calendar

Nedelja 20. Jul, 2025

aktuelno ikonica Aktuelno
Dnevni horoskop za 20. jul! Prilike, izazovi i emotivni trenuci, evo šta vas očekuje danas! NAMJEŠTENA POBJEDA NA PINKU?! Sita Ahmić otkrila sve neregularnosti, zatražila listing glasova: „Vidimo se na sudu“ NENAD MARINKOVIĆ GASTOZ JE POBJEDNIK RIJALITIJA! Nacija u TRANSU, evo koliko glasova je osvojio „STVORENA ZA NEVOLJU!“ Đina Džinović skinula bade mantil, pa se obratila hejterima: „Nisam više mala djevojčica!“ „ENA MI NIJE SNAJKA“ Pejin otac RASKRINKAO PORODIČNE TAJNE: „Zlata je imala slom živaca“ SKANDALOZNA PROŠLOST UROŠA STANIĆA! Baca se po podu, uvija, pravi haos, propašće u zemlju od stida „KĆERKA ME JE…“ Milovan Minić šokirao izjavom nakon izlaska iz rijalitija, nije mogao više da šuti o Aleksandri LEPI MIĆA ZAVRŠAVA SA RIJALITIJEM! Ne može više da izdrži, EVO ŠTA JE RAZLOG Sofija i Terza na sve načine pokušavaju da dokažu da se njihova ljubav ugasila, evo šta kažu… SADA JE SVE JASNO! Mateja kroz stihove otkrio šta osjeća prema Sofi! Više ništa ne može da sakrije! „IZBAČENA IZ ŠKOLE ZBOG ALK*HOLA I DR*GE, V*RA LJUDE ZA NOVAC“ Isplivali skandalozni navodi o rijaliti učesnici Karić priznao da ga je ganuo trenutak kada je Milica Veličković ušla u Bijelu kuću Zijah Sokolović o odlasku Pejakovića: “Conja, glumci nikad ne umiru – oni to ‘nako” POMAMA ZA ACOM LUKASOM I ANOM NIKOLIĆ: Dok drugi spuštaju, Mirković podiže cijene za Lukasa i Anu! ONA POBJEĐUJE U RIJALITIJU! Bivša učesnica RASKRINKALA TAJNU, javnost u šoku Ena Čolić glumila ljubav s Pejom zbog rijalitija?! OVO SU DETALJI DRAME

Beogradski kuvar OTKRIO SVE TAJNE RESTORANA KOD NAS: Nakon ovog teksta ako ste ljubitelji restorana NEĆE VAM BITI DOBRO!

Objavio: RHT
21/12/2022 12:45 PM

Zašto da izbegavate ribu početkom nedelje, meso u sosu, divljač i grickalice koje se služi besplatno u većini restorana, otkriva kuvar beogradskog restorana.

Foto: Youtube printscreen/Tasty

Vanja Bjelić, kuvar koji je radio u velikom broju restorana u Beogradu otkriva zašto je prestao da jede meso na ovim mestima, da li je “jelo dana” uvek sveže, šta se radi sa salatom i hlebom i ko se drži pravila da se “sve koristi i ništa ne baca”.

– U restoranu gde sam ranije radio, nikada nisam jeo. Ni sada kada sam dao otkaz, više ne jedem meso u restoranima, naročito ne piletinu. Svega sam se nagledao, čak i kada se radi o nekim poznatim svetskim lancima restorana. Zbog svega toga sam na kraju dao otkaz i sada radim na mestu gde se poštuju standardi – tvrdi Vanja Bjelić.

Bacanje hrane je veliki gubitak za restoran, pa se događa da se najviše “forsira” upravo hrana koja je pred istekom roka trajanja. Kada nečemu ističe rok, u većini restorana to će postati specijalitet dana, najčešće u nekom umaku, kaže kuvar za MONDO.

Najgori primer kome sam prisustvovao jeste kada pokušava da se “osveži meso”. Piletina počne da menja miris, to meso se stavi u sodu bikarbonu, kako se ne bi pokvarilo i kako bi povratilo boju. U mleveno meso se stavlja “tona” soli, bibera i raznih začina, da zamaskiraju da meso nije sveže i da je pred istekom roka. Slične stvari se rade sa povrećem, truli delovi se seku, prebacuje se iz jednog jela u drugo – kaže Vanja Bjelić.

Sada radim u luksuznom restoranu koji drži nivo i gde se takve stvari ne rade, kape i rukavice su obavezne, vodi se računa o isteku roka hrane i sve se neprestano drži u rashladnim vitrinama, kaže sagovornik.

– Ne mora da znači da skupi restorani uvek drže nivo kada je u pitanju hrana, ali uglavnom je tako. Tu može da se jede ‘ljudski’, jer znate da je sve rigorozno. Zapravo, najbolji su restorani koji su specijalizovani za neku vrstu hrane, bilo da je u pitanju samo pečenje, samo pica ili neka druga vrsta jela. Kod onih kod kojih “ima sve”, najčešće ništa nije sveže i sve stoji dugo. Čak i ako restoran ne izgleda naročito ugledno ali prodaje samo pečenje, veće su šanse da ćete tamo pojesti sveže meso nego po drugim restoranima – kaže on.

Kada na meniju imate recimo samo jedno jelo od divljači, nemojte da ga poručujete, jer tu ne postoji šansa da bude svakog dana, za slučaj da se neko odluči baš za to jelo.

– Za pića je slična situacija, nedavno je neko naručio metaksu, grčko piće, koje nam sigurno stoji otvoreno nekoliko godina, jer ga niko ne naručuje. To ne može da bude dobro. S druge strane, to što je neko jelo na meniju, opet nije sasvim sigurno da je sveže, nego već pripremljeno unapred za sledeći dan. U restoranima se takva hrana priprema, pakuje u folije da bude spremna. Po tome kako je meso sečeno, pohovano, može da se shvati koliko dugo stoji i da li je to zapravo bio pileći file, zatim pohovana piletina i zatim piletina u sosu – kaže on.

Riba i krompirići su nešto što nikada ne bi naručio, objašnjava kuvar.

– Ponekad, s obzirom da nije popularna namirnica u većini restorana koji nisu riblji, ova namirnica odstoji “godinama“. Uvek pitajte kojim danima stiže sveža riba. Većina velikih tržišta ribom su zatvorena tokom vikenda, a neki kuvari zato ponedeljkom nude jeftinije obroke od ribe ili nekih morskih plodova. Ja je više ne jedem jer znam da gotovo nigde nije sveža, osim ako nije iz ulova. Ne naručujte krompiriće, friteze se jako retko čiste, ne želite nikad da vidite kako to izgleda i koliko je prljavo. Zamislite da ne perete tiganj mesec dana, a stalno ga koristite – kaže Bjelić.

Pravilo “koristi sve, ne troši ništa” često se primenjuje i kada od gostiju nešto ostane u tanjiru, što se nije pojelo. Većina ljudi misli da je to šala konobara, ali to se zaista dešava, kaže Bjelić.

– Ako ostane gotovo cela porcija, ona se prebacuje u narednu. Hleb se gotovo uvek vraća sledećem gostu, nekada se samo podgreje. Kikiriki i čips retko su sveži otpakovani, već su verovatno vraćeni iz velike kese gde se svaka činija koja ostane prazni, pa se sutradan sve ponovo puni. Znači, vrlo je moguće da je neko pipkao kikiriki – kaže Bjelić.

Izvor: Mondo

Tagovi:

  • kuvar
  • restoran
  • Tajna
  • Ostavite komentar

    Obavezna polja su označena sa * Vaša adresa neće biti vidljiva drugim korisnicima.

    ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

    PRATITE NAS