Iako su možda male, borovnice mogu sadržavati jednako mnogo štetnih antioksidansa kao i bilo koje drugo voće – sa svom prljavštinom i nakupinama pesticida.

Međutim, stručnjak savjetuje da ih nakon kupovine isperete vodom i sirćetom ili kombinacijom vode i sode bikarbone.
Ako borovnice nakon kupovine samo ispirete vodom, ne uklanjate toliko bakterija koliko mislite. Ne samo to, već biste mogli i ometati njihovu svježinu. Prema riječima stručnjaka za hranu i doktora nauka Bryana Quoc Leja voda nije dovoljna za uklanjanje patogena ili ostataka pesticida, već vam je potreban jedan jednostavan sastojak.
On kaže da dvije osnovne kućne namirnice – bijelo sirće ili soda bikarbona – mogu biti izuzetno učinkovite, a sve to ima veze s naukom. Nizak pH sirćeta čini ga dobrim alatom za otapanje ostataka pesticida i sprečavanje rasta bakterija.
Dok soda bikarbona, s druge strane, neutralizira bakterije jer je alkalno sredstvo. Važno je napomenuti da će, ako se ne ispere temeljno, ostaviti gorak okus na vašem voću.
Preporučuje da pomiješate malo hladne vode sa bijelim sirćetom u velikoj zdjeli i ubacite borovnice, ostavljajući ih da se namaču negdje između pet i deset minuta.
Zatim lagano protrljajte bobice rukama kako biste oslobodili sve ostatke prije nego što ih ocijedite i temeljito isperete hladnom vodom. Ovaj korak je ključan kako biste bili sigurni da uklanjate preostali okus sirćeta.
Prije nego što ih vratite u frižider, najbolje je da voće potpuno osušite na peškiru ili papirnim ubrusima. Ako su borovnice previše vlažne dok stoje u frižideru, to će im samo pomoći da brže izgube svoj sladak okus.
klix.ba/hypebih.ba/R.K.