
Ljekar je otkrio koji je „najopasniji obrok“ na svijetu – i to nije ono što biste očekivali.
Ljekar upozorava
Zanimanje za cjelovite namirnice i zdravu prehranu naglo je poraslo u posljednjih nekoliko godina, jer su nedavna istraživanja pokazala štetu koju prehrana bogata ultraprerađenom hranom može nanijeti našem tijelu.
Pa koja je to najopasnija hrana koju možete unijeti u svoje tijelo?
Možda biste pomislili na nešto poput čipsa, alkoh*la ili masne hrane iz lokalne dostave; ali jedan ljekar tvrdi da je to zapravo nešto mnogo manje očito – i nešto što većina nas jede svaki dan.
Govoreći na TikToku, američki ljekar i zdravstveni edukator dr. Eric Berg objasnio je zašto jedan vrlo uobičajen doručak može izazvati haos u vašim crijevima.
„Mnogi ljudi misle da je ovaj obrok zapravo zdrav, i normaliziran je jer ga toliko ljudi jede, uključujući i mene dok sam odrastao“, objasnio je.
Opisujući jelo kao “šećernu bombu” i “masovno preopterećenje fruktozom“, dr. Berg je žitarice i čašu soka od narandže nazvao „najopasnijim obrokom“ koji možete pojesti.
Pa zašto je to tako?
S obzirom na količinu lako dostupne nezdrave hrane, činija žitarica i čaša voćnog soka sigurno se čine kao sigurnija opcija.
Mislim, to je bukvalno jedna od vaših pet dnevnih porcija.
Ova vijest će mnoge iznenaditi, posebno jer se žitarice smatraju najčešćim izborom doručka Britanaca koji tako započinju dan.
I dok su neke žitarice bolja opcija od drugih – obično one od cjelovitih žitarica ili s visokim udjelom vlakana – najpopularnije vrste su upravo one obložene šećerom i visoko prerađene.
Umjetne arome
Što znači da u suštini jedete činiju slatkiša prelivenih mlijekom za doručak.
Dr. Berg je dalje pojasnio da nekoliko glavnih brendova žitarica sadrži umjetne arome, bojila i ulja iz sjemenki, kao i velike količine šećera, dodajući: „To je savršena definicija ultraprerađene hrane.
Sastojci su toliko izmijenjeni da više ni ne liče na svoju izvornu strukturu.“
Objašnjavajući zašto to može biti štetno za tijelo, dodao je da stalna konzumacija visoko prerađenih i slatkih žitarica može oštetiti jetru, što dovodi do razvoja masne jetre.
Healthline savjetuje: „Žitarice za doručak su visoko prerađene, često pune dodanog šećera i rafiniranih ugljikohidrata.
Ako jedete žitarice, pročitajte popis sastojaka i posmatrajte zdravstvene tvrdnje sa dozom skepticizma. Najbolje žitarice imaju visok udio vlakana i nizak udio šećera.“
Što se tiče soka od narandže, iako je dobiven iz voća i bolja je alternativa nego otvoriti limenku gaziranog pića uz doručak, ipak nije zdrav kao da jednostavno pojedete narandžu iz zdjele s voćem, zbog dodatog šećera.
„Sok od narandže ide u moju sobu 101 omraženih stvari, jer ljudi misle da je zdrav, a zapravo ima istu koncentraciju šećera kao čaša Coca-Cole“, rekao je Giles Yeo, autor knjige Zašto se kalorije ne računaju, za Telegraph.
Ipak, WebMD savjetuje da, ako imate vremena i strpljenja da iscijedite vlastiti sok od narandže, on neće sadržavati dodane šećere i konzervanse koji se nalaze u kupovnim verzijama.
U umjerenim količinama, sok od narandže može smanjiti upalu, biti dobar izvor vlakana za bolje zdravlje crijeva i smanjiti rizik od bubrežnih kamenaca.
Sve ovo ne znači da se morate odreći svoje omiljene činije žitarica svakog jutra, ali dobro je znati.
BONUS VIDEO:
hypebih.ba/A.H.