calendar

Sreda 11. Septembar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
Mislili ste da je ljeto bilo žestoko? Nedim Sladić otkriva koliko metara snijega da očekujemo KAJA OSTOJIĆ SE, IPAK, UDAJE DANAS PO ČETVRTI PUT?! DEKORACIJA ĆE BITI CRNA?! Pjevačica pokazala kako će izgledati, pa objavila fotografiju vjerenika! (FOTO) OGLASIO SE ASMIN I SASUO PALJBU DOKAZIMA? Život sam joj pokazao i sve njene gluposti plaćao HAOS IZMEĐU TEODORE I BEBICE! MACANOVIĆ DEMOLIRAO SVE PRED SOBOM! Uhvatio je sa drugim, pa povraćao od muke! Ponovo se oglasio otac Anela Ahmedhodžića: Pitanje je kako može biti njegovo dijete, rekao sam mu da provjeri DNK ISTINA O MAJI I STANISLAVU! PUKLA TIKVA ZBOG LOVE!? Starleta progovorila o 15.000 eurića ”Ja sam u šoku” SARAJEVSKA LEGENDA: Arapi ostavljaju VREĆE PARA, Mercedes je auto, ostalo su autići VIKI MILJKOVIĆ POKAZALA UNUTRAŠNJOST SVOJE LUKS JAHTE! Pjevačica se opustila, pa unajmila i privatnu kuharicu! (FOTO) JAČI NEGO IKAD! Saša Mirković objavio PONOSNE VIJESTI: Hype OSVAJA REGION CAR KONAČNO SVE PRIZNAO! PROGOVORIO O POMIRENJU SA MAJOM! Ovo je cijela istina, više nije mogao da izdrži: “Drago mi je!” JELENA MARINKOVIĆ BEZ BLAMA POKAZALA SILIKONE Podigla je majicu, a gledaoce zaprepastio prizor! VANREDNO UBACIVANJE: MARIJA KULIĆ OTKRILA DA LI ULAZI U RIJALITI nakon SKANDALA NA PARKINGU TELEVIZIJE Mozgalica s Harvarda koju 95 odsto ljudi nije moglo da riješi postala je viralna: Da li vi znate odgovor? ANU RAJKOVIĆ RAZAPELI NA MREŽAMA NAKON POROĐAJA ZBOG OVOGA! Hitno se oglasila nakon brutalnog napada! Ovo neće trpiti! (FOTO) SVE JE SUPER MOJ MUŽ JE BOKSER! Marija odgovorila Memi na batinanje Siniše! PARE TI BRIŠU SJEĆANJE DESINGERICA I ZERA OBJELODANILI SRETNE VIJESTI! Pjevačica sve dokumentovala (FOTO)

Fondacija Sevdah ‘pronijela’ sevdalinku kroz Bosnu: U DOBOJU SE PJEVALO SILVANI U ČAST, spoj mladosti i iskustva najbolji recept za očuvanje sevdalinke

Objavio: RHT
11/09/2024 2:00 PM

Fondacija Sevdah ‘pronijela’ sevdalinku kroz Bosnu

Fondacija Sevdah ‘pronijela’ sevdalinku kroz Bosnu/ Foto: Naj-portal

Kad sevdahom srce plane – to znači da će u takvoj prilici izuzetno uživati ljubitelji pjesme sevdalinke. Pjesme za koju se u Bosni i Hercegovini najčešće kaže kako je najosjećajnija i ponaljepša narodna pjesma na svijetu.

Ljetni ciklus

„Kad sevdahom srce plane“, stihovi jedne od pobjedničkih pjesama sa „Ilidže“ iz sedamdesetih godina, tj. „zlatnog doba“ tog festivala, naslov su ovogodišnjeg ljetnog ciklusa izuzetno kvalitetnih koncerata sve uspješnije sarajevske Fondacije „Sevdah“.

Fondacija koju je ustanovio magistar etnomuzikologije Damir Galijašević okuplja novu generaciju interpretatora. Čuvara sevdalinke i doajene sevdalijske scene. A programi ovih koncerata obuhvataju najljepše, ali i do sada nepoznate i nesnimljene sevdalinke, te lijepe pjesme novog stvaralaštva na izvornoj narodnoj tradiciji.

Nosioci programa su doajeni Ferid Avdić, Hasiba Agić, Ljubica Berak, Esed Kovačević, Hamid Ragipović, voditelj Enver Šadinlija, te pjevačke uzdanice očuvanja sevdalinke – Alma Subašić, Zanin Berbić i Safet Bučo.

– Ovog ljeta su u našim programima uživali posjetioci u Cazinu, Sanskom Mostu, Brezi, na sarajevskoj Žutj tabiji, Čeliću. Posebnu radost doživjeli smo nedavnim koncertom u Doboju – kaže Damir Galijašević i objašnjava:

Večer za pamćenje

– Rijetko se posljednjih godina čula i pjevala sevdalinka usred Doboja. A u organizaciji gradske uprave, Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ i tamošnjeg kulturno-umjetničkog društva „Gradina“ – pozvani smo da održimo veče sevdaha upravo u ambijentu čuvene srednjovjekovne tvrđave. Nenadani jak pljusak je i nas i brojnu publiku „premjestio“ sa Gradine u obližnje prostorije mjesne zajednice „Čaršija“, ali i tu je izuzetno lijepo bilo. Večer za pamćenje. Svi zajedno – pjevači i posjetioci do duboko u noć pjevali pjesme koje vole i koje im pune srca i duše!

Posebno su emotivni bili trenuci sjećanja na dobojske muzičke legende – Silvanu Armenulić i Mirjanu Bajraktarević. Samo stotinjak metara od Gradine je , naime, rodna kuća ovih muzičkih diva.

– Posebno velikoj Silvani u čast otpjevala sam pjesmu iz njenog repertoara – „Da sam ptica“ – kaže Alma Subašić, jedna od najboljih interpretatorki narodne muzike u novoj generaciji.

Sjećanje na velikane

Uspješnost brojnih programa koje realizuje širom Bosne i Hercegovine podstiče i nove susrete s ljubiteljima sevdalinke. Već narednog vikenda, u subotu 14. septembra, sevdahom će srce planuti u Živinicama, a potom opet u Sarajevu, Goraždu, Mostaru…

Fondacija „Sevdah“ najavljuje i nove istraživačke projekte, programe sjećanja na velikane – izvođače i autore, snimanja tek otkrivenih narodnih pjesama, knjige…

– Nema sumnje je ovaj spoj mladosti i iskustva najbolji recept za očuvanje sevdalinke za buduće vrijeme. I zato sam s njima u svemu gdje mogu dati doprinos – kaže Enver Šadinlija, jedan od najboljih poznavalaca muzičke tradicije BiH.

BONUS VIDEO:

Hypebih.ba/Naj-portal/A.H.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS