calendar

Subota 12. Oktobar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
JOŠ JEDNA AFERA OTKRIVENA U RIJALITIJU! Cimerka Jelene Ilić javno tvrdi: ”Imam prepiske da je varala Ivana Marinkovića napolju” OVA FATALNA LJEPOTICA JE DJEVOJKA BOGDANA BOGDANOVIĆA! Kriju se od svih, a od njenih vrelih fotki zastaje dah (FOTO) NIJE MOGLA VIŠE DA ŠUTI! Anabela Atijas otkrila zašto se zapravo pomirila sa Gagijem Đoganijem STANIJA BEZ BRUSA I DONJEG VEŠA NA ULICI! Prisutni u šoku, starleta pokazala intimu! (VIDEO) ODUŠEVLJENA: Dragana Mirković glasa za ljubav – Pjevačica se oglasila nakon objave Saše Mirkovića “JA BIJEM! DREKNEM U KUĆI!” Slađa Alegro otkrila zbog čega se SVAĐA SA MUŽEM Ibrahimović voli da glumi mangupa, ali umalo je dobio ozbiljne batine: Saigrač ga sa lakoćom bacio na tlo Ljubav počinje! Hype produkcija spaja mnogima nespojiva imena Sve se otkrilo! Melina Džinović živi na novoj adresi: Ludo se zaljubila u njega, sada više nema nikakvih tajni. Jezivo predviđanje Babe Vange: Ovo je najavila za 2025. godinu Veliko srce Ilme Karahmet “Pakovala sam pomoć za sugrađane u BiH! Zbog poplava sam odložila izlazak albuma!” Hodajuća kriza srednjih godina: Ben Aflek nakon razvoda drastično promijenio izgled Uznemirujući snimak: Bahati jutjuber snimao vožnju uživo, pa izazvao nesreću (VIDEO) Urnisala ga! Gastoz ovo na silu radi sa Anđelom, znam ga u dušu, a Mionu gleda drugim očima Fatima iskreno priča o Elmedinovim dobrim i lošim stranama, pa zaplakala: Ti si mi iskrena drugarica! Ako ste i dalje željni mora i toplih dana, ova destinacija je za vas

Ako ste i dalje željni mora i toplih dana, ova destinacija je za vas

Objavio: RHT
12/10/2024 12:30 PM

Ako ste i dalje željni mora i toplih dana, ova destinacija je za vas

Ljeto je prošlo, a još uvijek ste željni mora? Nema problema. Postoje destinacije gdje je temperatura idealna.

Ako ste i dalje željni mora i toplih dana, ova destinacija je za vas/Foto: 1A Travel

Jedna od takvih destinacija je Marsa Alam, koja se nalazi na jugoistočnoj obali Egipta, na obali Crvenog mora, oko 270 kilometara južno od Hurgade.

Topla klima

Zahvaljujući svom položaju, Marsa Alam ima toplu klimu tokom cijele godine, što je čini savršenom destinacijom za putovanja u toku jeseni i zime, kada temperature u drugim dijelovima svijeta budu znatno niže. Ova destinacija pružit će vam mir i bijeg od gradske gužve i žurbe.

Zanimljivo je i značenje imena “Marsa Alam”, koje u prijevodu s arapskog znači “luka znanja”. Ovaj naziv potiče od vremena kada je Marsa Alam bila ribarsko selo i trgovačka luka, ali danas je sve više poznata po svojim prirodnim bogatstvima i razvoju turizma.

Foto: 1A Travel

Savršeno locirana između pustinje i mora, Marsa Alam postaje sve popularnija kao skriveni dragulj Crvenog mora, nudeći predivne pejzaže i izvanredna iskustva za sve vrste putnika.

Marsa Alam je idealna destinacija za one koji žele i avanture, i da oči nahrane prirodnim ljepotama i da se relaksiraju, posebno tokom jeseni i zime. Za razliku od poznatije Hurgade, Marsa Alam nudi intimniju atmosferu i bogatiji podvodni svijet.

Brojne aktivnosti

Jedna od najvećih prednosti Marsa Alama je spektakularan koralni greben, koji privlači ljubitelje ronjenja i snorklinga iz cijelog svijeta. Ovaj dio Crvenog mora nudi bogatstvo morskog života – delfini, kornjače i šarene ribe među nestvarnim koralima, mogu se vidjeti u čistim tirkiznim vodama. Ako tražite aktivnosti van hotela, ronjenje sa diugongom (morskom kravom) ili istraživanje nacionalnog parka Wadi el-Gemal svakako su među nezaboravnim iskustvima.

Za one koji preferiraju avanture na suhom, pustinjski safari je savršen način da doživite mir i ljepotu egipatske pustinje. Vožnja kvadovima kroz dine i posjeta beduinskim selima pruža nešto dinamičniju zabavu i upoznavanje sa lokalnom kulturom i načinom života koji se nije mijenjao vijekovima.

Foto: 1A Travel

Marsa Alam se može pohvaliti i bogatom gastronomskom scenom. Lokalna hrana, kao što su svježi morski plodovi i tradicionalni egipatski specijaliteti poput košarija (kombinacija riže, tjestenine, sočiva i začina), garantuju autentično kulinarsko iskustvo. Ljubitelji slatkiša uživat će u kunafi i baklavi. Obavezno probajte i lokalni desert om ali, pripremljen sa mlijekom, suhim voćem i hrskavim, lisnatim tijestom. Što se tiče pića, domaći hibiskusov čaj (karkade) osvježava, dok je kafa (egipatska kafa) idealna za ljubitelje jakog, aromatičnog ukusa.

Gdje u šoping?

Ako planirate šoping, Marsa Alam nudi lokalne tržnice. Tamo možete pronaći ručno rađene suvenire, začine, aromatična ulja i tradicionalne egipatske tkanine. Preporučuje se i kupovina zlata i srebra, koje je u Egiptu veoma kvalitetno.

Pješčana plaža duga 900 metara i jedan dio sa koralnim grebenom. Za ljubitelje snorklinga i ronjenja, akva park sa čak 33 tobogana, All Inclusive usluga…

Hotel Sirena Beach Resort & Spa 5* ima svoju pješčanu plažu. Tamo je veći dio kupališna zona sa koralnim grebenom i plitkom vodom, ulazak u dublju vodu preko pontona. Usluga u hotelu je All Inclusive. Hotel ima 5 bazena, dječiji bazen, teretana, odbojku na pijesku, stoni tenis, teren za fudbal, boćanje, dnevnu i večernju animaciju.

Marsa Alam je savršena destinacija za one koji žele autentično iskustvo Egipta, daleko od gužve većih turističkih centara, sa jedinstvenim prirodnim ljepotama i bogatom kulturnom tradicijom.

BONUS VIDEO

hypebih.ba/avaz.ba/O.T.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS