calendar

Sreda 16. Oktobar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
Oglasio se otac preminule Džejle Drapić: Zubar joj nije izvadio zub, dobila je apsces, sve je otišlo na pluća Model iz Srbije zaludio žene: Miroslav pokazao mišiće Ogledalce, ogledalce, ko je najljepši? Fatima se zeza i smije naglas! EVO GDJE JE JOŠ JANJUŠ ULOŽIO NOVAC – PORED BARA! Hoće li se obogatiti? (FOTO) Najmudrije žene su rođene u ova četiri horoskopska znaka TRAGEDIJA Detalji smrti mlade Sarajke Džejle Drapić (16): Stomatolog od porodice tražio “da mu ne udaraju na egzistenciju” Bivša prva dama Francuske u donjem vešu bacila sve u trans: Žao mi je što mi muž nije ovdje PRVO OGLAŠAVANJE MAJKE MATEJE MATIJEVIĆA: Progovorila o njenovom STANJU nakon napuštanja rijalitija! Pi Didi se prvi put oglasio iz zatvora! Kontroverzni reper poslao poruku, društvene mreže se usijale! ANĐELA DIVLJALA U RIJALITIJU! Pobjesnila kao nikada: “Letiće u jezero!” Pronađeno tijelo posljednje žrtve u Buturović Polju ŽIVOT SA DVIJE ŽENE Elmedin: Treba se dobro napucat’, danas je radna akcija! “Nemoj bolan Elme pr*iti za stolom” (VIDEO) Viktorijini anđeli se vratili: Najslavniji svjetski supermodeli zablistali na reviji Samo u dva bh. kantona pozitivan prirodni priraštaj! “TROJICA MUŠKARACA SU ME SILOVALA I TUKLA” Jeziva ispovijest starlete, sa 16 godina ušla u svijet prostitucije, traume je prate i danas: Ne znam kako sam preživjela GASTOZ PONIZIO ANĐELU! Spustila glavu od SRAMOTE I BLAMA

Kolektivna dženaza 19 Jablaničana danas u haremu Jasen: BiH se oprašta od nastradalih u kataklizmi

Objavio: RHT
15/10/2024 9:45 AM

Kolektivna dženaza 19 Jablaničana

Najmlađa žrtva je Ajla Begić, koja je stradala u 29. godini, a najstarija je 86-godišnji Redžo Maslo

Kolektivna dženaza 19 Jablaničana

Zajednička osmrtnica / Foto: Facebook

Tijelo posljednje žrtve jablaničke kataklizme Sabahete Tufek pronađeno je jučer, tek dan uoči kolektivne dženaze koja će danas u 14 sati biti klanjana u haremu Jasen.

Kolektivna dženaza 19 Jablaničana

Nadljudskim naporima spasilačkih službi i svih uključenih u višednevnu potragu stavljena je tačka na ovaj mučni proces u kojem, nažalost, preživjelih nije bilo.

Tako je u ovoj nezapamćenoj tragediji smrtno stradalo ukupno 19 osoba iz Donje Jablanice i sela Zlate.

– Preselili na ahiret 4. oktobra 2024. godine u poplavama koje su pogodile Jablanicu – stoji u zajedničkoj osmrtnici.

Najmlađa žrtva je Ajla Begić, koja je stradala u 29. godini, a najstarija je 86-godišnji Redžo Maslo. Trodnevna obdukcija, koju su u Visokom, prema nalogu Tužilaštva HNK, obavili dr. Dražen Damjanjuk i dr. Boris Pejić, pokazala je da smrt ni kod jedne žrtve nije nastala klasičnim utapanjem.

Nalazi obdukcije

– Svi su stradali od zapušenja grkljana i dušnika zemljom i muljem ili od mehaničkih povreda, zadobijajući teške prijelome od stijena i drugog materijala koji je padao po njima – izjavio je dr. Damjanjuk, koji je jučer obavio obdukciju i posljednje žrtve jablaničke tragedije.

Dženazu će predvoditi reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović. On će najprije klanjati podne-namaz u Čaršijskoj džamiji, a susrest će se i s porodicama nastradalih. Ukop 19 žrtava bit će obavljen na mjesnim mezarjima u Donjoj Jablanici, Djevoru i Zlatama, dok će u Jablanici biti proučen tevhid.

Imam džamije u Donjoj Jablanici Semir ef. Jahić, koji se sa svojom porodicom uspio spasiti, u razgovoru za “Avaz” je poručio:

– Nemojte da se ovaj narod zaboravi. Znamo da smo trenutno u fokusu svih medija, cijele države, pa i regije, ali nemojmo da nakon dženaze ovaj narod bude zaboravljen i prepušten sam sebi.

Poseban režim

Nakon trodnevne žalosti u Jablanici od 6. do 8. oktobra, Dan žalosti u ovom hercegovačkom gradiću proglašen je i za danas. Iz Štaba civilne zaštite HNK uputili su obavijest o posebnom režimu saobraćaja na dan kolektivne dženaze.

Tako će u vremenu od 13 do 17 sati biti pušten saobraćaj na magistralnoj cesti M-17 Mostar – Jablanica, a propuštat će se, rečeno je, vozila isključivo za potrebe dženaze.

Također, Željeznice FBiH organiziraju besplatan prijevoz vozom s polaskom u 11 sati iz Sarajeva. Sa zaustavljanjem na stanicama Alipašin Most, Ilidža, Blažuj, Binježevo, Hadžići, Pazarić i Konjic. Dolazak u Jablanicu planiran je u 12.56, a povratak u 17 sati.

Molba građanima

– Molimo sve građane da dolaze organizirano te da svoja vozila ostavljaju na području grada. Odnosno na mjestima označenim za parkiranje, kako ne bi dolazilo do saobraćajnog kolapsa. – naveli su iz Civilne zaštite HNK .

Također, građanima su uputili molbu da poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju. Kao i da postupaju u skladu s uputstvima policijskih službenika i redara.

Pročitajte i: Pronađena posljednja nastradala osoba za kojom se tragalo u Jablanici.

BONUS VIDEO:

(Avaz/hypebih.ba/G. Š.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS