calendar

Sreda 4. Septembar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
Influenserka pomrsila konce glumcima u Veneciji: Holivudski glamur je Tamarin teren Snažno nevrijeme pogodilo dijelove Hercegovine, u Nevesinju padao grad ANITA SE HITNO OGLASILA! Trebala joj je medicinska pomoć! Evo šta je razlog, otkriveno stanje rijaliti učesnice (FOTO) Marija Kulić: Ivan se VRATIO u naš život! Miljana ne može bez rijalitija! Bebica i Zola su zle osobe! Željko Bebek: Otišao sam iz Bijelog Dugmeta jer nisam htio pjevati “Ravna ti je Jugoslavija” Skandal pred pola estrade! Zdravko Čolić “ispalio” Lepu Brenu! Pjevačica ostala šokirana Modna dizajnerica iz Banjaluke zabrinula pratitelje: Ovo će nekom okrenuti želudac HARIS DŽINOVIĆ STAO NA CRVENI TEPIH, PA “PECNUO” MELINU: Otkrio šta mu je na duši DRAGANA MIRKOVIĆ ZASJENILA ELEGANCIJOM! Prošetala crvenim tepihom i istakla: “Zaljubljenik sam u ljude i svoju muziku” “Zmajevi” odradili novi trening, Barbareza jedna stvar posebno raduje Drama u Splitu: Veliki požar na benzinskoj pumpi, poginula jedna osoba RANI RADOVI ANELI AHMIĆ! Šok objava, ne liči na sebe: ”Usne dvije linije, a jagodice nema”(FOTO) BILA JE VJERENICA BORE ĐORĐEVIĆA: Posvetio joj je pjesme od kojih je jednu doživjela kao STRAŠNU OSVETU! KOME JESEN DONOSI UNAPRIJEĐENJE I POVEĆANJE PLATE: Stiže vrijeme obilja i VELIKE promjene za ove horoskopske znakove! “U SEDMOM MJESECU TRUDNOĆE DOLAZE DA TE HAPSE ZBOG KRIMINALNIH RADNJI” Asmin iznio stravične optužbe na Anelin račun, SKANDAL KAKVO STE IMALI DJETINJSTVO? Šta ste sanjali da vas čeka kad porastete? Poslušajte odgovore Sarajlija

KO ĆE NASLIJEDITI OGROMNO BOGATSTVO Kreće velika borba za ostavštinu Silvija Berluskonija

Objavio: RHT
13/06/2023 9:21 AM

Osim činjenice da je smrt Silvija Berluskonije (Berlusconi) sama po sebi vijest, mediji u Italiji već su počeli pisati o tome ko će naslijediti bogatstvo italijanskog političara. Kako piše “La Repubblica”, Berluskonijevo nasljedstvo bi trebalo biti raspoređeno između njegove djece Marine, Pier Silvija, Barbare, Eleonore i Luiđija (Luigi).

Novi upravni odbor

Prvi sastanak na kojem će se raspravljati o nasljedstvu zakazan je za kraj juna kada će “Fininvest”, italijanska holding kompanija čiji je vlasnik Berluskoni, održati sastanak i imenovati novi upravni odbor koji će na funkciji ostati samo godinu.

Foto: Twitter

“Sastanak Fininvesta bit će prvi nakon smrti Berluskonija koji se nikada nije odrekao apsolutne većine u vlasništvu. Njegova djeca, Marina i Pier Silvio posjeduju po 7,65 posto Fininvesta. S druge strane, Barbara, Eleonora i Luiđi, djeca iz Berluskonijevog braka sa Veronikom (Veronica), dijele 21,42 posto dionica porodične kancelarije H14 koja je zadužena za investicije “, piše “La Repubblica”.

Kako navode mediji, kada bi se dionice jednostavno podijelile između petero djece, troje iz braka sa Veronikom imali bi apsolutnu većinu u kapitalu od 58 posto. Tako bi Marina i Pier Silvio imali manjinski udio u vlasništvu.

Iako je Berluskoni još ranije imenovao Marinu da vodi “Fininvest” te Pier Silvija na čelnu poziciju u “Mediasetu”, italijanski političar nikada nije javno govorio o raspodjeli udjela u kompanijama.

“Te je stvari povjerio advokatu (Michele Carpinelli) i on će pročitati oporuku”, piše italijanski list.

Holding “Fininvest” nalazi se u centru korporativne mreže koja ima značajan udio u tri kompanije i to 53 posto u izdavačkoj kući “Mondadori”, 48 posto u televizijskim stanicama “Mfe” te 30 posto u kompaniji “Banca Mediolanum”.

“Fininvest” drži i stopostotni udjel u Fudbalskom klubu Monca, te 6,8 posto u digitalnom servisu “Soldo”, kao i dva posto u “Satispayu”.

Kompanije za nekretnine

Međutim, sve ono što je Berluskoni imao ne potpada u vlasništvo “Fininvesta”. Niz kompanija za nekretnine Berluskoni je držao mimo ovog holdinga, a to se posebno odnosi na “Idru” gdje se nalaze neke od najpoznatijih porodičnih kuća.

“Dragulji Idre upisanu su u budžet od 426 miliona eura. Kompletna imovina koju je Berluskoni ostavio nasljednicima, a koja se odnosi na nekretnine, procjenjuje se na 3,7 milijardi eura” – piše “La Repubblica”.

Kada je riječ o ukupnoj imovini, “Rai News” konstatuje kako je ukupna imovina Berluskonija u 2022. godini procijenjena na 6,3 milijarde eura.

BONUS VIDEO:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS