calendar

Utorak 30. Jul, 2023

AMERIKANAC ZA ROĐENDAN KAO POKLON OD DRŽAVE DOBIO POGUBLJENJE

Objavio: RHT
19/11/2022 9:25 PM

Amerikanac Robert Ferčajld, koji je patio od teških duševnih bolesti, pogubljen je u Oklahomi na svoj 63. rođendan

Foto: Screenshot Youtube

Amerikanac Robert Ferčajld, koji je 1996. godine osuđen na smrtnu kaznu zbog ubistva Adama, trogodišnjeg sina svoje devojke, pogubljen je na svoj 63. rođendan u saveznoj državi Oklahomi u četvrtak, prenosi američki portal “Biznis insajder”.Neposredno pre nego što mu je ubrizgana smrtonosna injekcija, Ferčajld je izjavio: “Danas je dan za Adama, pravda za Adama”, preneo je AP.”Ja sam u miru sa Bogom. Nemojte me žaliti, zato što idem kući da se susretnem sa svojim nebeskim ocem”, dodao je on.

Oklahoma je poslednjih godina postala epicentar kontroverzi u vezi sa izvršavanjem pogubljenja smrtonosnom injekcijom. Kritičari, poput direktora Centra za informacije o smrtnoj kazni Roberta Danama, tvrde da one kod osuđenika izazivaju osećaj sličan gušenju vodom, ili hemijskih opekotina.

Tužilac je izjavio da je Ferčajld sina svoje devojke ubio na vrlo brutalan način.Sa druge strane, Ferčajldovi advokati tvrde da je on bio “potpuno odsečen od stvarnosti” i da nije bio sposoban da bude pogubljen. Oni tvrde da je Ferčajld, nekadašnji marinac, odrastao u porodici u kojoj su nasilje i korišćenje narkotika bili česta pojava, kao i da je on patio od duševnih bolesti i mogućih oštećenja mozga.

“Gospodin Ferčajld je patio od šizofrenije, psihoze i halucinacija. On nije bio sposoban za izvršenje smrtne kazne zato što nije bio svestan razloga za njeno izvršenje, već je verovao da se ona izvršava po zahtevu njegovog brata”, izjavio je neuropsihijatar doktor Beri Kraun, nakon što je razgovarao sa Ferčajldom.

Apelacioni krivični sud Oklahome i Vrhovni sud SAD odbili su žalbe Ferčajldovih advokata u kojima je traženo da on bude pomilovan, preneo je AP.Ferčajld je sedmi osuđenik na smrtnu kaznu u Oklahomi koji je pogubljen od oktobra 2021. i treći od 25 osuđenika koji bi trebalo da budu pogubljeni između 22. avgusta i decembra 2024. godine.

RT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS