calendar

Subota 5. Oktobar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
IZ ARHIVA Izvještaj o poplavama u dolini Neretve iz 1937. godine: Voda je srušila brdo, odnesene kuće… OBEZBJEĐENJE JEDVA SAVLADALO TERZU! Neviđeni haos u rijalitiju! Lomi sve pred sobom i nasrće na učesnike! Ovo je Lejla Zalihić koja je plivala tri kilometra kroz nabujalu vodu kako bi spasila svoju kćerku Aca Lukas najavio HAOS u Nikšiću! SPECIJALNA GOŠĆA izlazi na binu, evo o kome je riječ! (VIDEO) Pogledajte kako radi Civilna zaštita Republike Srpske u Donjoj Jablanici: Spasiocu voda skoro do ramena CRNA SUBOTA Poginuo radnik rudnika u Omarskoj! Iz rijeke Željeznice na Ilidži izvučeno tijelo žene ALEKSANDRA NIKOLIĆ APELUJE ZA POMOĆ NASTRADALIM U POPLAVAMA U BIH! “Zajedno smo jači”  ŽIVOT SA DVIJE ŽENE Elmedin: Hejteri kažu da nemam snage, a sam oborim drvo i izrežem ga! “SVE DOKUMENTOVANO” Lejla Zalihić o borbi za život: Muž i kćerka su živi, svekrvu još nisu našli Jala Brat posjetio punkt Crvenog križa u Vogošći: Pozvao sve da pomognu nastradalim u poplavama “U filmu ‘Stravično’ naći će se PJESMA KOJU SAM NAPISAO PRIJE 35 GODINA!” Aca Lukas otkrio DIO IZNENAĐENJA koje vas očekuje! (VIDEO) “MC STOJAN I JA NISMO ZAJEDNO, NITI ĆEMO BITI!” Zorana Mićanović otkrila svoj ljubavni status, pa stavila tačku na špekulacije! Evo šta je rekla o reperu! Ispovijest vozača kamiona koji je preživio odron: Sve se odigralo u nekoliko sekundi, cesta ispred mene je nestala MILJANA NAJAVILA HAOS! Planira NAPAD na Sofiju? Isplivao VIDEO! Marija Šerifović otkazala koncert u Sarajevu za 28. decembar: Nije vrijeme za pjevanje dok neko pati Poplave u BiH: Žrtve sve brojnije, ali i pitanja

LOPTASTA MUNJA UOČENA U SRBIJI, MOŽE DA UĐE U KUĆU: Meteorolog otkrio koliko je opasna! (VIDEO)

Objavio: RHT
31/08/2022 9:14 AM

Neobična munja koja se pojavila tokom nevremena iznad Sremske Mitrovice privukla je pažnju cele Srbije.

Foto: Instagram

Na snimku se može uočiti mala svetlucava loptica koja “skakuće” po nebu. Iako je nekima koji su videli snimak na trenutke delovalo kao da se radi o svicu ipak je u pitanju atmosferska pojava kojom se nauka i dan danas bavi i istražuje.

Radi se o kuglastoj ili loptastoj munji – retkoj pojavi koja se javlja za vreme jakog nevremena.

Meteorolog Nedeljko Todorović navodi da je takva atmosferska pojava retkost i da ju je s obzirom na njenu kratkotrajnost teže uočiti.

– Stvaranje loptaste munje je još malo izučen proces u vazduhu koji je praćen električnim pražnjenjem. Ne znam kako se ponaša u višim atmosferskim slojevima, ali kad se nađe bliže zemlji uglavnom se kreće sporo, a u ređim slučajevima se ubrza. Takva pojava uglavnom traje do 10 sekundi za razliku od obične munje koja traje manje od jedne sekunde – rekao je meteorolog Todorović za Espreso.

Dodaje da je to u stvari koncentracija elektriciteta u jednoj sferi i da taj oblik najviše odgovara “sakupljanju energije”.

Na pitanje koliko je opasna i da li postoji pravilo kad će se i gde pojaviti, meteorolog navodi da postoji opasnost ukoliko se nađe u blizini zemljinog tla.

– Pojava nije detaljno istražena pa ne mogu sa sigurnošću da tvrdim u kojim slučajevima će se spustiti toliko nisko da može nekog dovesti u opasnost, ali ako bi se neko našao u njenoj blizini u momentu kad eksplodira posledice mogu biti i fatalne – rekao je Todorović.

Može da uđe i u kuću

Meteorolog je takođe objasnio da postoje slučajevi kad je vrsta munje ulazila kroz domove čiji su prozori ili vrata bili otvoreni u toku nevremena i da u tom slučaju može čak i da izazove požar.

U zavisnosti od toga kojom se brzinom kreće, Todorović savetuje da ukoliko je vidite u svojoj blizini ne pravite nagle pokrete i ne dodirujete metalne predmete, a da se sporije krećete što dalje od nje.

– Radi se o pojavi veličine do maksimalno 30 centimetara prečnika te samo oni koji joj se nalaze u blizini od nekoliko metara mogu da je prepoznaju inače se u daljini vidi kao svetlucava tačka propraćena munjama. Ova pojava može da potraje i do 10 sekundi nakon čega eksplodira oslobađajući se ogromne energije. Prema zabeleženim snimcima očevidaca može se primetiti da se uglavnom kreće paralelno od tla – objasnio je Nedeljko Todorović.

Dodaje i da ne mora poput obične munje da se stvori iz oblaka već da postoji mogućnost da se iznenada materijalizuje na otvorenom prostoru.

– Njihovo “ponašanje” je nepredvidivo. Putanja i brzina leta prkose svakom objašnjenju. Mogu zaobići prepreke sa kojima se suočavaju, drveće, zgrade i građevine ili se mogu u njih “zabiti”. Nakon ovog sudara može doći do požara. Ostaje velika misterija šta utiče na putanju njegovog kretanja. Definitivno nije vetar jer se može kretati protiv njega. Nije razlika u atmosferskom fenomenu. To nije ni do ljudi, a ni do drugih živih organizama, jer ponekad može mirno leteti oko njih, a ponekad se “zabiti” u njih što može dovesti dovodi do smrti – zaključio je meteorolog Todorović.

Izvor: alo.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS