calendar

Sreda 17. Jul, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
IZNIJELA ŠOKANTNE DETALJE O MIONI I NENADU! Šok! Bivša rijaliti učesnica razvezala jezik: “Ša će ispasti opet kreten, kao i uvijek” Haos na plaži u Hrvatskoj: Muškarac urlao, prijetio nožem i ukrao motor pa uletio u more DA LI STE ZAISTA JEDNO ZA DRUGO? Provjerite kako se numerološki slažete s partnerom! JEFTINI, BEZ DINARA, GLADNI PREVARANTI Hitno oglašavanje Đedovića nakon što su osvanule skandalozne prepiske Anđele Šparavalo CIJELA SKANDALOZNA PREPISKA ANĐELE ŠPARAVALO ISPLIVALA JAVNO! U navodnom dogovoru sa Bojanom hoće da opljačka roditelje?! (FOTO) Klimatolog Goran Trbić upozorava: BiH prijete toplotni talasi, ekstremne suše i oluje! Aneli je DAVNA PROŠLOST! Nakon FINALNE ŽURKE, Janjuš izbacio fotografiju sa NJOM, a ONA ne skida osmijeh sa lica! (FOTO) Kako spriječiti utapanje? Šta trebate uraditi ako vas uhvati grč dok plivate Koji učesnici RIJALITI “IMANJA” su se PRVI USELILI?! Dejan Dragojević otkriva KAKO NAPREDUJU radovi STANISLAV U KREVETU SA MAJINOM PRIJATELJICOM! Isplivao snimak  NAUČNA STUDIJA Približava li se Zemlji nova katastrofa!? ŽIVOT SA DVIJE ŽENE Sultan traži Memine skrivene kamere! BELAJ U FRIZERAJU(VIDEO) Žena izvukla lane koje je zapelo ispod automobila, a onda je iza sebe ugledala – nju: Na snimci se čuju vrisci HIT! Saša Mirković ipak PADOBRANOM STIŽE na imanje u Lisovićima?! Opisao detalje i sve nasmijao (FOTO) Najzahtjevnije pripadnice zodijaka: Ova tri horoskopska znaka često na kraju ostanu same MIONA GORI OD BIJESA ZBOG MAJE I STANISLAVA: Nema razloga da razgovaramo

Blaž Baka Slišković: Nikada nisam dijelio Mostar! “U Veležu me nisu htjeli, rekli su da sam bogalj! “ŠTA MI JE REKAO DRAGAN DŽAJIĆ”

Objavio: RHT
17/07/2024 11:00 AM

Nikada nisam dijelio Mostar

Blaž Baka Slišković spada u red najvećih legendi bosanskohercegovačkog, ali i regionalnog fudbala.

Kao igrač proslavio se u dresovima Veleža i Hajduka, a tokom trenerske karijere – između ostalog, radio je i kao selektor fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Trenutno je bez posla. Posljednji angažman imao je u sarajevskom Željezničaru prije gotovo tri godine. Nešto ranije bio je u Hong Kongu…

Nikada nisam dijelio Mostar

Proteklih dana bio je glavna zvijezda u rodnom Mostaru gdje se premijerno prikazao film “Priča o ponosu – HŠK Zrinjski”. U intervju za Sport Nedjeljom urednika i voditelja Ante Breke govorio je o mnogim temama, pa i o podjelama u gradu na Neretvi.

– Nikad nisam dijelio svoj Mostar. Od prvog dana prestanka rata za mene nije bilo više te granice. Ne možeš ugasiti neka prijateljstva koja su vječna. Među prvima sam otišao preko. Idemo ljudi živjeti. Nisam nacionalno obojen! Insistirao sam da me poštuju, mene i moju vjeru kao što ja poštujem druge! To je jednostavna formula koju sam naučio od svog djeda.

Nastojao sam da znam ko sam, da se ne ponižavam, da se ne osjećam kao građanin drugog reda. A kakav sam prema sebi, takav sam i prema drugima – jasan je Baka koji nije optimist da bi se u dogledno vrijeme stvari mogle popraviti:

– Prije desetak godina sam vjerovao, ali kako vrijeme odmiče, čini mi se da ide na gore umjesto na bolje. Ne znam zašto. Ne želim osuđivati, ali nekako se bojim novih generacija. A znamo svi kako odgoj dolazi od kuće. Daj Bože da se prevarim, ali nekako mi se gubi osjećaj ljudskosti u ovom gradu.

Blaž Slišković posljednjeg dana maja proslavio je 65. rođendan. Kada pogleda u neki životni retrovizor, reći će da je “možda mogao više kao igrač, a možda i manje. Baš tako i kao trener”.

Hajduk i Crvena zvezda

Potom je evocirao uspomene na te lude osamdesete kada je postao mitska figura u dresu Hajduka. Na Poljud je stigao u ljeto 1981.

– Zapravo, ja sam htio ostati u Veležu. Čekao sam da će da se vrate Vladić i Bajević iz AEK-a pa da probamo napasti naslov prvaka Jugoslavije. No nisu me htjeli u Veležu. Ugovor je istekao, rekli su mi da sam bogalj i shvatio sam da sam morao dalje – ispričao je Baka.

Htjeli su ga svi klubovi iz velike četvorke. Mogao je birati uvjete…

– Crvena zvezda je opasno zagrizla. Dragan Džajić mi je nudio vilu na Dedinju i sto nastupa u dresu reprezentacije Jugoslavije. Rekao sam mu da vilu imam u Mostaru, a do reprezentacije valjda mogu doći svojim igrama. Ma bio sam naivan. Mislio, ako sam dobar, nebitno je u kojem sam klubu – pričao je  Baka u razgovoru s Brekom u emisiji Sport nedjeljom, prenosi Germanijak.

Pročitajte i: Šok za Srbiju: Puklo tokom Eura, “Orlovi” ostali bez kapitena.

BONUS VIDEO:

(Germanijak/hypebih.ba/G. Š.)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS