calendar

Subota 5. Oktobar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
Kod Komadinovog vrela od jutra se radi na uspostavljanju putne komunikacije TRUDNA MILICA POSLALA JASNU PORUKU! Zapušila usta hejterima, donijela odluku! (FOTO) I dalje obustavljen saobraćaj od Jablanice prema Mostaru U EMISIJI PUŠTEN EKSPLICITNI SNIMAK SA RIJALITI UČESNICOM IZ KROFAKOVOG KREVETA! Stanislav je BRUTALNO ponizio “Ona je bila kratka afera, ništa više” S NJOM je PREVARIO djevojku Humanitarna organizacija “Pomozi.ba” objavila adrese punktova za prikupljanje pomoći u Sarajevu, Mostaru, Bihaću i Travniku Stravični detalji kataklizme u Jablanici: Među nastradalima i 29-godišnja trudnica Dnevni horoskop za 5. oktobar 2024: Rakovima se danas ne radi, Blizancima se smiješi nova ljubav Fato sve znam, prelaziš granice! Malo da skuham nešto, da me ne bi tračala Horor snimak sa društvenih mreža: Skočio sa balkona, sve je snimljeno (VIDEO) Filip Car: Šu*ci ako ste mislili da sam propao, varate se! Imam poruku za vas, mnogo sam dobar i ide me na svim poljima! Pokrenuta peticija: Sredstva za javni doček Nove godine u Sarajevu preusmjeriti ka poplavljenim područjima Jana navija za treću ženu: Treba nam neko da cijepa drva! Fatima ljutito izašla! Ispovijest Muhameda Begovića ledi krv u žilama: Sin je išao iza mene, odjednom ga je odnio veliki val Fatima napala udvarača! Halo, nisam ja tamo neka seljanka! Ja sam poznata i poštena! Apel sveštenika kod Jablanice: Trebaju nam voda i lijekovi SAMIR RAMOVIĆ ZBOG KOMPLIKACIJA PONOVO PRIMLJEN U BOLNICU! Konzilijum ljekara donio odluku! “Sljedeća dva mjeseca su kritična”

MOŽDA STE BOLESNI A NI NE ZNATE Ovo je vodič kroz simptome depresije!

Objavio: RHT
10/10/2023 4:00 PM

Riječ je o veoma delikatnom oboljenju te se treba tako i odnositi prema ljudima za koje slutite ili znate da pate od njega.

Foto: Copyright Pexels

Klinička depresija predstavlja ozbiljno mentalno oboljenje koje može značajno uticati na kvalitet života pojedinca a prema podacima SZO svaki četvrti stanovnik planete ima neki mentalni poremećaj.

Danas se obilježava Svjetski dan mentalnog zdravlja i veoma je bitno da se podsjetimo određenih činjenica koje prate ovo oboljenje.

Klinička depresija nije nešto što se može prevazići samo voljom. S odgovarajućim tretmanom i podrškom od strane voljenih osoba, mnogi ljudi koji se bore sa ovim poremećajem mogu postići poboljšanje i vratiti se normalnom životu. Važno je znati da niste sami i da postoji dostupna pomoć.

Prepoznavanje simptoma kliničke depresije, razumijevanje kako postupati i pružanje podrške onima koji se s njom bore, ključno je za njihovo ozdravljenje. Evo pregleda simptoma, pravilnog postupanja i načina kako možete pomoći.

 

Simptomi kliničke depresije

  • Dugotrajna tuga i osjećaj praznine – Osobe s kliničkom depresijom često doživljavaju duboku tugu i osjećaj praznine koji traje veći dio dana, gotovo svakodnevno. Teško im je da ustanu iz kreveta i potpuno su nefunkcionalni čak i kad je reč o nekim najobičnijim stvarima tipa navlačenje čarapa ili pranje zuba
  • Gubitak interesa i užitka – Prisutan je gubitak interesa za aktivnosti koje su nekada voleli i smanjenje sposobnosti da uživaju u stvarima koje su im nekada bile važne.
  • Osjećaj bezvrednosti i krivice -Osobe s depresijom često sebe vide kao beskorisne i osjećaju pretjeranu krivicu, čak i za stvari na koje ne mogu uticati
  • Promjene u apetitu i težinI – Konstatne su promjene u apetitu i one mogu rezultirati značajnim gubitkom ili dobijanjem težine.
  • Problemi sa snom – Javljaju se poteškoće sa spavanjem, što uključuje nesanicu ili prekomjerno spavanje.
  • Premor i smanjena energija – Osobe s depresijom često se osejćaju iscrpljeno i nemaju energije za svakodnevne zadatke.
  • Problemi sa koncentracijom – Vidne su poteškoće u fokusiranju i donošenju odluka.
  • Samoubilačke misli – Najozbiljniji simptom depresije su samoubilačke misli ili pokušaji, što zahtijeva hitnu intervenciju stručnih lica.
 

Kako postupiti ako uočite simptome 

  • Konsultacija sa stručnjakom – Prvi korak je potražiti pomoć od licenciranog psihijatra ili terapeuta koji će postaviti dijagnozu i predložiti odgovarajući tretman.
  •  
  • Adekvatna terapija – Terapija, kao što je kognitivno-bihevioralna terapija (KBT) ili terapija lijekovima, često se koristi za liječenje kliničke depresije i pokazuje dobre rezultate ako je adekvatna.
  •  
  • Podrška okoline -Ohrabrite osobu da se otvori prema vama i ponudite joj emocionalnu podršku. Pobrinite se da se ne osjeća osramoćeno zbog svoje bolesti ili kao da je okoliina osuđuje.
  •  
  • Fizička aktivnost i zdrava ishrana – Pomaganje osobi da održava zdravu ishranu i redovno vježba može im pomoći da se osjećaju bolje.
  • Samopomoć – Podstaknite ih da koriste tehnike samopomoći kao što su molitva (ako su pobožni), joga ili duboko disanje kako bi se nosili sa stresom i anksioznošću.
 

Pružite adekvatnu podršku

  • Slušajte bez osuđivanja – Aktivno slušanje i pružanje sigurnog prostora za razgovor može biti od suštinskog značaja za izdravljenje.
  • Ponudite pomoć za traženje tretmana – Pomozite im da pronađu stručnjaka i zakažu susret s njima.
  • Budite strpljivi – Liječenje depresije može da potraje i zahijteva puno strpljenja. Budite uz osobu tokom cijelog procesa.
  • Izbjegavajte davanje savjeta – Iako je dobronamjerno, davanje savjeta može biti kontraproduktivno. Umjesto toga, ponudite podršku i razumijevanje.

BONUS VIDEO:

Izvor: 24sedam.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS