calendar

Ponedeljak 7. Oktobar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
Dječak iz Jablanice ostao siroče poslije razornih poplava u BiH Anđela pobjeđuje u rijalitiju? Sha i Miona raskidaju, a Terza ženi Sofiju? “Zmajevi” se okupljaju na Ilidži: Trening zatvoren za javnost Ovaj snimak ledi krv u žilama: Šta se dešava sa porodicom koja je zarobljena u kući? Amra iz Jablanice se nadljudski borila da spasi sina: “Ako izgubim dijete, meni života nema” (VIDEO) Šta piše u dokumentaciji o kamenolomu iznad Donje Jablanice: Firma nikada nije dobila koncesiju Hrvatski mediji žale: Emir Spahić nam je “ukrao” velikog talenta Elegantno, a najudobnije: Pogledajte blistavi stajling Ivone Polumente Cijeli svijet razočaran: Evo ko je naredni rival Novaka Đokovića u trećem kolu Šangaja Bahato i neodgovorno: Janjuš snimljen u saobraćajnom prekršaju! Jedan otac ne smije voziti ovako VRUĆA FOTKA ĐINE DŽINOVIĆ UGLEDALA SVJETLOST DANA! Pokazala izvajano tijelo, pa otkrila da je zbog ovog muškarca na mukama! (FOTO) Mirsad Balić iz naselja Mirci kod Jablanice: Sjedili smo bespomoćno u kući i čekali jutro RASKINULI MATIC REBEC I TEODORA DŽEHVEROVIĆ?! Nova objava košarkaša bacila sve u rebus, pa krenula lavina komentara! Evo šta je napisao! (FOTO) Ultraekskluzivno! Milica se posvađala sa Terzinom porodicom?! Policija na terenu! “TVOJA KĆERKA JE I MOJA KĆERKA!” Jodžir poslao Darku Laziću nezaboravnu čestitku povodom rođenja djeteta, pa sve objavio javno! (FOTO) Sultan Elmedin zakukao: Vrijeme je da se preselimo u Sarajevo, ovo je postalo naporno!

Formiran predmet u Tužilaštvu HNK: Kamenolom u Jablanici

Objavio: RHT
07/10/2024 3:42 PM

Formiran predmet u Tužilaštvu HNK

U Tužilaštvo HNK formiran je predmet s posebnim naglaskom na poslovanje i aktivnosti kamenoloma koji se nalazi na nastradalom području u Donjoj Jablanici.

Foto: Bljesak.info

U Tužilaštvu HNK formiran je predmet s posebnim naglaskom na poslovanje i aktivnosti kamenoloma koji se nalazi na nastradalom području u Donjoj Jablanici. Potvrđeno je u danas iz ove institucije.

Formiran predmet u Tužilaštvu HNK

-Vezano za tragediju koja se dogodila, a radi objektivne informiranosti javnosti, te brojnih upita medija, obavještavamo javnost da su tužitelji Tužiteljstva HNK Mostar, Područno tužiteljstvo Konjic, odmah po dojavi o strašnoj tragediji koja se dogodila na području općina Jablanica i Konjic izašli na mjesto nesreće. I zajedno sa pripadnicima MUP-a HNK i PU Konjic, odnosno PS Konjic i PS Jablanica poduzeli i poduzimaju sve neophodno potrebne radnje iz svoje nadležnosti. A koje ne trpe odlaganja.

Poslovanje i aktivnosti kamenoloma iz tih razloga, u Tužiteljstvu je formiran predmet, te imenovan tim tužitelja za rad na ovom slučaju. A pripadnici MUP-a HNK pod nadzorom Tužiteljstva HNK poduzimaju radnje provjera navoda i informacija s ciljem utvrđivanja svih okolnosti pod kojima se dogodila ova tragedija. S posebnim naglaskom na eventualnu odgovornost i ulogu ljudskog faktora. Naročito u odnosu na poslovanje i aktivnosti kamenoloma koji se nalazi na nastradalom području. Također, u tom cilju, naložena su određena vještačenja, te pribavljanje određene poslovne dokumentacije, piše u saopštenju.

Na vanrednoj sjednici Vlade Hercegovačko-neretvanske kantona (HNK), na kojoj je ustrojen Štab za upravljanje procjenom šteta, sanacijom i oporavkom poplavom pogođenih područja, predsjednica Vlade HNK-a Marija Buhač naglasila je kako su sva ministarstva uključena u Štab obvezna hitno dostaviti okvirne procjene šteta te izvještaja o dosadašnjim aktivnostima na terenu.

Oformljen Štab za upravljanje procesom procjene štete, sanacije i oporavka

Krizni štab će sutra koordinirati aktivnosti na terenu. Kako je Buhač pojasnila, Štab je oformljen za upravljanje procesom procjene štete, sanacije i oporavka pogođenih područja HNK-a. Na čelu s predsjednicom Vlade, te ministrima finansija, prometa, gospodarstva, graditeljstva, MUP-a, zdravstva i poljoprivrede. Kao i gradonačelnicima Mostara i Konjica, te načelnika Jablanice.

Buhač je naglasila kako će Štab već sutra izaći na teren kako bi surađivao s lokalnim vlastima na daljnjim mjerama.

“Svi ministri su zaduženi da dostave svoje planove i prijedloge, a krizni stožer će već sutra koordinirati aktivnosti na terenu, što je ključna poruka današnjeg sastanka”, kazala je.

Jedno od ključnih pitanja koje je razmatrano na izvanrednoj sjednici, kako je pojasnila, odnosi se na hitne mjere za sprečavanje zaraze u pogođenim područjima.

“Neophodno je odmah procijeniti štete na cestovnoj infrastrukturi i stambenim objektima, ali i pružiti psihološku pomoć pogođenom stanovništvu. Kao i službama koje su sudjelovale u spašavanju”, dodala je.

HNK-a neće moći iznijeti troškove sanacije

Među prioritetima je i obnova putnog pravca Mostar-Jablanica, no prije otvaranja prometnice, provest će se detaljna provjera sigurnosti. Premijerka je upozorila i na visoke materijalne štete, te istaknula kako proračun HNK-a neće moći iznijeti troškove sanacije. Stoga se radi na procjeni štete infrastrukture i stambenih objekata.

Vlada HNK-a također će, kako je Buhač najavila, u suradnji s višim razinama vlasti proglasiti Dan žalosti. Premijerka Marija Buhač osvrnula se na kamenolom iznad Donje Jablanice, koji se spominje u kontekstu moguće odgovornosti za nedavnu katastrofu. Naglasila je da je odmah po pojavi tih informacija na terenu zadužila Ministarstvo gospodarstva da dostavi svu potrebnu dokumentaciju.

“Vlada nije izdala nikakvu koncesiju za taj kamenolom, niti bilježimo prihode od koncesijske naknade. Ipak, zatražila sam od Ministarstva da izvuče kompletnu dokumentaciju iz arhive vezano za to poduzeće. Očekujem izvješće do kraja dana, nakon čega ću moći pružiti dodatne informacije.”, istaknula je Buhač.

Premijerka Buhač je na kraju izrazila saučešće porodicama nastradalih u poplavama te suosjećanje sa svim pogođenima.

Pročitajte i: VREMENSKA PROGNOZA Za poplavljena područja u BiH upaljen novi narandžasti meteoalarm.

BONUS VIDEO:

(Bljesak.info/hypebih.ba/G. Š.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS