calendar

Subota 17. Avgust, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
Oglasila se policija o pronalasku tijela prilikom gašenja požara na Trebeviću POTRESNA ISPOVIJEST ŽENE GORŠTAKA SA GOLIJE Muž i svekrva su me TROVALI i uništili 80% crijeva! Uzeli su mi bolesnog sina! Koliko daleko ”hvata” radar za mjerenje brzine? Elmedin kuha za svoje žene “Dosta su se mučile!” Njih dvije pustile suzu radosnicu! Scena koja je obilježila otvaranje SFF-a: Glumci prošetali bosanskim ćilimom držeći se za ruke IMALA ODNOS S DVA MUŠKARCA PRED KAMERAMA! Rijaliti talmičarka na rubu srama: Ostat ćeš upamćena po trojci u tuš kabini! Ilon Mask iznenadio videom: Njegov ples s Trampom pogledalo 120 miliona ljudi Elmedin rekao Jani da hoće da joj pravi djecu! Fatima prevrće očima i pije kafu kao da je posljednja! MRAČNE TAJNE MIONE JOVANOVIĆ! Šokantni detalji iz njene prošlosti! Ša će poludjeti MAJA MARINKOVIĆ ZAPALILA U ZAGREB NAKON SVAĐE! Na taksi potrošila 500 eura, Stanislavu upala u kuću u cik zore Evo šta se događa s Melinom nakon razvoda od Harisa Džinovića: Zanijemićete od šoka, a ovo prezime sada nosi HITNO HOSPITALIZIRAN PJEVAČ! Zaražen opasnim virusom: “Nekoliko puta sam padao u nesvijest, nisam znao ni kako se zovem” ŠAMARAO JU JE PRED CIJELIM AUTOBUSOM! Nakon strašnog premlaćivanja oglasila se Tara Simov – JEZIV SNIMAK ISPLIVAO U JAVNOST! BIO SAM S OŽENJENIM GLUMCEM Uroš Stanić sve priznao, više ne želi šutjeti! Majmunske boginje bliže nego ikada: Evo šta trebate znati o ovom virusu UZNEMIRUJUĆI SNIMAK NASILJA! Nakon žestokog sukoba, muškarac udario ženu u glavu usred autobusa u Beogradu!

Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film Festivala: Odavde u svijet odlazi jedna pozitivna slika grada

Objavio: RHT
15/08/2024 8:20 PM

Direktor SFF-a: Odavde u svijet odlazi jedna pozitivna slika grada

Za njega kažu da je dijete Sarajevo Film Festivala. A ugledni biznismeni, kada prepuštaju rukovodeće pozicije u svojim kompanijama, kažu da je najbolje da na takva mjesta instaliraju neko dijete kompanije.

Direktor SFF-a: Odavde u svijet odlazi jedna pozitivna slika grada/Foto: balkans.aljazeera.net

Otprilike je takav slučaj i s Jovanom Marjanovićem, direktorom SFF-a, najvećeg i najznačajnijeg filmskog festivala u ovom dijelu Evrope.

Povodom 30. izdanja SFF-a Marjanović je govorio za medije.

Posebna atmosfera

-Trideseti, jubilarni Sarajevo Film Festival donosi veliki broj filmova, njih više od 240, iz 70 zemalja i u 20 festivalskih programa. Tu su filmovi takmičarskih selekcija s regionalnim, međunarodnim i svjetskim premijerama iz regije jugoistočne Evrope, zatim filmovi u programima Open Air, Summer Screen, Kinoscope, koji predstavljaju miks najboljeg od međunarodnog filma, filmova s velikih svjetskih festivala, Kana, Berlina, Venecije, svjetskih premijera bh. fillmova do filmskih klasika uz prisustvo njihovih autora. U osam dana Festivala sigurno će se naći ponešto za svakoga i vjerujemo da će publika uživati u posebnoj atmosferi u Sarajevu svih osam festivalskih dana – kaže Marjanović.

Govoreći o organizaciji Festivala, koja počinje već onog dana kada se te godine spusti zavjesa na veličanstvenu sedmicu, Marjanović kaže da se Festival finansira iz velikog broja različitih izvora.

-Sarajevo Film Festival organizuje udruženje Obala Art Centar. Festival se svake godine iznova finansira iz velikog broja različitih izvora: komercijalnih sponzora, koji omogućavaju gotovo 40 posto festivalskog budžeta, međunarodnih fondova, prije svega, fondova Evropske unije i drugih sličnih međunarodnih izvora, koji predstavljaju 30 posto prihoda, zatim institucija svih nivoa vlasti Bosne i Hercegovine koje kroz javne pozive finansiraju približno 20 posto budžeta Festivala, a ostatak čine prihodi od ulaznica i slično – pojašnjava Marjanović.

Istakao je da inflacija mnogo utječe na ukupne troškove.

-Ovogodišnja realizacija Festivala u mnogim segmentima je itekako poskupjela, ali s obzirom na broj partnera koji su više godina uz Festival, na pažljivo planiranje i analize, Festival može uspješno odgovoriti na sve te izazove. Od 2019. do danas budžet Festivala se kreće između pet i sedam miliona maraka, zavisno od izdanja – otkriva nam Marjanović.

Pozitivna slika

Da je riječ o velikoj promociji grada, ali i cijele države, govore podaci koje direktor SFF-a otkriva u nastavku razgovora.

-Trenutno je više od 600 akreditovanih predstavnika medija iz više od 30 zemalja. Od Brazila, Indije, Amerike, Velike Britanije, Švicarske, Španije, uključujući i medije iz svih zemalja regije… Broj objava prije, u toku i nakon Festivala, pokazuje da je Festival vrhunski medijski događaj. Njega prati veliki broj medija upravo zbog činjenice da ovdje veliki broj filmova ima svoje premijere. Ovdje dolaze atraktivni gosti s kojima će se imati priliku susresti i razgovarati.

Uz to grad i sve ono što se događa ovdje za vrijeme Festivala privlači pažnju medija. Stoga odavde u svijet odlazi jedna pozitivna slika grada koji punim plućima tih dana živi za kulturu, film i umjetnost. Festival je i na taj način postao regionalni medijski brend. Medijska vrijednost koju Festival ima za promociju naše zemlje je ogromna. Kako finansijski, tako i za imidž grada i Bosne i Hercegovine – kazao je na kraju Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film Festivala.

Gledajte filmove i uživajte

Poruka prvog čovjeka Sarajevskog filmskog festivala za sve posjetioce. Ljubitelje ove umjetnosti, ali i sve ljude dobrih namjera je jednostavna i sažeta u jednu rečenicu.

-Gledajte filmove, razgovarajte o filmovima i uživajte u druženju – poručio je Marjanović.

Neka šou počne.

BONUS VIDEO

hypebih.ba/avaz.ba/O.T.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS