calendar

Sreda 4. Septembar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
RANI RADOVI MIONE JOVANOVIĆ! Niko je ne bi prepoznao, ovu fotku bi spalila da može! ŠOK! KONAČNO OTKRIVEN RAZLOG RASKIDA MILANA I RADE! Pjevačica nikad iskrenije “Tanka jufka kao moji živci? Elmedin nek od sad pravi pitu! Ja ću sad ovu sikterušu završit i kraj!” Ismail Barlov osvojio srebrenu medalju na Paraolimpijskim igrama u Parizu! MEDIJI U HRVATSKOJ UDARILI NA BORU ĐORĐEVIĆA: Nakon smrti osvanuli OVAKVI NASLOVI, užasnim riječima opisuju rokera! Slavko Banjac će zapjevati u Beogradu: NIKAD NISAM BIO NAPADAN SAŠA MIRKOVIĆ NAJAVIO SPECIJALNOG GOSTA NA PREMIJERI FILMA “STRAVIČNO” I KONCERTU ACE LUKASA! Iznenađenjima nikad kraja PJEVAČICIN SIN ULAZI U RIJALITI: ”Treba mi neka brza lova” Gleda li žena pravo ili desno? Test otkriva najdublje tajne vaše ličnosti Ako imate ova tri broja u datumu rođenja, u septembru vas očekuje nešto posebno SRCEPARAJUĆE SCENE ISPRED DOMA BORE ĐORĐEVIĆA! Tuga do neba, evo šta stoji ispred vrata! ŽIVOT SA DVIJE ŽENE – Elmedin DIJELI BRAČNE SAVJETE: Ja sam psiholog i doktor za brak!(VIDEO) Detalji nestanka djevojčice u Konjicu: Uhapšen muškarac (46) Ekskluzivno “DOKTORKA MI JE UNIŠTILA MANEKENSKU KARIJERU!” Dejana Živković: “Imala sam želju sve to da probam!”(VIDEO) Kontroverzni slovenački biznismen sveti se BiH preko ćevapa! ŽIVOT SA DVIJE ŽENE Arnel: Ostao sam isti! “Nisam petljanac, zašto imate toliko negativnih komentara…” (VIDEO)

Ovi lijekovi utječu na menstrualni ciklus žena

Objavio: RHT
04/09/2024 1:58 PM

Lijekovi koji utječu na menstrualni ciklus žena

Žene obično ne znaju da lijekovi također mogu utjecati na menstrualni ciklus.

Foto: Facebook

Lijekovi poput aspirina i kontracepcijskih pilula mogu uzrokovati menstrualne promjene, s efektima koji variraju od blagih do ozbiljnijih, zbog čega je važno pažljivo ih pratiti.

Lijekovi utječu na menstrualni ciklus

Nesteroidni protuupalni lijekovi (engl. non-steroidal anti-inflammatory drugs ili skraćeno NSAID) pomažu smanjiti bol, upalu i temperaturu.

NSAID mogu sniziti razinu prostaglandina, što može biti od koristi ženama s obilnim menstrualnim tokovima jer smanjuju menstruacije. Propisani su za prevenciju krvnih ugrušaka, a mogu povećati rizik od abnormalnog krvarenja iz maternice, što može dovesti do umora i utjecati na kvalitetu života. Koristi se za sprječavanje trudnoće, a može uzrokovati probojno krvarenje, pogotovo u prvim mjesecima upotrebe. Također može utjecati na dužinu i težinu menstruacije. Rijetko, hormonska kontracepcija može dovesti do teških komplikacija kao što su krvni ugrušci ili moždani udar.

Hormonska terapija često se koristi za ublažavanje simptoma menopauze, a može stanjiti sluznicu maternice i rezultirati malim ili nikakvim menstrualnim krvarenjem.

Liječenje raka koje može uzrokovati privremenu neplodnost, prekid menstruacije, s normalnim ciklusima koji se obično obnavljaju unutar 6 – 12 mjeseci. Lijekovi poput levotiroksina, koji se koriste za hipotireozu, mogu poremetiti menstrualni ciklus.

Lijekovi poput valproata, koji se koriste za liječenje epilepsije, mogu dovesti do neredovnih menstruacija i potencijalno utjecati na plodnost.

Ovi lijekovi, pogotovo paroksetin, venlafaksin i sertralin, ponekad mogu uzrokovati menstrualne probleme poput grčeva, obilnog krvarenja ili izostanka menstruacije.

Simptomi PMS-a

Ako bilo koji lijek pogoršava uobičajene simptome PMS-a, kao što su grčevi ili promjene raspoloženja, ili značajno poremeti vašu menstruaciju, obratite se svojem liječniku za daljnje upute.

Određeni lijekovi, posebno neki oblici hormonske kontracepcije, mogu u potpunosti potisnuti menstruacije, bilo kao dio plana liječenja ili po izboru. Uvijek se obratite svojem liječniku ako ste zabrinuti u vezi s tim.

S druge strane, neki lijekovi, poput nesteroidnih protuupalnih lijekova, hormonske kontracepcije i antidepresiva, mogu pomoći u upravljanju menstrualnim simptomima, uključujući teško krvarenje i promjene raspoloženja. Ako mislite da bi lijekovi bili potrebni za rješavanje simptoma povezanih s mjesečnicom, obratite se svojem liječniku za savjet.

Pročitajte i: Pjevač PLATIO ULAZ ZA SVOJ NASTUP: “Nisu me prepoznali!”

BONUS VIDEO:

Hypebih.ba/A.H.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS