Kuhar objasnio kako skuhati ručak za četvoro za manje od euro (VIDEO)
Kuhar objasnio kako skuhati ručak za četvoro za manje od euro
Antonio Brajković, mladi kuhar iz Umaga koji trenutno kuva u restoranu Luciano hotela San Canzian, a javnosti je poznat i po simpatičnim video receptima koje objavljuje na svom Instagram profilu, ovih je dana objavio još jedan koji je prilično zainteresovao njegove pratioce.
Antonio je, naime, napravio ručak za, kako kaže, 0,96 eura, i to za četvoročlanu porodicu. Pripremio je pljukance s vrganjima, a cijelu stvar je objasnio jednostavnom računicom.
U videu Antonio najprije radi pljukance, za koje je potrebno, kako kaže, 200 grama oštrog brašna koje košta 0,13 eura, zatim 200 grama glatkog brašna, koje će vas koštati 0,15 eura, 170 mililitara vode i jedno jaje, koje će vas koštati 0,24 eura. Od svih sastojaka Antonio je umijesio glatko tijesto i spremio ga u hladnjak na sat vremena.
Umak
Nastavlja zatim s pripremom umaka, za koji će vam trebati malo ulja, koje će vas koštati 0,20 eura, te 50 grama luka po cijeni od 0,20 eura. Obzirom da su glavna zvijezda umaka vrganji, Antonio kaže da su u pitanju gljive koje možete ubrati sami pa ih ne ubraja u računicu.
View this post on Instagram
Na zagrebačkoj tržnici, kako piše Jutarnji list, na klupama se prodaju vrganji po cijeni od 20 do 25 eura. Pa je, čini se, itekako bolje u berbu se zaputiti samostalno.
Naravno, pod pretpostavkom da ste dobro informisani i znate šta berete. Te da ne uzimate više nego što vam je potrebno.
Nakon pirjanja luka na ulju, u tavu dodaje i vrganje. Podlije ih vodom i ubaci u tavi 20 grama peršuna koji, kaže Antonio, košta 0,20 eura. U konačnu cijenu je Antonio uračunao čak i so i biber i došao do rezultata od 0,96 eura za zbilja obilan i, čini nam se, baš ukusan ručak.
Dodaje i opciju da za 1,11 evra u jelo ubacite još i sir i maslac, kako bi bilo još slasnije.
BONUS VIDEO
hypebih.ba/jutarnji.hr/O.T.