calendar

Četvrtak 4. Jul, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
ŠA ŽESTOKO IZVRIJEĐAO MIONU! Nikad žešća svađa u rijalitiju! “Ti si odvratan…” Nagla promjena vremena u našoj zemlji: Koga temperaturne oscilacije najviše pogađaju UČESNICA RIJALITIJA ANGAŽOVALA POLICIJU! “Vidjeću, ili ću privatnu tužbu, ili…” IZDAHNULA JOJ NA RUKAMA! RADA MANOJLOVIĆ U SUZAMA! Detalji koji kidaju dušu! Nikad neće prebljoeti gubitak DNEVNI HOROSKOP ZA 4. JULI: Rak da nikome ništa ne obećava, Ribe vode emocije… Hari Varešanović: Svi putevi vode u Mostar! “Kada se spomene taj grad, u sjećanju su mi najljepši muzički trenuci” OTKRIVENO ŠTA JE MIONA PITALA STANISLAVA?! Ša: Blam, blam… Izašao prvi trailer za film o Draženu Petroviću: Legendarnog košarkaša utjelovio bh. glumac USKORO JE KRAJ, NE POSTOJI OSOBA NA SVIJETU! Majka Mione Jovanović zapjenila od bijesa, sprema Nenadu haos nakon finala “SVI SU ME VARALI!” Milena Ćeranić O PARTNERIMA, pa se sjetila NJEGA: “Da sam ga manje voljela uspjelo bi!” MARIJA KULIĆ DA PRESAHNE VIŠE OD MILJANINIH SRAMNIH RADNJI – OBJAVLJEN NJEN POSLJEDNJI RAZGOVOR SA ZOLOM! Velika potraga u Njemačkoj: Nestala djevojčica (13) porijeklom iz BiH Maja i Aneli u žestokom klinču! Stare rivalke ponovo ratuju Muškarac koji je ukrao kip Brus Lija u Mostaru ide u zatvor DRAGANA MIRKOVIĆ OSVOJILA I AZIJU! Najveća zvijezda Balkana se pohvalila ovim uspjehom! Fufe iz serije ‘Lud, zbunjen, normalan’ živi na selu sa 1.800 koza

Pet stvari koje možete da uradite da biste bili superheroj svojoj deci!

Objavio: RHT
12/01/2023 11:30 AM

Svakom detetu je tata superheroj, ali da biste to uverenje održali – i pružili svojoj deci primer iz svakodnevnog superherojstva – možete postupati najbolje što možete. Deca vas posmatraju i usvajaju ono što vi radite, ugledaju se na vas – ili se, kad dođu u „nezgodne“ godine, bune protiv vas. Ako želite da budete i ostanete njihov uzor, praktikujte svakodnevno superherojsko ponašanje.

Foto: Printscreen

Poštujte i pokazujte ljubav njihovoj majci (partnerki) Vaša deca posmatraju vaš odnos i upijaju obrasce, koje će kasnije odigravati u svojim emocionalnim odnosima. Ako vide pažnju, ljubav i poštovanje, kao uobičajeni deo načina na koji komunicirate sa partnerkom, to će usvojiti kao model ljubavnog odnosa kome treba težiti.

Ali, učiniće to i ako vide svađu, nerazumevanje, optuživanje, kompromise kojima niko nije zadovoljan. Ukoliko želite da vaša deca imaju zdrave i stabilne odnose, morate ih i sami imati – morate im pokazati kako se to postiže.

Foto: Pinterest

Superheroj prenosi supervrednosti

Supervrednosti su one trajne i validne u svakom društvu, u svim vremenima. Ako ste superheroj, onda znate koliko vrede poštovanje i pomć u nevolji i praktikujete ovo ponašanje– prema svima (starijim osobama, prijateljima, komšijama, kolegama, ženama, deci, životinjama…). Kad odrastu usvajajući ove vrednosti kao normalan način ponašanja, moći će to da prenesu dalje i praktikuju u svim svojim odnosima.

Omogućite im da donose odluke u skladu sa uzrastom

Male odluke koje se svakodnevno donose – o tome šta će obući za školu, šta će naručiti u restoranu, u kom sportu ili hobiju žele da se oprobaju – neguju nezavisnost i samopouzdanje. Omogućite im da donose takve odluke, kao i da uče iz njihovih (pozitivnih ili negativnih) posledica. Pohvalite dobru odluku, ali ukažite im na to i da je loša odluka dobra, jer predstavlja važnu lekciju.

Foto: Pinterest

Supermoć superheroja – slušanje

Slušanje je veština svakog superheroja kome je stalo do bliskosti i ljubavi – slušanje je toliko važno, da je gotovo isto što i ljubav, tvrde stručnjaci za međuljudske odnose. Pre nego što nešto uradite, reagujete, odlučite da sprovedete neku kaznu ili nametnete neko ponašanje, saslušajte šta deca imaju da kažu. Slušajte ih i kad ne govore – posmatrajte ih i osluškujte. Njihovo ponašanje će vam dati mnoge odgovore i smernice. Slušanje je način da im pokažete da ih volite i poštujete, kao i da donesete bolje odluke o njihovoj budućnosti.

Poklonite im svoje vreme – svakog dana

Posvetite neko vreme svojoj deci, svakodnevno. Kada su zanemarana od strane roditelja (svog superheroja), deca se okreću igricama, brzoj hrani, nezdravim prijateljstvima i destruktivnom ponašanju. Ne dozvolite da se ovo dogodi. Budite superheroj komunikacije, pažnje i kvalitetnog vremena – irajte se sa svojom decom, pomažite im da urade domaće zadatke, ohrabrite ih da vam se povere i pokažite im da mogu da računaju na vas.

BONUS VIDEO:

hypebih.ba

Tagovi:

  • deca
  • SUPERHEROJ
  • tate
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

    PRATITE NAS