calendar

Petak 26. Jul, 2023

GRAĐANI BESNI JER BANKE NAPLAĆUJU PROVIZIJU ZA HUMANITARNU POMOĆ TURSKOJ KOJU JE POGODIO ZEMLJOTRES: Evo kako to može da se izbegne!

Objavio: RHT
16/02/2023 3:30 PM

Iz Udruženja banaka Srbije za Kurir kažu da je Narodna banka Srbije još 2019. uputila svim bankama inicijativu da preispitaju mogućnost da se odreknu naknada za uplate i prenose po osnovu donacija u humanitarne svrhe upućenih kredibilnim humanitarnim organizacijama.

Foto: Screenshot Youtube

Ipak, kažu, u ovakvim okolnostima često se otvara od strane raznoraznih organizacija više različitih računa za prijem sredstava u humanitarne svrhe i ne postoji tehnička mogućnost da svaka banka prepozna da se radi o računu koji se koristi za prikupljanje humanitarnih sredstava.

– Računi za prikupljanje humanitarne pomoći po svojoj strukturi i formi izgledaju isto kao svi drugi računi. Upravo zbog toga i zbog efikasnosti prikupljanja sredstava sugerišemo da građani sredstva uplaćuju u dinarima, i to na račune kredibilnih i poznatih humanitarnih organizacija koje su otvorile račune za ovu namenu, kao što je to na primer Crveni krst (broj računa za ovu namenu i za Tursku i za Siriju je: 205-32824-71, poziv na broj: 6046-355 0000) ili Unicef (broj računa 160-666-18, svrha uplate: 0123 – Pomoć deci i porodicama u Siriji i Turskoj), za koje se ne plaća provizija, ili da sredstva doniraju slanjem SMS poruka.

Foto: Screenshot Youtube

Vesna Savić Đukić iz Unicefa za medije kaže da ta humanitarna fondacija od banaka traži da ne naplaćuju porez na uplate ovakvog karaktera.

– Da bi neku veliku organizaciju banka oslobodila provizije, ona iza sebe mora imati reputaciju, poput Unicefa, potom i dogovor s njima. To nemaju svi, sistemski to uspeju da reše samo veće organizacije. Onako kako se operateri odriču provizija za SMS poruke humanitarnog karaktera, mogle bi i banke da se odriču provizija. Hasan Hanić, profesor Beogradske bankarske akademije, kaže da banke naplaćuju provizije da bi se pratio tok novca.

– Teško je kontrolisati novac, njegov tok se uvek mora pratiti da ne bio bilo malverzacija. Bez provizije bi, na primer, neko iz Srbije mogao da uplati rođaku u Turskoj novac bez ikakvog troška, a da ta osoba čak nije ugrožena niti iz ugroženog područja.

hypebih.ba / kurir.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS