calendar

Utorak 23. Jul, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
“Neću da pričam o tim ĐUBRADIMA!” Tea Tairović ŠOKIRALA IZJAVOM o BIVŠIM MOMCIMA Mostar proslavlja veliki jubilej, 20 godina obnove Starog mosta I KRISTIJAN GOLUBOVIĆ SE OBRUŠIO NA CARA: Izudaraću ga kao magarca! Moliće me da prestanem Dejan Dragojević ZAKUCAO Filipa Cara: Daću mu pare za alimentaciju “Ona SAMO POKUŠAVA DA ME KOPIRA!” Tara nije štedjela djevojku svog bivšeg: Smatra da je Miona sa Ša IZ KORISTI?! (VIDEO) EVO DOKAZA: Memo je prešutio Elmedinovo poniženje PRINC OD VRANJE DOŽIVIO SAOBRAĆAJNU NESREĆU! Pjevač sletio sa puta, hitno se oglasio, evo u kakvom je stanju! “DOK NJEGA LJUDI GIFTAJU NA TIKTOKU, JA KUPUJEM STANOVE” Maja Marinković žestoko udarila na Filipa Cara! Džeko vratio Fenerbahče u život, “Dijamant” dao prvi zvanični gol u sezoni “JOŠ UVIJEK MORAJU DA GLUME!” Ovo su novi HEJTOVI o Aniti i Anđelu: “Kad njih vidim…” KEJT MIDLTON I PRINC VILIJAM OBJAVILI NOVE VIJESTI! Princezi od Velsa hitno potrebna ispomoć! Hrabroj misici aplaudira cijeli svijet: Muškarac koji me je zlostavljao sjedi u publici Spartak predstavio Sarajevo: Bogata historija i nacionalni ponos, jedan igrač posebno opasan NE PROLAZI TUGA ZA BRATOM! Evo šta je Janjuš sada URADIO, a onda je sve iznenadio (FOTO) Hari Varešanović pred spektakl ispod Starog mosta: Ima jedna tajna koju mnogi ne znaju… RAZVODI U ZAPADNOJ HERCEGOVINI Ljubuški prednjači sa više od 50 posto od ukupnog broja razvoda, najmanje u Posušju

RAZVODI U ZAPADNOJ HERCEGOVINI Ljubuški prednjači sa više od 50 posto od ukupnog broja razvoda, najmanje u Posušju

Objavio: RHT
23/07/2024 7:10 PM

Ljubuški prednjači u razvodima

Jedna od narodnih predaja o nastanku Ljubuškog kaže kako je herceg Stjepan Vukčić Kosača počeo graditi grad Ljubuški u čast svoje žene Ljubuše po kojoj je, kako legenda kaže, grad dobio ime. Nerijetko se može čuti i pročitati da je Ljubuški grad ljubavi, kako zbog spomenute narodne predaje, tako i zbog brojnih ljubavi koje su rodile, dogodile, živjele i žive u ljubuškom kraju, započinje priču o razvodima u Županiji zapadnohercegovačkoj Šipovača portal.

Ljubuški prednjači u razvodima/Foto: hercegovina.info

Obično nakon nekog vremena, ako ljubav potraje, kako nalažu vjera i običaji, dvoje se uzmu, stupe u brak. “Ne kvari vino vodom i ne kvari ljubav brakom”, stara je izreka čiju će točnost tvrdnje prvog dijela rečenice potvrditi svi vinoljupci, dok bi se o njezinom drugom dijelu dalo raspravljati, no prema statističkim podacima, sve je više Ljubušaka i Ljubušanki koji ‘ljubav brakom kvare’.

Povećan broj razvoda

Naime, prema objavljenim Socioekonomskim pokazateljima po općinama FBiH za 2023. godinu. U Županiji Zapadnohercegovačkoj bilo je ukupno 35 razvedenih brakova, od čega njih 19 u Ljubuškom. Dakle, Ljubuški broji više od polovice ukupnog broja razvedenih brakova u županiji. Kad je riječ o ostalim sredinama, u navedenoj godini, u Širokom Brijegu je zabilježeno 9, u Grudama 4, a u Posušju 3 zaključena razvoda.

Promatrano po vremenskom razdoblju posljednjih šest godina, i u Ljubuškom i općenito u Županiji Zapadnohercegovačkoj, sve je veći broj razvoda brakova. Tako je u Ljubuškom godinu ranije, 2022. bilo 8 razvoda, 2021. godine 12 razvoda, 2020. godine njih 9, 2019. 11, a 2018. šest brakova je doživjelo kraj razvodom.

U Županiji Zapadnohercegovačkoj brojke su sljedeće: 2022. god. – 28 razvoda brakova, 2021. god. 25, 2020. god. 20, 2019. god. 24, a 2018. ukupno je bilo 15 razvedenih brakova. Pa je tako od 2018. do kraja 2023. godine broj razvoda u ŽZH narastao za 133,3 posto.

Zaključeni brakovi

Kad je riječ o zaključenim brakovima u ŽZH, njih je 2023. godine bilo ukupno 408 (Široki Brijeg 137, Ljubuški 110, Posušje 92, Grude 69), što je za 12 brakova manje nego 2022. godine, no ipak puno bolje nego li prije nekoliko godina kad je ta brojka bila pala ispod 400 zaključenih brakova u županiji – 2021. god. 399, 2020. god. 354, a 2019. god. 375.

BONUS VIDEO

hypebih.ba/hercegovina.info/O.T.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS