calendar

Četvrtak 4. Jul, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
USKORO JE KRAJ, NE POSTOJI OSOBA NA SVIJETU! Majka Mione Jovanović zapjenila od bijesa, sprema Nenadu haos nakon finala “SVI SU ME VARALI!” Milena Ćeranić O PARTNERIMA, pa se sjetila NJEGA: “Da sam ga manje voljela uspjelo bi!” MARIJA KULIĆ DA PRESAHNE VIŠE OD MILJANINIH SRAMNIH RADNJI – OBJAVLJEN NJEN POSLJEDNJI RAZGOVOR SA ZOLOM! Velika potraga u Njemačkoj: Nestala djevojčica (13) porijeklom iz BiH Maja i Aneli u žestokom klinču! Stare rivalke ponovo ratuju Muškarac koji je ukrao kip Brus Lija u Mostaru ide u zatvor DRAGANA MIRKOVIĆ OSVOJILA I AZIJU! Najveća zvijezda Balkana se pohvalila ovim uspjehom! Fufe iz serije ‘Lud, zbunjen, normalan’ živi na selu sa 1.800 koza SIN MELINE I HARISA ODLUČIO DA POKORI JAVNU SCENU! Potez Kana Džinovića izazvao haos, riješio da preuzme stvar u svoje ruke REGION ZAVIJEN U CRNO: Preminula glumica iz popularne domaće serije ORGANIZOVALA GALA SLAVLJE Tara Simov slavi sinu prvi rođendan! TRUDNA UČESNICA RIJALITIJA ŠOKIRALA JAVNOST! Ovo niko nije očekivao, šok obrt pred sam kraj rijalitija O emocijama može mnogo da se priča: PRVI ZAJEDNIČKI INTERVJU INDI I ZORANA! Zaljubljeni par otkrio sve! Eva Ras: “Bila sam s ljubavnikom na sedmom nebu, a sa mužem nesretna” SITA AHMIĆ STIGLA KOD ASMINA I STANIJE U DUBROVNIK! Haos neviđenih razmjera, oglasila se sa ove lokacije, rat se nastavlja! Meteorolog Nedim Sladić dobio prijetnje smrću: “Ovo me neće zaustaviti, sve ću prijaviti policiji”

Smrt mladog fudbalera potresla region

Objavio: RHT
14/04/2023 4:26 PM

Mladi fudbaler Samobora Martin Filipčić preminuo je tokom kadetskog duela svoje ekipe protiv Dugog Sela.

– Hrvatski nogometni savez izražava saučešće njegovoj obitelji, klubu i saigračima zbog ovog šokantnog i nenadoknadivog gubitka. Počivao u miru – saopćeno je iz HNS-a.

Pao u nesvijest

Mladi fudbaler je tokom utakmice, bez kontakta, pao u nesvijest, prestao disati te je ostao bez pulsa, a dežurni fizioterapeut te klupski fizioterapeut vratili su mu disanje i puls dok nije došla hitna medicinska pomoć koja ga je preuzela, nastavila pružati pomoć na terenu te ga odvezla u KBC Zagreb. Nažalost, u jutarnjim satima četvrtka, mladi fudbaler je preminuo u KBC-u Zagreb.

Predsjednik Zdravstvene komisije HNS-a prof. dr. Dragan Primorac, koji je svojedobno prezentirao takozvani “hrvatski model prevencije iznenadne srčane smrti u sportista analizom ciljanih gena i pripadajućih mutacija povezanim sa stanjima, koja mogu dovesti do iznenadne srčane smrti sportaša”, a koji su pokrenuli HNS i Specijalna bolnica Sv. Katarina, najpozvaniji je reći nešto o najnovijem slučaju koji je potresao javnost.

– S iskrenim žaljenjem sam primio vijest o smrti mladog igrača NK Samobor Martina Filipčića. Detalje o slučaju nemam, treba pričekati rezultate obdukcije i drugih analiza tako da o konkretnom slučaju ne mogu govoriti, ali vezano uz ovo pitanje o iznenadnoj srčanoj smrti u sportaša i genetici, mogu ponoviti – ova je tema danas aktualnija nego ikada do sada, prvenstveno zbog novih znanstvenih spoznaja do kojih smo došli nakon uvođenja sekvenciranja cijelog genoma – rekao je a prof. dr. Dragan Primorac za SN i dodao:

Detaljni pregledi

– Hrvatska ima izvrsne kardiologe, koji su, kao i hrvatska stručna društva, nebrojeno puta naveli da kompletna kardiološka obrada (EKG, ergometrija, UZ srca, Holter EKG) kao sastavni dio zdravstvenih pregleda sportista značajno povećavaju osjetljivost preventivnih pregleda. Potpuno je isti stav i “American Heart Association i European Society of Cardiology.” To je bio i razlog zašto je HNS na moju inicijativu kao predsjednika Zdravstvene komisije HNS-a, još 2019. poslao dopis svim fudbalskim klubovima Prve, Druge i Treće HNL, te Prve i Druge HNLŽ i Prve i Druge HMNL da se nogometaši iz rizičnih grupa, (oni koji imaju osobnu ili porodičnu anamnezu, svi oni koji imaju specifične kardiovaskularne nalaze, fudbaleri s ranijim epizodama slabosti, te pretjeranog umora koji nije u skladu s naporom, fudbaleri s vrtoglavicama i nerazjašnjenim gubitkom svijesti i bolovima u prsima pri naporu) obavezno podvrgnu detaljnom sistematskom pregledu, poručio je prof. dr. Primorac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS