calendar

Ponedeljak 12. Avgust, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
Za ova tri znaka će se “lijepiti” novac do kraja ljeta OVO JE JELOVNIK KEJT MIDLTON! Princeza od Velsa promijenila život iz korjena nakon što joj je dijagnostifikovan rak! BH Meteo upozorava: Upućen važan apel stanovnicima BiH MAJA NAPRAVILA STANISLAVU HAOS U HOTELU! Sve procurilo javno, a onda Krofak brže bolje obrisao! ŠOKANTNO! DRAGANA MIRKOVIĆ I ACA LUKAS NAPRAVILI POPIS STANOVNIŠTVA U VELIKOJ PLANI! Dvije najveće muzičke zvijezde zajedno zapjevale njihov zajednički duet SKANDAL! RIJALITI UČESNIK UHVAĆEN NA GOMILI: Vrela akcija nasred kluba, prisutni šokirani (FOTO) Nikad ga ne biste prepoznali: Ovako je Desingerica izgledao bez tetovaža i s kosom IMA LI KRAJA VRUĆINAMA: Evo šta kažu meteorolozi do kad će trajati toplotni val MILICA PAVLOVIĆ DRASTIČNO PROMIJENILA IZGLED! Do sada u ovakvom izdanju nije viđena, evo šta je uradila! “NE MOGU DA VJERUJEM” Jelena van sebe zbog Miljane i Ivana, njena drugarica raskrinkala u kakvom je stanju! NOVA JANJUŠEVA OBJAVA POSVEĆENA BRATU KIDA DUŠU! Poručio mu da još uvijek sanja da su zajedno! (FOTO) Ovo je najsretniji znak zodijaka: Saznajte da li ste baš vi rođeni pod sretnom zvijezdom TEODORA DŽEHVEROVIĆ NAPRAVILA HAOS NA MREŽAMA NOVOM OBJAVOM! Pjevačica nosi trakice umjesto kupaćeg, malo toga ostavlja mašti! (FOTO) Strašna nesreća u Hrvatskoj: Rampa trajekta priklještila mornare, ima mrtvih Dizni najavio brojna iznenađenja, otkrio i naziv filma Avatar 3 Seli se Emina Jahović! A evo i gdje se nalazi luksuzna vila

JAGNJIJADA 2024. Zanimljivo takmičenje privuklo više od 100 ekipa sa Balkana! Gdje se jede najbolja janjetina u BiH?

Objavio: RHT
13/07/2024 11:30 PM

JAGNJIJADA 2024.

Bosanci i Hercegovci su poznati kao veliki ljubitelji janjetine.

Foto: Ustupljena fotografija

I pored vala poskupljenja, mnogi stanovnici naše zemlje uz janjetinu i roštilj slave bitne datume na poznatim izletištima ili u avlijama svojih bašta i imanja.

JAGNJIJADA 2024.

Cijena sirove janjetine u BiH je između 23 i 25 KM po kilogramu, tako da janje od 15 kilograma košta skoro 350 KM. Cijena janjetine u restoranima u našoj zemlji je mnogo veća. Jablanica je poznata po restoranima sa dobrom janjetinom, a kilogram košta od 60 do 65 KM.

Ipak, gastro-turistička manifestacija “Jagnjijada 2024.”, koja je održana na Vučijoj Luci u Istočnom Sarajevu, pokazala je gdje se jede najbolja janjetina u BiH.

Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske proglasilo je “Jagnjijadu Vučija Luka” manifestacijom od izuzetnog značaja. Na njenom 12. izdanju pobijedila je ekipa “Bijela gora”, u čijem sastavu je bio i poznati hercegovački ugostitelj Dragan Aćimović, vlasnik motela i restorana “Konak” u Moskom kod Trebinja.

Da se u “Konaku” pravi vrhunska janjetina potvrda je pobjeda na “Jagnjijadi Vučija Luka” u konkurenciji više od 100 ekipa iz BiH, ali i iz zemalja iz regiona.

Foto: Ustupljena fotografija

– Pokazali smo da najbolja janjetina nije u Jablanici, kao što se priča. Recept uspjeha je dobro meso od janjadi koja su pasla travu po imenu zanovijet. Zbog ove endemske biljke meso je sočno i posebno ukusno. Naša ekipa je brojala deset članova.  Nije mala stvar pobijediti u konkurenciji 107 ekipa iz BiH, Srbije, Crne Gore i cijelog regiona. Znači da je naša janjetina najbolja na Balkanu. To treba i opravdati narednih godina – kaže Dragan Aćimović.

“To je meso, sve mi sline idu”

Janjetina iz Moskog se spominje i u pojedinim filmovima i serijama, a najpoznatija je svakako “Lud, zbunjen, normalan”.

– Ma kakve Moskve, mazlume jedan. To ti je selo Mosko. Ono ti je sjeverno od Popovog Polja gore prema Bileći. Tamo ne raste ništa samo zanovijet. One su brstile samo tu zanovijet. To je meso, sve mi sline idu. Par excellence  za prste polizati – kaže u jednoj od epizoda Izet Fazlinović.

Pročitajte i: Meteorolog Nedim Sladić prognozira da će vrućine još potrajati: Otkrio kakvo nas vrijeme očekuje u avgustu.

BONUS VIDEO:

(hypebih.ba/G. Š.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS