calendar

Petak 13. Septembar, 2023

Izdato upozorenje na obilne padavine i porast bujičnih vodotokova: Od danas drastično zahlađenje, poznato do kada će trajati

Objavio: RHT
13/09/2024 9:45 AM

Izdato upozorenje na obilne padavine

U Bosni i Hercegovini danas se očekuje naglo zahlađenje, uz jače padavine i jak do olujni vjetar, s maksimalnim dnevnim temperaturama do 20 stepeni Celzijusa.

Foto: Pixabay

Prema informacijama iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), hladnija i vlagom bogata zračna masa koja dolazi u narednih 15 dana donijet će nestabilno vrijeme.

Izdato upozorenje na obilne padavine

Očekuju se česte padavine, posebno u Hercegovini, te zapadnim, jugozapadnim i centralnim dijelovima Bosne, uz osjetan pad temperature.

Period najizraženijeg zahlađenja predviđa se od 13. do 19. septembra, kada će minimalne temperature u Bosni biti od 5 do 10, a u Hercegovini od 9 do 14 stepeni Celzijusa. Maksimalne temperature u Bosni kretat će se od 13 do 19, dok će u Hercegovini biti od 16 do 21 stepen.

Za subotu je najavljeno pretežno oblačno vrijeme, s prolaznim razvedravanjem u Hercegovini tokom dana. U jutarnjim satima kiša će zahvatiti veći dio zemlje, a na planinama se očekuje snijeg. U Bosni će tokom dana povremeno padati slaba kiša, dok će vjetar biti slab do umjeren. Pretežno zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnje temperature će se kretati od 5 do 11, a na jugu do 14 stepeni. Dnevne temperature u Bosni će biti između 8 i 14, a u Hercegovini od 16 do 22 stepena.

Nedjelja će donijeti pretežno oblačno vrijeme s kišom u Bosni, dok će u Hercegovini pasti slaba kiša u ranim jutarnjim satima. Očekuju se povremeno jaki udari zapadnog i sjeverozapadnog vjetra. Jutarnje temperature će biti između 5 i 11, a na jugu do 14 stepeni. Dnevne temperature će doseći od 10 do 16, a na jugu do 19 stepeni.

Porast temperature zraka očekuje se krajem septembra

Početak naredne sedmice donosi sunčano vrijeme uz umjerenu oblačnost na jugu Hercegovine. Ostatak zemlje će biti pod pretežno oblačnim nebom, s povremenom slabom kišom i lokalnim pljuskovima. Jutarnje temperature će se kretati od 4 do 10 stepeni, a na jugu do 14, dok će dnevne temperature u Bosni biti između 10 i 16, a u Hercegovini do 22 stepena.

Porast temperature zraka očekuje se krajem septembra, od 20. do 27. 9. Tada će jutarnje temperature u Bosni iznositi između 11 i 16, a u Hercegovini od 14 do 19 stepeni. Dnevne temperature će u cijeloj zemlji biti između 19 i 24 stepena.

Pročitajte i: Polusestra Kejt Mos predozirala se Ozempicom: “To je za dijabetes, nije za mršavljenje”.

BONUS VIDEO:

(hypebih.ba/G. Š.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS