimo mjere za izdavanje dozvola i da to budu dozvole koje će se svake godine ili svake druge provjeravati. A ne ova dozvola izda se jednom, pa traje do beskonačnosti.” – istaknuo je ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK Emil Balavac.

Pročitajte i: Dnevni horoskop za nedjelju, 20. oktobar 2024: Djevicu očekuju neplanirane obaveze, Lav prilično iscrpljen, Strijelac spreman za akciju, a Vi?

BONUS VIDEO:

(BHRT/hypebih.ba/G. Š.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS