calendar

Četvrtak 4. Jul, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
KĆERKA STANISLAVA KROFAKA POBIJESNELA Hitno se oglasila zbog Maje Marinković, poručila samo jedno ASMIN IZGLEDA DA JOŠ UVIJEK VOLI ANELI! Dušica Jakovljević mu otkrila detalje U TAJNOM RAZGOVORU pred suočavanje, on ostao bez teksta! EKSKLUZIVNO! KOJA STE GRČKA BOGINJA PREMA HOROSKOPU: Šta to imate zajedničko s čuvenim ženama iz mitologije Ša PREŠAO SVAKU MJERU! Krenuo da BACA STVARI, a evo šta mu je rekla Miona! (FOTO) “Čuvam to u sebi i BUKVALNO SE TRUJEM!” Gastoz zamuckuje i nervira se poslije BORAVKA U ZATVORU: Nešto mi fali, ne mogu da provalim ŠTA! MAJA I ZVANIČNO OBORILA REKORD! Ovo niko nikada nije uradio do sada! LJUBAVNI ŽIVOT U CENTRU PAŽNJE Tri godine od okrutnog ubistva Alme Kadić u Sarajevu: Suprug joj pucao u potiljak, sistem je nije zaštitio ŠA NAPUSTIO BIJELU KUĆU: Upao Mioni u toalet i napravio haos Iako pruge mnogi izbjegavaju: Novi modni trend na pomolu Ovo su najsrećniji dani u julu za svaki horoskopski znak “BILA SAM JAKO LOŠE!” Rada Vasić se oporavlja! Otkrila detalje BORBE SA RAKOM pa istakla: VIŠE SE BRINEM ZA RADETA! Aneli iznijela teške optužbe na Janjušev račun! STRAŠNI DETALJI Stanija i Asmin se BAŠKARE NA OBALI MORA! Skup šampanjac, večera, ruža: Ne mare za NEPRIJATELJE (FOTO) ČAK 14 TAKMIČARA JUTROS UDARENO PO DŽEPU U RIJALITIJU! “Bili smo SVE SAMO NE MUŽ I ŽENA!” Peja otkrio sočne detalje BRAKA SA ZLATOM: “Sami smo to UPROPASTILI!” Paprena cijena piva na ovogodišnjem Oktoberfestu u Minhenu

DANAS SLAVIMO TRI SVETA MUČENIKA: Evo šta obavezno da uradite

Objavio: RHT
16/03/2023 10:00 AM

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svete mučenici Evtropija, Kleonika i Vasiliska. Sveti mučenici Evtropije, Kleonik i Vasilisk su bili drugovi Svetog Teodora Tirona.

Foto: Printscreen Youtube

Kad Teodor slavno skonča, oni ostali su u tamnici iza njega, i dugo nisu bili osuđeni zbog smene namesnika carskog u gradu Amesiji. Kada je stigao novi namesnik, još nečovečniji od svog prethodnika, naredi te mu izvedoše ovu trojicu. Sva trojica su bili mladići, i to Evtropije i Kleonik braća rođena, a Vasilisk srodnik Svetom Teodoru.

No sva trojica po bratskoj ljubavi behu kao rođena braća. Tako i pred namesnikom rekoše:

„Kao što je Sveta trojica nedeljiva, tako smo i mi po veri nedeljivi i po ljubavi nerazlučni“.

Uzaludna su bila sva laskanja od strane namesnika, i uzaludni pokušaji njegovi da potkupi Evtropija. Najpre ovoga pozva da s njim večera, što Evtropije odbi govoreći iz Psalama: blago mužu koji ne ide na savet nečestivih, potom mu ponudi ogromno blago — sto i pedeset litara srebra — što Evtropije takođe odbi podsetiv namesnika, da Juda zbog srebra dušu svoju izgubio.

Foto: Pinterest Youtube

Posle svih pokušaja, istjazanja i muka prva dvojica su osuđena na raspeće, a Vasilisk na posečenje mačem. I dva brata na dva krsta su raspeta, za što oni odadoše hvalu Hristu, što ih udostoji one smrti, kojom i On umre; a treći Vasilisk mačem posečen. Mučenički su stradali 308. godine.

Ako ste nesigurni, plašljivi, nemate dovoljno vere u sebe… Pomolite se ovim svecima, oni će vam dati snagu. Ukoliko želite da vam ovi sveci podare snagu i neustrašivost, izgovorite ove reči:

“Mučenici Tvoji Gospode, u stradanju svome su primili nepropadljivi venac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobediše, a razoriše i nemoćnu drskost demona: Njihovim molitvama spasi duše naše. Amin.”

hypebih.ba / alo.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS