calendar

Nedelja 6. Oktobar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
KAO BLIZNAKINJE SU! Svi ste videli MAJKU Ane Ćurčić, a tek da vidite NJENU SESTRU! One su IDENTIČNE Pokrenulo se novo klizište u Jablanici! (VIDEO) Aktivista iz Fojnice prije mjesec dana objavio ‘proročansku’ poruku o poplavama: “Rijeka i beton ne idu zajedno” ŽIVOT SA DVIJE ŽENE Fatima otkrila planove: Kad se preselim u Sarajevo onda ću se zaposliti u … “NISAM GLUPA ŽENA” Potresna scena: Nermin iz sela Trusina, kojem je bujica odnijela štalu i stoku, dobio kravu Preminuli su zagrljeni: Ovo su Irmela i Jasmin, spasioci su njihova tijela pronašli ispod ruševina OTKRIVENA BRUTALNA INFORMACIJA O RASKIDU ANITE I ANĐELA! Isplivala sva SRAMOTA na vidjelo, dugo se ŠUTJELO o ovome (FOTO) Horde zla slave 37. rođendan: Uvijek su tu kada nešto treba za državu Bosnu i Hercegovinu, ljubavlju bodre FK Sarajevo, a imali su veliki ugled na YU sceni PRVO OGLAŠAVANJE ŽENE MILANA KALINIĆA! Nakon njene objave usijale se društvene mreže (FOTO) Ovo je trudnica (29) koja je izgubila život u Jablanici, iza nje ostala kćerkica MAJA MARINKOVIĆ UHVAĆENA S NEPOZNATIM MUŠKARCEM! Isplivale prve zajedničke fotografije, javnost u šoku! Ministar sigurnosti Nenad Nešić će obići spasilačke timove RASTE BROJ STRADALIH: Pronađena još tri tijela MILJANA KULIĆ PROKRVARILA UŽIVO U PROGRAMU! Hitno prekinute nominacije, voditeljica povikala na sav glas! Spasio 10 ljudi pa poginuo: Pomozimo porodici jablaničkog heroja Ernada Begovića Emina javno izrazila osjećanja prema posebnom muškarcu: Sretan rođendan, ljubavi

MISIJA SPASAVANJA ZEMLJE JE USPEŠNO ZAVRŠENA! ,,Krećemo u novu ERU ČOVEČANSTVA” (VIDEO)

Objavio: RHT
27/09/2022 2:15 PM

Letelica “Dart“, koju je NASA lansirala, sudarila se direktno sa asteroidom, čime je misija “spasavanja” Zemlje uspešno završeno.

Foto: Pixabay/qimono

Ovaj bezmalo nesvakidašnji događaj odigrao se na oko 11 miliona kilometara od Zemlje, na nebeskom telu poznatom kao Dimorfos, kako prenosi ,,BBC”.

To je prvi pokušaj čovečanstva da pomeri nebesko telo, a cilj jeste da vidimo da li bi veliki asteroid, koji juri ka planeti Zemlji, mogao da bude preusmeren.

Asteroid nije bio uništen jer je letelica bila oko 100 puta manja od “Dimorfosa”. Umesto toga, Dart se nada da je sudar izmenio putanju asteroida kao i njegovu brzinu u svemiru. Naučnici očekuju da će guranje malo pomeriti “Dimorfos” i učiniti ga gravitaciono vezanim za “Didimos”, koji je svakako veći asteroid u sistemu.

– Krećemo u novu eru čovečanstva, eru u kojoj potencijalno imamo sposobnost da se zaštitimo od opasnog udara asteroida. Kakva neverovatna stvar. Nikada ranije nismo imali tu sposobnost – rekla je Lori Glejz, direktorka NASA odeljenja za planetarnu nauku ubrzo nakon potvrde da je svemirska letelica Dart uspešno uticala na “Dimorfos” u prvoj “misiji planetarne odbrane”.

Zemaljske opservatorije širom sveta, uključujući i svemirski teleskop Džejms Veb, posmatraće sistem asteroida u narednom periodu kako bi potvrdili da li je “DART” uspešno promenio kretanje samog asteroida. Agencija napominje da kamen nije bio na putu da udari u Zemlju.

Dart je slao slike na Zemlju brzinom od jedne sekunde dok se kretao ka svom cilju, a ono što se u početku pojavilo kao svetlosna tačka na slikama, brzo je naraslo i ispunilo celo vidno polje, pre nego što se napajanje iznenada prekinulo i pošto je svemirska letelica uništena.

Njegove slike snimljene sa bezbedne udaljenosti od 50 kilometara biće emitovane na Zemlju u narednim danima.

BONUS VIDEO:

hypebih.ba

Tagovi:

  • NASA
  • planete
  • Zemlja
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

    PRATITE NAS