Brza hrana je postala dio naše svakodnevnice i sa punim pravom opravdava svoj naziv, s obzirom da većina stanovništva želi brzi i ukusni objed tokom radnog dana.

Najpopularniji izdanak “brze hrane” definitivno jeste hamburger, a sada vam prenosimo recept za neobičan, ali slastan obrok.
Ovo je u stvari recept za mliječno tijesto, odnosno mliječna peciva.
Prazno je izuzetno ukusno, ali možete biti punjeno sa čime god poželite, slano ili slatko.
Sve se priprema u pećnici, ne treba tava pa je i zbog toga recept brži. Uostalom, dobiti ćete devet velikih zatvorenih burgera sa slanim preljevom. Uz mljeveno meso u svakom je i kašičica kajmaka. Sve je gotovo za nekih sat i pol vremena a od osnovnih i svakidašnjih sastojaka. Idealno za party ili veća druženja rođendane ili obiteljsko druženje, gdje je brza hrana uvijek pun pogodak.
Brza hrana iz rerne: Evo kako napraviti ove neobične hamburgere!
Odmah na početku u mljeveno meso dodajte sol, češnjak, ulje i biber (može kajenski ili crni) pa dobro promiješajte i spremite u frižider do upotrebe, odnosno dok ne umijesite tijesto za brze burgere.
Od sastojaka je potrebno:
800 g mljevenog mesa
15 g soli
4 sitno sjeckana češnja češnjaka
malo bibera(može kajenski ili crni)
2 velike žlice ulja
Sastojci za uzdignuti kvasac u prvoj posudi:
100 g glatkog pšeničnog brašna
15 g šećera
20 g svježeg ili 7 g suhog kvasca
3 dl (300 ml) mlakog mlijeka
Dodatno potrebno za prvu posudu nakon uzdizanja kvasca:
1dl suncokretovog ulja (100 ml)
standardni mali paketić mliječnog namaza (70 g)
Ostali sastojci za umijesti tijesto:
550 g istog brašna
10 g soli
Slani preliv:
20 g istog brašna
5 g soli
na vrh noža praška za pecivo ili sode bikarbone
4 velike kašike hladne vode
Umijesite mliječno tijesto. Prvo uzdignuti kvasac sa mlakim mlijekom, šećerom i 100 g glatkog pšeničnog brašna 10 minuta. Dodajte ulje i mliječni namaz pa dobro promiješajte. Postepeno dodavati preostalih 550 g brašna sa soli i umijesiti tijesto. Ostaviti da se diže sat vremena
Sada izvadite mljeveno meso za brze burgere iz frižidera, dobro promiješajte i podijelite na 9 jednakih loptica. Svaku stanjite sa viljuškom na papiru za pečenje kojeg ste stavili na neku tepsiju/lim kako bi dobili oblik burgera. Pecite na 210 stepeni na najnižem položaju pećnice narednih 15 minuta s uključenim ventilatorom na vrući zrak. Ako ćete peći bez ventilatora na vrući zrak, znači sa uključenim gornjim i donjim grijačima, pecite u sredini pećnice i eventualno par minuta duže. Izvadite burgere van i maknite ih s papira za pečenje te premjestite na neki tanjir da se malo hlade (ne trebaju se ohladiti u potpunosti)
Sada promijesite tijesto i podijelite ga također na 9 jednakih loptica. Svaku lopticu stanjite na stolu bez brašna uz pomoć prstiju, promjera oko 15 cm, pa dodajte kašičicu kajmaka u sredinu. U nedostatku kajmaka koristite mliječni ili sirni namaz. Preko kajmaka dodajte meso i zatvorite tijesto. Obavezno okrenite i slažite na papir na pečenje na spajanu stranu. Premažite sa malo hladnog mlijeka svaki zatvoreni burger i ostavite da se diže narednih 15 minuta prije pečenja.
Brzi burgeri u tijestu se peku 15 minuta na 200 stepeni odnosno do zlatno žute boje. Izvadite ih van i pripremite slani preliv. U malo brašna dodajte sol, prašak za pecivo ili sodu bikarbonu te hladnu vodu i promiješajte. Ne odstupajte od količine sastojaka za slani preliv jer bi lako mogao ispasti proziran. Rasporediti preliv uz pomoć kašičice preko zatvorenih brzih burgera i vratite natrag u pećnicu samo jednu minutu. Vruće premazati s malo ulja i burgeri su spremni za slasni objed.
(Radiosarajevo.ba/Hypebih.ba/A.Hu.)