calendar

Četvrtak 1. Avgust, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
RASKRINKANA STANISLAVOVA AFERA: Proveo noć u hotelu sa Urošem? Žena i djevojčica (8) poginule u “sumnjivom” požaru: Druga djevojčica (10) u kritičnom stanju JANJUŠ ŠOKIRAO SVOJIM IZGLEDOM! Ne želi priznati šta je radio na licu, ali on ga je raskrinkao Još traje borba s vatrom iznad Tučepa i Podgore: “Turisti su bježali, ali ne zbog požara” PRETUČENA MATORA? Zabrinula sve svojom pojavom Dnevni horoskop za četvrtak, 1. avgust 2024: Pred Vodolijama je dan pun radosti, Rakovi da “povuku ručnu”, Strijelci pod stresom, a vi? “ODVRATNO JE TO ŠTO SI URADIO!” Ova djevojka je Desingerici sve SASULA U LICE! (VIDEO) Kako je Jelena PRIZNALA DA JE POKUŠALA SAMOU*ISTVO: Poslala je i jednu VAŽNU PORUKU! (VIDEO) PJEVAČ SE SRUŠIO NA BINI Pao na glavu, ljudi u šoku, nastao haos u Budvi! Uhapšen sarajevski reper Sajfer!? NIKO ME NEĆE VOLJETI KAO ON Pjevačici umro muž, ona godinama neutješna: Moj pokojni suprug… PREMINULA RIJALITI ZVIJEZDA KOJU SU SVI VOLJELI: Bivši cimeri se opraštaju od nje! Evropski san Sarajeva ostao upravo to – san: Spartak kaznio sve promašaje Makarska rivijera u plamenu: Počela evakuacija jednog grada Lijepa Šeherezada fatalna i kao plavuša: Berguzar Korel uživa na ljetovanju, fotografije u kupaćem oduzimaju dah STANIJA POKAZALA ŠTA ZNA! Starleta objavila snimak iz teretane, pa izazvala lavinu komentara! (VIDEO)

Zatvoren 34. međunarodni sajam knjiga u Sarajevu: Dodijeljene nagrade

Objavio: RHT
17/04/2023 4:17 PM

Svečanom dodjelom nagrada zatvoren je 34. međunarodni sarajevski sajam knjiga u dvorani “Mirza Delibašić” u Skenderiji na kojem je učestvovalo više od 120 izdavača iz Bosne i Hercegovine, regiona i šire. Kao i svake godine, izdavači i izlagači su pripremili knjige za sve generacije, a repertoar je od dječijih knjiga i bojanki, svjetskih klasika, do najnovijih naslova sa domaće i svjetske autorske i izdavačke scene.

Samir Deumić je dobitnik nagrade na najbolju prvu knjigu objavljenu kod izdavača, učesnika Sajma. Knjiga nosi naziv “Krug”. Dobitnik nagrade u oblasti umjetnosti i arhitekture je Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH za djelo: “Sarajevo throught the history: from a neolithic settlement to a metropolis and years od urbicide”, autora Mehmeda Bublina.

photo: Dnevni avaz

Na zatvaranju Sajma dodijeljene su sajamske nagrade u 18 kategorija, a o kojima je odlučivao tročlani žiri. Između ostalih, dodijeljene su nagrade za uredništvo, najbolje oblikovanje knjige, ilustraciju knjige, za najbolji izdavački poduhvat godine, za najbolju promociju djela na Sajmu, najbolji udžbenik za visoko obrazovanje, za nauku, najbolji štand i multimedijalnu promociju knjige, kulture i umjetnosti, za najbolju bibliotekarku/bibliotekara, za izdanja novih medija, za časopise iz književnosti, filozofije, sociologije i drugih humanističkih i društvenih nauka, za očuvanje i valorizaciju književne baštine, za sistematsko objavljivanje svjetske književnosti, za objavljeno književno djelo u dijaspori, te za e-izdavaštvo i nove tehnologije.

photo: Dnevni avaz
photo: Dnevni avaz

Posebno priznanje za najbolju izložbu dobio je ured UNESCO-a u Bosni i Hercegovini za izložbu “Stećci”.

Dodjelom nagrada zvanično je zatvoren sarajevski sajam knjiga, ali za posjetioce će biti otvoren sve do 19 sati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS