calendar

Petak 9. Avgust, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
“MAJKA JE ČESTO MIJENJALA MUŠKARCE!” Ispovijest Bojane Pavlović “Kada me je ukrala iz doma, plakala sam da me vrati tamo” SKANDALOZNO! Evo šta je Ša uradio sa Mioninim i Stanislavovim privatnim snimkom! (HYPE PAPARAZZO) Aleksandra Nikolić ZAVRŠILA KOD LJEKARA? Obišla pola grada da pronađe LIJEK? (VIDEO) MAJI MARINKOVIĆ SE IZDEFORMISALI SILKONI U ZADNJICI! Iako se hvalila da je stavila 420 kubika u zadnjicu mora HITNO na remont MIONU I ŠA NAPALI FANOVI NA ZLATIBORU HARIS JE FRAJER, BIĆE NAM FATALNO Pjevačica odlijepila za Džinovićem, pa pljunula Melinu: Mlađa sam od nje Ovog vikenda potpuna obustava saobraćaja na glavnoj gradskoj saobraćajnici od Skenderije do Radićeve ulice ŠOK! DANICA MAKSIMOVIĆ SE SKINULA U 71. GODINI I POKAZALA ZADNJICU! Glumica šokirala sve vrelim fotkama sa jahte UČESNIK RIJALITIJA LOŠEG ZDRAVSTVENOG STANJA: HITNO MORA NA OPERACIJU! NEPRIJATELJI NENADA ALEKSIĆA ŠA SE UDRUŽILI! Haos na MREŽAMA, tek kreće PAKAO! (FOTO) Majka poginula na džet skiju: Kćerke bliznakinje se zakucale u nju Cifra je nevjerovatna: Evo koliko će novca zaraditi Imane Khelif ako večeras osvoji zlato ŽIVOT SA DVIJE ŽENE Fatima: Elmedin je veoma mudar! “Malo će reći nekome kad nešto radi…”(VIDEO) UPRAVO SAOPŠTENO! Uhapšen i treći osumnjičeni za planiranje terorističkog napada na koncertu Tejlor Svift SKANDAL Ruskinja otrovala protivnicu na šahovskom turniru: Nadzorne kamere su sve snimile HAOS U NIŠU! IVAN ODVEO MILJANINOG SINA! Evo šta se dešava, ŠOKANTNO!

Izbjegnite pet grešaka kako bi klima brže rashladila auto

Objavio: RHT
09/08/2024 4:15 PM

Izbjegnite pet grešaka

Foto: Pixnio

​Pakleni ljetni dan s vanjskom temperaturom od 35 stepeni unutrašnjost automobila mogu zagrijati na više od 60 stepeni. Tako se osjetno povećava rizik od dehidracije, a dobro je poznato kako je dehidrirani vozač jednako opasan kao i pijani vozač.

Izbjegnite pet grešaka

Naime, samo 10 stepeni razlike dovoljno je da se reakcije uspore, a mogućnost procjene umanji. Istraživanja su pokazala kako je vozač u unutrašnjosti automobila zagrijanoj na 35 stepeni jednako neoprezan, u poređenju s onim na 25 stepeni, kao sa 0.05 primila alkohola u krvi.

Stručnjaci iz Seata stoga su objavili pet najčešćih grešaka koje bi svakako trebao izbjegavati ako se želi što prije rashladiti automobil. S obzirom na to da je sjedište Seata u Barseloni, ne sumnjamo da imaju velikog iskustva s visokim ljetnim temperaturama.

1. Ne mijenjate krug cirkulacije vazduha

Samo stavite klimatizacioni uređaj u automatski način rada i biće maksimalno učinkovit.

2. Ne okrećite ventilacione otvore prema tijelu nego ih okrenite prema krovu automobila

Naime, dobro je poznato da je vruć vazduh manje gustoće pa se diže u područje glave. A ako ventilacione otvore okrenete prema krovu hladan vazduh će brže snižavati temperaturu, jer će prolaziti cijelim volumenom unutrašnjosti automobila.

3. Ne otvarate prozore kad uđete u automobil

Klimatizacionom sistemu znatno ćete olakšati posao ako prvo spustite sve prozore i vazduh ugrijanom na 50 ili 60 stepeni omogućite da izađe van, a istovremeno preko klima uređaja uključite maksimalno hlađenje.

Dopuna gasa i izmjena filtra vazduha

4. Ne održavate klima uređaj

Kao što mijenjate ulje i filtre vazduha i ulja tako i klima uređaj zahtjeva održavanje kako bi bio u dobroj kondiciji. Dopuna gasa i izmjena filtra vazduha obavezna su stavka.

5. Ujutro gasite klima uređaj

Premda su jutra znatno svježija pa klima uređaj nije nužan zbog smanjenja temperature u unutrašnjosti automobila, bolje ga je ostaviti uključenim jer sprečava zamagljenje stakala pa osigurava bolu vidljivost, a i održava stalnu temperaturu u unutrašnjosti.

Pročitajte i: Zašto nas češće boli glava kad je vrućina?

BONUS VIDEO:

(Automobili/hypebih.ba/G. Š.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS