calendar

Petak 26. Jul, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
Lukas DOVEO ATMOSFERU DO USIJANJA U SOMBORU! PRESTAO DA PJEVA i pustio samo publiku – od riječi do riječi znaju SVAKI HIT (VIDEO) HELENA TOPALOVIĆ POKAZALA ATRIBUTE! Od vrelih izdanja muškarce oblio znoj, hot tijelo ostavlja bez daha! (FOTO) Đoković iz olimpijskog sela objavio fotografiju s dvojicom hrvatskih sportista MENSUR AJDARPAŠIĆ SE SKINUO! Pokazao čime raspolaže i šokirao sve! (FOTO) OVO JE MEMU NAJVIŠE ZABOLJELO? Elmedin oštro proziva, a snimak koji sad puštamo otkriva najveću tajnu! Je li ovo najpodlija mobilna aplikacija ikada “REKAO MI JE DA GA ČEKAM U WC-U I DA BUDEM TIHA!” Janjuš pokušao da SAKRIJE od kamera, ali ONA je priznala SVE DA LI STE ZNALI? Značenja boja olimpijskih krugova i njihova simbolika Otvaranje Olimpijskih igara: Cerić i Pezer ponosno iznijeli zastave BiH “PRIZNAJEM, BILO MI JE TEŠKO” Melina priznala kako joj je bilo pred kraj braka sa Harisom i iznijela šokantne detalje “STOJAN JE MOJA NAJVEĆA LJUBAV! Planirali smo djecu” Reperova bivša BLOKIRANA svuda, a sada otkrila SVE DETALJE odnosa “Išla sam mu pred kuću” Pinkova producentkinja ostaje iza rešetaka: Produžen pritvor Nini Kovačević koja je pijana pregazila djevojčicu “Svi telefonski POZIVI U RIJALITIJU SU NAMJEŠTENI!” Asmin o “lažnoj komšinici” i Staniji, a Lepog Miću PATOSIRAO! (VIDEO) Ako ste rođeni u ovom znaku, čeka vas LUDAČKA SREĆA: Evo ko će imati najviše para u avgustu TO JE TO OD PREDAHA, PONOVO SE PALE ALARMI: Paklene temperature se vraćaju, ovog dana biće najgore Velika pljačka u Sanskom Mostu potresla javnost: Kako je moguće imati 1,7 miliona KM u kešu

Epidemija morbila ne miruje: Infektologe i pedijatre najviše brine jedna stvar

Objavio: RHT
26/07/2024 5:30 PM

Epidemija morbila ne miruje

Epidemija morbila u Federaciji Bosne i Hercegovine se ne smiruje.

Foto: Profimedia

Od januara ove godine u bolnicama je hospitalizirano više od 500 pacijenata, a zabilježeni su i smrtni slučajevi.

Doktorica Meliha Hadžović-Čengić, infektolog u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), u kojem je do sada hospoitalizirano 296 pacijenata, kaže da su neke od težih komplikacija ovog virusnog oboljenja, koje je preventabilno MRP vakcinom, upale uha, pluća i mozga.

Infektologe najviše brinu posljedice

Morbili jesu dječija i vakcinom preventabilna bolest, uglavnom znamo osnovne simtome. Međutim, uvijek imamo rane komplikacije, ali ono što nas infektologe najviše brine su kasne komplikacije, odnosno budućnost. Rane komplikacije su obično u drugoj fazi stadija. Najčešće javljaju dijareje sa dehidracijom i visokom temperaturom i najviše tih pacijenata se hospitalizira. Jedna od komplikacija je i upala srednjeg uha (otitis), a u rane komplikacije spadaju i encefalitisi, odnosno upale mozga. Nažalost, trenutno imamo dijete u vrlo teškom stanju s najtežim oblikom upale mozga. Kod upala mozga imamo dva moguća oblika:

Prvi koji se javlja sedmi ili osmi dan od pojave simptoma i imali smo nekoliko takvih slučajeva. Recimo, imali smo slučaj djeteta s vrlo teškim oblikom encefalitisa. Zbog čega je dijete bilo na kontroliranoj mehaničkoj ventilaciji, ali je sasvim uspješno oporavljeno i izliječeno.

Drugi oblik upale mozga koji se može javiti, a koji na sreću nismo imali, jeste kada zbog neurotoksičnosti virusa odmah dolazi do upale mozga, i prije pojave osipa ili drugih simptoma specifičnih za morbile, tzv. parainfektivni. Također, jedna od ranih komplikacija je i upala pluća. Na svu sreću mi smo uglavnom imali blaže upale pluća bez bakterijskih superinfekcija. Koliko god vam se simptomi u akutnoj fazi morbila čine bezazlenim, kada dijete ili odrasla osoba duže od osam, devet dana ima temperaturu do 40 stepeni, dehidrirano je i na to se još razvije upala pluća, tada dolazi do drastičnije kliničke slike nego kod ostalih virusnih upala pluća koje se uglavnom liječe u kućnim uvjetima, ističe dr. Hadžović-Čengić.

DUGOTRAJNE POSLJEDICE


Nakon akutne faze i prebolovanih morbila, može se govoriti o dugotrajnim posljedicama. Naime, morbili mogu dugoročno oslabiti imunitet, a najteža posljedica koja se može javiti godinama poslije prebolovanih morbila je subakutni sklerozirajući panencefalitis, obično sa smrtnim ishodom.

Čitajte i SUOČAVANJE ASMINA SA RADNICOM KOJA JE VRIJEĐALA STANIJU I NJEGA: Upao u prodavnicu, nastao neviđeni haos, Hype televizija ekskluzivno na licu mjesta (VIDEO)

Nakon što je juče ekskluzivno pred kamerama Hype televizije krenuo ka zgradi Lepog Miće kako bi se suočio sa njim nakon žestokog sukoba, Asmin Durdžić je odlučio da se dodatno suoči sa ženom koja se nedavno uključila u program i predstavila kao “lažna komšinica” Stanije Dobrojević.

Naime, Durdžić je odlučio da posjeti radno mjesto pomenute osobe, koja je tokom uključenja u program iznosila tvrdnje o svakodnevnim svađama između Asmina i Stanije, kao i o haosu koji je navodno nastao kada je Asmin bio istjeran iz stana.

BONUS VIDEO:

Hypebih.ba/Klix/A.K.H

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS