calendar

Nedelja 6. Oktobar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
TIM ZA SPAŠAVANJE IZ SEKTORA ZA VANREDNE SITUACIJE SRBIJE PRITIČE U POMOĆ BOSNI I HERCEGOVINI po nalogu Aleksandra Vučića Maja priznala da je bila u DEPRESIJI zbog raskida sa Stanislavom: Osjećam se loše i bezvoljno! “Lažemo sami sebe” “To mi je STRAŠNA SLIKA koju zamišljam!” Vanja Bulić o OCU, GOLOM OTOKU I MAJCI koja je išla na DIVLJU KIRETAŽU (VIDEO) FILIPU CARU STIGLA ZABRANA?! Šokantni detalji, sve isplivalo u javnost (FOTO) “PONIO SAM 92 METKA I PLANIRAO SAM SVE DA IH ISKORISTIM”! Dječak-ubica Kosta Kecmanović do detalja ispričao kako je planirao zločin u “Ribnikaru”! SKANDALOZNO – Isplivao Anelin PRLJAV VEŠ! OVO će je UNIŠTITI! Novak Đoković se oglasio o katastrofalnim poplavama u BiH ŽIVOT SA DVIJE ŽENE Elmedin: Dobro sam skijao! “Mogao sam u tome uspjeti” SLAĐA PORŠELINA POSTALA PEDALINA! Ovakvo PONIŽENJE nije doživjela u svojoj rijaliti karijeri! IZ ARHIVA Izvještaj o poplavama u dolini Neretve iz 1937. godine: Voda je srušila brdo, odnesene kuće… OBEZBJEĐENJE JEDVA SAVLADALO TERZU! Neviđeni haos u rijalitiju! Lomi sve pred sobom i nasrće na učesnike! Ovo je Lejla Zalihić koja je plivala tri kilometra kroz nabujalu vodu kako bi spasila svoju kćerku Aca Lukas najavio HAOS u Nikšiću! SPECIJALNA GOŠĆA izlazi na binu, evo o kome je riječ! (VIDEO) Pogledajte kako radi Civilna zaštita Republike Srpske u Donjoj Jablanici: Spasiocu voda skoro do ramena CRNA SUBOTA Poginuo radnik rudnika u Omarskoj! Iz rijeke Željeznice na Ilidži izvučeno tijelo žene ALEKSANDRA NIKOLIĆ APELUJE ZA POMOĆ NASTRADALIM U POPLAVAMA U BIH! “Zajedno smo jači” 

DAN GLAVNOG GRADA BIH Benjamina Karić: April u Sarajevu je naša metafora zajedništva

Objavio: RHT
06/04/2024 7:29 PM

DAN GLAVNOG GRADA BIH

U Vijećnici je počela Svečana sjednica na kojoj će biti upriličena dodjela Šestoaprilske nagrade povodom dana Grada Sarajeva

Foto: Sarajevo.ba

Značajan datum

Sjednicu je svečano otvorio predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Jasmin Ademović intoniranjem himne Bosne i Hercegovine

– O značaju ovog datuma za Grad Sarajeva i Bosnu i Hercegovina se govori puno posljednjih dana i na to će se posebno osvrnuti gradonačelnica u svom govoru. Važno je istači našu zahvalnost, poštovanje i sjećanje na one koje su izgubili svoje živote braneći naš grad – kazao je Ademović nakon čega je uslijedila minuta šutnje za sve poginule borce i civilne žrtve Grada Sarajeva.

Istakao je kako je Vijeće bilo posebno aktivno posljednjih godina.

– Gradsko vijeće Grada Sarajeva u 2023. godini, nakon 15 godina, donijelo novi statut Grada Sarajeva usklađenim sa zakonskim propisima. Ovo je ponovo pokrenulo potrebu adekvatnog pozicioniranja Grada Sarajeva, glavnog grada, ustavno-pravnom sistemu BiH. Radimo na tome da Grad Sarajevo bude primjer uspješne lokalne zajednice – istakao je Ademović.

Dodao je kako se danas posebna zahvalnost pokazuje onima koji su stali u odbranu Grada Sarajeva. 

Simbol slobode

Prisutnima se obratila i gradonačelnica Benjamina Karić.

– Ponosno se prisjetimo jednog od svojih simbola. Simbola slobode u kojima je dobro pobijedilo zlo. Tog 6. aprila, heroji su oslobodili grad okova fašizma. Sarajevo je uvijek u herojskoj hrabrosti znalo pjevati slobodi. Nikada naše Sarajevo nije podnosilo život u zaustavljenom vremenu. Nastavljamo naš evropski put s najcivilizovanijim narodima Evrope u čijim smo njedrima davno bili. Vraćamo se sebi, svom zajedničkom biću. Nas su historija i geografija odredili da spajamo svjetove i svjetonazore. Naša je sudbina da spajamo, a ne da razdvajamo – poručila je Karić.

Na kraju svog govora, Karić je poručila kako je april u Sarajevu metafora za zajedništvo.

– Šestoaprilske nagrade poručuju svima da je naša sloboda neuništiva, da smo domovina mira i znanja, čiji miris uznosimo svijetom, našim susjedima i komšijama. April u Sarajevu je naša metafora zajedništva, fenomen koji je davno dobio neuništiva krila. April u Sarajevu razgaljuje duše, unoseći radost. On je oda narodu bosanskom koji istinu ljubi. Čestitam dobitnicama Šestoaprilskih nagrada na sigurnom i ljepšem putu za budućnost – zaključila je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

BONUS VIDEO:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS