calendar

Petak 9. Avgust, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
USVOJILA 47 SINOVA A JEDNU DJEVOJČICU: Ovako izgleda jedina kćerka Esme Redžepove Koje zemlje imaju najviše medalja na Olimpijskim igrama: Hrvatska najbolja u regionu Amerikanci nakon drame “okrenuli” Srbiju i plasirali se u finale olimpijskog turnira OTKRIVENO SA KIM JE ČOLA IZGUBIO NEVINOST Šokiraćete se kada saznate istinu, zavela ga djevojka iz Mostara DIJAMANTI SU ZAŠTITNI ZNAK JELENE ĐOKOVIĆ: Ima čitavu kolekciju, a evo kolika im je vrijednost ANELI HITNO MORALA KOD LJEKARA! Pojavio joj se veliki problem nakon izlaska iz rijalitija, sve obavila tajno! ŠOK! Srbijanski sportista se utopio tokom takmičenja u Americi LIDIJA VUKIĆEVIĆ SE SKINULA U 62. GODINI! U minijaturnom bikiniju pokazala čime raspolaže, atributi sjevaju na sve strane! ZEMLJOTRES POGODIO PELJEŠAC: Oglasila se Seizmološka služba, prve informacije Policijski službenici iz Bosne i Hercegovine spasili ženu od utapanja u Makarskoj ZADOBILA ŠOKANTNE POVREDE! Pjevačicu kćerka ubola u oko, ovo svi detalji Saša Mirković PODSJETIO NA VAŽNU STVAR! Ovo je NAJVEĆI USPJEH koji je postigao: Riječ je o LJUBAVI, a NE O MRŽNJI (FOTO) U Španiji razbijena banda iz BiH: Muškarci prisiljavali žene da kradu za njih Darko Lazić progovorio o dojavi o podmetnutoj bombi u Tuzli! Dotakao se i TRUDNE SUPRUGE: Ovo teško podnosi… IVAN PRESPAVAO KOD MILJANE? Marija Kulić otkrila detalje njihovog odnosa PALA U DEPRESIJU I RASKRINKALA DOGOVORE: Takmičarka rijalitija otkrila tajne bivših cimera!

Koje zemlje imaju najviše medalja na Olimpijskim igrama: Hrvatska najbolja u regionu

Objavio: RHT
08/08/2024 11:29 PM

Koje zemlje imaju najviše medalja na Olimpijskim igrama

Bosna i Hercegovina, nažalost, nije uspjela doći do prve olimpijske medalje u historiji

Matić, Le Maršan, Bajls, Đoković i Duplantis - Avaz
Koje zemlje imaju najviše medalja na Olimpijskim igrama/ Matić, Le Maršan, Bajls, Đoković i Duplantis. AP

Olimpijske igre u Parizu polako ulaze u samu završnicu. Ljubitelji sporta će uživati u najvećoj sportskoj smotri na svijetu do 11. avgusta, a bit će zanimljivo vidjeti koja država će na kraju biti na tronu po broju medalja.

Gledajući trenutno stanje, na vrhu su Sjedinjene Američke Države koje imaju ukupno 89 medalja. Od toga je 25 zlatnih, po čemu su Amerikanci najbolji.

Superiorni Amerikanci

Tri zlatne medalje Amerikanci su osvojili u gimnastici gdje je briljirala nestvarna Simon Bajls (Simone Biles).

Pet su donijeli atletičari – Noa Lajls (Noah Lyles), Hol Hoker (Cole Hocker), Rajan Kruzer (Ryan Crouser), Gabrijele Tomas (Gabrielle Thomas) i Valarie Alman (Allman).

Kristen Faulkner je bila pobjednica cestovne biciklističke utrke, a zlato je osvojila i ženska ekipa u pistovnom biciklizmu.

Li Kiefer (Lee) i ženski tim bili su najbolji i u mačevanju. Skoti Šefler (Scottie Scheffler) je osvojila zlato u golfu, dok je u veslanju muški tim pomeo konkurenciju.

Zlato iz bazena

Bez konkurencije u streljaštvu bio je Vinsent Henkok (Vincent Hancock). Zlatnu medalju u surfanu osvojila je Karolin Marks (Caroline) i onda dolazimo do plivanja gdje je čak osam najsjajnijih odličja osvojila Amerika.

Keti Ledeki (Katie Ledecky) je bila zlatna na 800 i 1.500 metara slobodnog stila. Kejt Daglas (Kate Douglas) je pobijedila na 200 metara prsno. 

Tori Huske (Torri) je bila zlatna na 100 metara delfin, a Bobi Finke (Bobby) na 1.500 slobodnog stila.

Zlato je stiglo i u sljedećim disciplinama: žene štafeta 4×100 metara mješovito, muškarci štafeta 4×100 metara slobodno i mješovita štafeta 4×100 metara mješovito. Najbolja u hrvanju do 68 kilograma bila je Amit Elor. 

Iza SAD je Kina koja ima 61 olimpijsko odličje osvojeno u Parizu do sada, od kojih je 23 onih najsjajnijih. 

Na trećem mjestu je Australija s 39, od kojih je 17 zlatnih. Više odličja od Australije ima Francuska, ukupno 48, ali od njih 13 je zlatno.

Bolno za Francuze je sigurno ispadanje rukometne reprezentacije od Njemačke (34:35) u četvrtfinalu nakon velikog preokreta i drame.

Trenutno, peta po broju medalja je Velika Britanija. Ima 12 zlatnih odličja, koliko i Japan, ali kada se zbroje sve medalje omjer je 48:30.

Južna Koreja ima 11 zlatnih medalja, Italija i Nizozemska po devet, a Njemačka osam.

Po dva zlata

Kada je riječ o zemljama iz regiona, najbolje kotira Hrvatska koja je trenutno 20. na generalnom poretku s dva zlata, jednim srebrom i tri bronze.

Zlato su donijele džudistkinja (-70kg) Barbara Matić i veslači Martin i Valent Sinković. Srebro je osvojila teniserka Dona Vekić (Donna), a bronzu Sandra Elaksević (bacačica diska), Miran Maričić (streljaštvo) i Lena Stojković (tekvondo).

Srbija ima dvije zlatne medalje. Novak Đoković je pomeo konkurenciju u tenisu, a Zorana Arunović i Damir Mikec u streljaštvu.

Andreja Leski je donijela jedinu medalju za Sloveniju do sada i to zlatnu u džudu u kategoriji do 63 kilograma.

Kosovo ima srebro (Distrija Krasnići – džudo) i bronzu (Laura Fazliu – džudo).

Bosna i Hercegovina, nažalost, nije uspjela doći do prve olimpijske medalje u historiji.

Podsjetimo, našu državu u Parizu predstavljali su Lana Pudar (plivanje), Jovan Lekić (plivanje), Larisa Cerić (džudo), Aleksandra Samardžić (džudo) i Mesud Pezer (bacanje kugle).

Zanimljivo da je u Parizu do prve medalje stigla Santa Lucija ili Sveta Lucija, malo ostrvo sa oko 180.000 stanovnika.

Džulijen Alfred (Julien) je slavila u kraljevskoj trci na 100 metara na Olimpijskim igrama u Parizu, ispred Šakari Ričardson i Melise Džeferon iz Sjedinjenih Američkih Država.

Najbolji pojedinačno

Gledano pojedinačno, najbolji je Leon Maršan (Marchand) koji je osvojio pet medalja (četiri zlata i i jednu bronzu).

Pet medalja osvojili su još Tori Huske (tri zlata i dva srebra) i Moli O’Kalagan (Mollie O’Callaghan – tri zlata i po srebro i bronzu), dok je do četiri odličja došla Simon Bajls (tri zlata i srebro).

Poredak po broju osvojenih medalja - Avaz

Poredak po broju osvojenih medalja. Screenshot

BONUS VIDEO:

Hypebih.ba/avaz/A.K.H

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS