Lepa Lukić uveliko gazi devetu deceniju, a sa svojih 85 godina izgleda izuzetno vitalno. Pjevačica ističe da, pored vedrog duha koji je oduvijek njegovala, njenom mladolikom izgledu doprinosi i pravilna ishrana.

Recept Lepe Lukić za vitalnost i dugovječnost je jednostavan – zdrava ishrana, s jelima koja se pripremaju „na kašiku“.
– Ne volim jaku hranu, volim da je kod mene sve prirodno. Slobodno mogu reći da volim samo jela na kašiku. Roštilj ne stavljam u usta. Nije da nikada ne jedem meso, pojedem ga ponekad, ali nisam veliki ljubitelj. Volim suhe, domaće kolače, a što se torti tiče, nisam njihov veliki fan. Uglavnom ne jedem puno slatko i ne prejedam se ni u kojem smislu te riječi – otkrila je pjevačica.
Mnogo vodim računa o tome šta jedem i praktikujem samo laganu ishranu. Konzumiram samo pileće i pureće meso, ostalo, kažu, nije zdravo unositi u organizam. Pazim da se ne udebljam jer godine čine svoje. Jeo ili ne jeo, uvijek dobiješ poneki kilogram viška, a to mi poprilično smeta.
Liniju uspijevam održati samo zato što volim da jedem kuhano. Lijepo kuham, a ništa ne zapržujem. Najviše jedem boraniju, grašak, slatki kupus s teletinom, piletinu na teflonu bez ulja, bakin hljeb… Jedem dosta voća i povrća. Pravim čorbice od karfiola, brokolija, kelerabe – da prste poližeš – otkrila je Lepa, a mi vam predlažemo jedan od recepata za jelo koje diva narodne muzike obožava – nešto na kašiku.
Recept Lepe Lukić za povrtnu čorbu
Sastojci:
– 1 crni luk
– 3 mrkve
– 1 paštrnjak
– 1 korijen celera
– 1 keleraba
– 1 krompir
– list peršuna, mirođija
– mješavina začina, biber
– maslinovo ulje
Luk očistiti, sitno isjeckati i dinstati na maslinovom ulju dok ne postane staklast.
Mrkvu, paštrnjak i celer oprati, očistiti i isjeckati na kockice, dodati luku i sve zajedno dinstati. Krompir očistiti i isjeckati na kockice, isto uraditi i s kelerabom, pa dodati u izdinstano povrće.
Naliti vodom i kuhati dok povrće ne omekša. Prohlađeno povrće izmiksati, ali ne da se dobije krem, već da ostane grublja tekstura, pa vratiti u čorbu.
Prije posluženja u svaku zdjelu staviti po jednu malu kašičicu kisele pavlake (ako ne postite) i posuti sitno sjeckanom mirođijom i peršunom.
hypetv.rs/hypebih.ba/R.K.