KAKO DA PREPOZNATE NAJSLAĐE I NAJSOČNIJE LUBENICE: Uz ova 3 trika više nikada nećete odabrati pogrešnu!
Pun ukus lubenice uz njenu hrskavost daje osveženje koje se retko sa čim može uporediti i zato se trudimo svako leto da ih jedemo u velikim količinama!
Međutim, s kupovinom lubenice dolazi neretko i razočaranje – nekad nam se čini da je izgledom savršena, zrela i sočna, a kad je otvorimo imamo brašnjavu loptu punu vode do tog nivoa da ukusa praktično i nema.
Ipak, postoji nekoliko trikova koji će vam pomoći da pri odabiru lubenice uvek donesete najbolju odluku – vrlo je jednostavno, a kada budete obratili pažnju na ove detalje više nikada nećete pogrešiti pri kupovini.
1. Potražite žućkastu mrlju na površini lubenice
Jeste li primetili mrlju na površini lubenice? Ona predstavlja mesto na kojoj je ista ležala na zemlji tokom dozrevanja. Najzrelije lubenice imaju žućkastu mrlju, dok one bele boje ili svetlo zelene boje treba izbegavati jer su ubrane pre nego što su dozrele. Nemojte kupovati ni lubenicu koja nema nikakvu mrlju na površini.
Pročitajte i: ČAROBNI NAPITAK ZA RAVAN STOMAK PRED LETO!
2. Pogledajte peteljku
Zatim obratite pažnju na peteljku. Kod sveže lubenice je peteljka zelena, a na onima koje stoje već duže vreme je pomalo suva i žućkasta.
3. Zvuk je presudan
Poslednji korak je test “kucanjem”. Lupnite po lubenici i obratite pažnju na zvuk – ako “zvoni” i čini vam se da malo odjekuje, gotovo je sigurno da je lubenica zrela i slatka.
Pročitajte i: KRATKA I SLATKA METODA: CEO ŽIVOT POGREŠNO PEREMO JAGODE!
Napominjemo i da je od velike važnosti kako ćete čuvati kupljenu lubenicu, kako bi što duže zadržala svežinu.
Savetuje se da lubenicu koja nije sasvim zrela ostavite na sobnoj temperaturi, ali van direktnog sunčevog svetla jer će tako ona zadržati svoje hranjive materije i ukus, dok će u frižideru brže izgubiti ukus i boju. U sobi koja je umerene temperature ili lagano klimatizovana, lubenica će izdržati i do dve nedelje.
Ako je vaša lubenica već zrela, a nemate vremena da je pojedete, nemojte je seći. U tom slučaju stavite celu lubenicu u frižider, gde može ostati sveža još dve do tri nedelje. Na ovaj način niska temperatura će usporiti proces zrenja.
Izvor: hypebih.ba, Stil.kurir.rs