calendar

Ponedeljak 29. Jul, 2023

Američka vojska stigla na GRANICU RUSIJE!

Objavio: RHT
17/12/2022 11:30 AM

Pešadijska četa Sjedinjenih Država stigla je ove nedelje u Estoniju kao deo napora NATO-a da ojača istočnu granicu vojnog bloka sa Rusijom, otkrilo je ministarstvo odbrane te baltičke zemlje

Foto: Screenshot Youtube

U saopštenju objavljenom u petak na sajtu ministarstva navodi se da su pripadnici američke vojske stacionirani u bazi Taara u gradu Voru, oko 20 kilometara od ruske granice.

Komentarišući dolazak američkih pripadnika, pukovnik Mati Tikerpuu, komandant 2. pešadijske brigade estonskih odbrambenih snaga, rekao je da očekuje da će moći da „integriše naše saveznike na nivou brigade i dobije dodatnu manevarsku jedinicu“.

Pukovnik Ričard Ikena, komandant artiljerije 1. pešadijske divizije SAD, rekao je da su američke trupe „uzbuđene što su u Estoniji“ i „raduju se što će raditi rame uz rame, zajedno sa našim saveznicima“.

U saopštenju se dodaje da se takođe očekuje da će Vašington rasporediti vod HIMARS u Estoniju zajedno sa pripadajućom opremom i sistemima za komandu i kontrolu. Ministar odbrane Hano Pevkur rekao je da će to omogućiti estonskim trupama da „nauče konopce“ upravljanja višestrukim raketnim sistemima pre nego što dobiju sopstvene jedinice HIMARS do 2025.

Ministarstvo je saopštilo da će dolazak američkih vojnika biti dokaz „zajedničkih vrednosti i interesa“ Vašingtona i Talina i da će poslužiti za ilustraciju „odličnih odbrambenih i bezbednosnih odnosa“ između dve nacije.

Vojni zvaničnici u Talinu su potrebu za povećanim prisustvom NATO-a u zemlji svodili na „pogoršanje bezbednosnog okruženja“ u Evropi i na „ničim izazvanu agresiju“ Rusije u Ukrajini.

Moskva je zauzvrat više puta osuđivala gomilanje snaga alijanse na svojim granicama i usmeravanje oružja u Ukrajinu, rekavši da će to samo produžiti sukob bez promene ishoda.

Izvor: Alo!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS