calendar

Utorak 6. Avgust, 2023

Armand Duplantis u Parizu srušio svjetski rekord u skoku s motkom

Objavio: RHT
05/08/2024 11:40 PM

Duplantis srušio svjetski rekord

Čudesni švedski atletičar Armand Duplantis je deveti put srušio svjetski rekord u skoku s motkom i to na Olimpijskim igrama u Parizu.

Foto: Tanjug

Duplantis srušio svjetski rekord

Šveđanin je preskočio 6,25 metra iz trećeg pokušaja i na taj način za jedan centimetar popravio vlastiti rekord koji je postavio u aprilu ove godine.

Amerikanac Sam Kendricks je osvojio srebero sa skokom 5.95 m, a brnonzom se okitio Emmanouil Karalis skokom od 5.90 metara.

Prvi put je Duplantis oborio svjetski rekord u februaru 2020. godine, kad je preskočio letvicu na visini od 6,17 metara, te ga je od tada još sedam puta uzastopno popravljao po jedan centimetar.

Tek su mu 24 godine, a već ima dvije zlatne medalje u skoku s motkom na Olimpijskim igrama. Ima i po četiri svjetska i evropska zlata (ako računamo i dvoranska prvenstva). A tri puta je osvojio Dijamantsku ligu i čini se da mu je samo nebo granica.

Imane Khelif o optužbama da je muškarac: Učinili ste nepravdu, ali Allah je uz mene

Pročitajte i: Imane Khelif o optužbama da je muškarac: Učinili ste nepravdu, ali Allah je uz mene.


Khelif je biološki žena, ali je utvrđeno da ima viška muških hormona zbog čega se pojavila sumnja da je muškarac

Foto: Screenshot

Alžirska bokserka Imane Khelif osigurala je prvu olimpijsku medalju u Parizu za svoju zemlju nakon što se plasirala u polufinale.

Nakon meča, Khelif je kritikovala Međunarodnu boksersku federaciju (IBA). Naime, Khelif je biološki žena, ali je utvrđeno da ima viška muških hormona zbog čega se pojavila sumnja da je muškarac.

Za razliku od Međunarodne bokserske organizacije, koja joj je lani zabranila nastup na Svjetskom prvenstvu, MOK joj je dozvolio takmičenje.

Više saznajte OVDJE.

BONUS VIDEO:

(hypebih.ba/G. Š.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS