calendar

Četvrtak 3. Oktobar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
Terza bez imalo blama javno izjavio da ostavlja Milicu i nerođenu bebu: Čuvaj i pazi bebu, jer me ona jedino zanima Kćerka Nikol Kidman debitovala na modnoj pisti: Tek joj je 16 godina, a već je zvijezda Najviša isplaćena mjesečna plata u Republici Srpskoj skoro 250.000 KM! NA SEDAM SPRATOVA! Evo kako izgleda mladenačka torta Aleksandre i Stevana! (FOTO) Đole Đogani: Nisam ja bio taj zbog koga se desio razvod… “Bio sam izgubljen, nisam znao kako dalje!” ŠOKANTNI DETALJI “MIONA ĆE ZAVRŠITI ISTO KAO ŠA” Krofak nikad BRUTALNIJI “Čim sam čuo njihovu novu pjesmu, odmah sam je UGASIO” Ekskluzivno u emisiji “ShowBLIZ” Dnevni horoskop za četvrtak, 3. oktobar 2024: Lavovi pronalaze balans između poslovnog i privatnog života, Jarčevima se svi dive, Ribama potreban predah, a Vama? Britanija u suzama zbog Kejt Midlton! Svijet zanijemio zbog nove fotografije voljene princeze! Elmedin intelektualac! Igramo igre, a vas dvije ovako učite! Ovo vam je kao škola, jer nema profesora koji ovo zna Dokazano! Znate li koja je najpopularnija poza u seksu? Boba Živojinović saslušan zbog prevare: Tereti se da je na prevaru “zaradio” 600.000 eura HYPE PAPARAZZO Milan Kalinić u JEKU priče o RAZVODU proveo noć OVDJE?! Napadnuta djevojčica u Trebinju, otac izjavio: U strahu smo Mama Džehva u suzama! Sin i snaha se preselili sa bebom u Dubai! Nakon priče da se Janjušev lokal zapalio: Provjerili smo sve, šta radi i šta je poručio Terzi? ŠOK Fatima tužna došla da se igra sa papagajem, suze same krenule!

KRALJICA MARIJA KARAĐORĐEVIĆ – ŽENA KOJOJ SRBIJA DUGUJE MNOGO!

Objavio: RHT
11/05/2022 4:03 PM

Mnogi istoričari tvrde da po zaslugama koje je imala, Kraljica Marija Karađorđević treba da ima spomenik u svakom gradu u Srbiji.

Youtube/printsckrine/Milan Bogojević

Bila je žena jednog od najuspešnijih vladara, kralja Aleksandra Karađorđevića Ujedinitelja, prva žena vozač u Jugoslaviji, humanitarac i još mnogo toga.

Kraljica Marija rođena je 9.januara.1900 godine, bila je rumunska princeza. Kao dete je bila primer dobrog ponašanja i lepog vaspitanja. Školovala se na dvoru, pa je nastavila školovanje u Engleskoj, nakon završetka školovanja vraća se u Rumuniju i posle toga upoznaje Kralja Aleksandra.

1922 godine desilo se večanje o kojem je pričala cela tadašnja Kraljevina SHS. U Beogradu su se venčali Kralj Aleksandar i Kraljica Marija Karađorđević. 

U braku su dobili tri sina, Petra, Tomislava i Andreja koji su imena dobili po tri konstitutivna naroda tadašnje kraljevine SHS.

Bajka kraljevskog para trajala je do 1934 godine, kada je kralj Aleksandar ubijen u Marselju i od tada počinje agonija porodice Karađorđević. Kraljica Marija je sa sinovima napustila zemlju, nekoliko godina kasnije je počeo Drugi svetski rat, a ona se od početka rata nije vraćala.

Iako su kao porodica bili progonjeni, kraljica Marija je koristila svaku priliku i da pošalje humanitarnu ponoć za ratne zarobljenike tokom rata, a i kasnije, po nekim tragovima sve do 1954 godine je stizala pomoć od Karađorđevića, ali se kaljica Marija nije potpisivala svojim pravim imenom u pošiljkama humanitarne pomoći.

Nakon što je Komunistička partija došla na vlast, iz dvora Karađorđevića su iznete sve vredne stvari, ali i radovi i pokloni koje je imala kraljica Marija. Ona se u slobodno vreme bavila i vajarstvom, ali je samo nekoliko njenih radova sačuvano. Čuvene priče su se po Beogradu pričale o njoj kada kao prva žena vozač prođe automobilom ulicama glavnog grada. Osnovala je prvo sirotšte za decu i pomagala bolnice i druge ustanove. Po zakonu je imala pravo na apanažu (platu), čiji je veći deo odvajala za pomoć ustanovama i pojednicima.

Majka posednjeg jugoslovenskog kralja Petra II Karađorđevića, Marija Karađorđević preminula je u Londonu 1961 godine. Ostaće upamćena u srpskom narodu kao žena koja je mnogo učinila za svoju državu. 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS