Iznenađujući učinci konzumiranja tamne čokolade
Tamna čokolada može se smatrati zdravim užitkom, ali ne i mliječna čokolada. Istraživanja sugerišu da vam može pomoći i da sagorite više kalorija. Tamna čokolada sa 70 posto i više kakaa bogata je biljnim jedinjenjima zvanim flavonoidi i flavanoli koji su povezani sa manjim rizikom od srčanih bolesti i drugim kardiovaskularnim blagodatima.
Kognitivna korist
Američko udruženje za srce napominje da neka istraživanja sugeriše da je konzumiranje tamne čokolade povezano s manjim rizikom od insulinske rezistencije i visokog krvnog pritiska. Jedno istraživanje u kojem su učestvovali gojazni ispitanici pokazalo je da konzumiranje tamne čokolade i sirovih badema pomaže u smanjenju “lošeg” holesterola.
Druga istraživanja ukazuju na takve kognitivne koristi kao što su poboljšana cerebralna krv, ali i bolja memorija, te raspoloženje. Iako neki stručnjaci vjeruju da su dokazi o zdravstvenim blagodatima tamne čokolade još uvijek slabi, nova studija dodaje sve većem broju istraživanja koja će vas možda potaknuti da uživate u nekoliko komada omiljene tamne čokolade nakon večere.
Studija objavljena 2021. godine u International Journal of Exercise Science testirala je efekat male količine crne čokolade na potrošnju energije žena tokom odmora i vježbanja.
Osamnaest sposobnih žena nasumce je raspoređeno u jednu od dvije grupe – jednoj je dato 20 grama tamne čokolade, a drugoj kalorijski usklađenu količinu bijele čokolade koja se jede dnevno tokom 28-dnevnog ispitivanja. Ispitanici nisu bili upoznati s činjenicom da se tamna čokolada testira, a da je bijela čokolada placebo.
Porast metaboliza
Potrošnja energije za odmor u obje grupe (REE) i potrošnja energije za vježbanje (EEE) zabilježene su prije početka dodavanja čokolade i nakon 28 dana jedenja. Vježbe su uključivale stacionarnu vožnu bicikla u dva različita intenziteta. Rezultati su pokazali da su učesnici koji su jeli tamnu čokoladu zabilježili gotovo 10 posto porast metabolizma u mirovanju (REE) u poređenju sa nijednim povećanjem REE grupe bijele čokolade. Međutim, tamna čokolada nije imala utjecaja na potrošnju energije tokom bilo kojeg intenziteta ciklusa.
Iako se može pretpostaviti da je kofein u čokoladi mogao biti uzrok pojačanog metabolizma, istraživači kažu da je dnevna doza tamne čokolade – približno 4 komada – bila premala da bi njen sadržaj kofeina mogao igrati značajnu ulogu u ishodu.
Vjerovatnije je da su flavonoidi u tamnoj čokoladi stimulirali ubrzanje metabolizma, kažu istraživači, koji sugeriraju da bi daljnja istraživanja mogla otkriti ulogu tamne čokolade u energetskom balansu, kontroli težine i sastavu tij