calendar

Ponedeljak 29. Jul, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
Vremenska prognoza za ovu sedmicu i avgust: Meteorolozi posebno upozoravaju na ovo Matora bez dlake na jeziku: Anđelo voli dječake, ANITA JE UČESNIK VELIKE PREVARE! Nestala djevojčica (12) u Hrvatskoj: MUP raspisao potragu Stanislav progovorio o vjenčanju sa Majom! USLOVLJEN JE DA JE OŽENI ZBOG OVOGA! Begović: Cijeli nastup je disao, imao je neki život koji je meni i trebao RASKINULI ANITA I ANĐELO!? Isplivao DOKAZ o prekidu ljubavne veze SEDMIČNI HOROSKOP Vodolije rješavaju ljubavnu situaciju, Strijelci nailaze na prepreke, Ribe se moraju čuvati rizika, a vi? MIONA SE USELILA KOD ŠA Opremili stan vrijedan 140.000 eura, a evo u kakvim je Jovanovićka odnosima sa porodicom ŽVALAVA, ZLO POKVARENO Car se ne smiruje, žestoko isprozivao Aleksandru, pa udario i na nju: Iz kog si kontejnera ispala?! Najbolja na svijetu izgubila, pa doživjela slom: Niko nije mogao da je smiri “VLADO, UBIO TE ALKOHOL” Šokantna prepiska Georgieva sa fanom nakon koncerta: “Javi se da ti lupam šamarčinu iz zaleta” Motociklista teško povrijeđen u saobraćajnoj nesreći u Sarajevu LEPI MIĆA HOĆE DA UMRE U RIJALITIJU! Šokantna izjava rijaliti učesnika ostavila sve bez teksta, SKANDALOZNO! SRETNE VIJESTI U DOMU DŽINOVIĆA! Đina se oglasila i javno potvrdila, veliko slavlje! “OTVORI USTA!” Stefan Karić sa TRI djevojke objavio da je ponovo SLOBODAN! Utrkivale se da mu UDOVOLJE (VIDEO) “SOTONA JE MEĐU NAMA” Pjevačica brutalno udarila na Desingericu: ” Bože, spasi nam djecu…”

VISOKI PREDSTAVNIK EU BOREL: Rat u Ukrajini može da se završi podelom, kao u Koreji

Objavio: RHT
28/11/2022 11:35 AM

Visoki predstavnik EU Žozep Borel je ocenio da je “moguće da se rat u Ukrajini ne završi, zabrazdi kao u Koreji (1953) i dođe do primirja i utvrđivanja linije podele”.

Foto: Screenshot Youtube

Borel je u raspravi u Centru za međunarodna pitanja u Barseloni (CIDOB) rekao da bi “to mogao biti izlaz iz rata, iako se često priča ko bi mogao pobediti”.

On je, prenosi španski list Vangvardija, napomenuo da bi bilo nužno da se, za rasplet ukrajiniskog oružanog sukoba kao u Koreji, “ukrajinska i ruska strana uzmaknu sa svojih položaja i odustanu od zahteva, branjenja ili osvajanja teritorija.

Šef evropske diplomatije je stavio do znanja da je njegov zadatak i da ubedi one zemlje koje ne žele da se svrstaju ni na koju stranu u ukrajinskom ratu da je “ona zla strana u tom filmu Rusija, a ne sankcije EU”.

Korejski rat 1953. je završen sporazumom o primirju i nenapadanju koji su potpisale Severna Koreja i Sjedinjene Američke Države kao saveznik Južne Koreje i načelno je, primećuje Vangvardija, trebalo da dovede do sporazuma o konačnom miru, a zemlja je i dalje podeljena demilitarizovanom zonom.

Borel je takođe predočio da je “još prerano da se misli na neke mirovne pregovore ili da se već razmišlja o nekoj obnovi Ukrajine, već treba sve napore usredsrediti na to da se izbegnu dalja razaranja”.

Evropa, prema njegovim rečima, ne sme sebi dopustiti da se umori od rata, mada Evropska unija kao celina ionako ne može voditi važnu reč u mirovnim pregovorima zato što Rusija ne dopušta da EU bude sagovornik.

“Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je uvek hteo da razgovara neposredno s ministrima članica Unije, a ne sa mnom“, objasnio je Borel.

On smatra da EU ipak mora biti za pregovaračkim stolom “jer su sankcije ključni elemenat bilo kakvih pregovora i zato što je bezbednost u Evropi naša bezbednost”.

Imajući u vidu štetu koju nanose posledice ukrajinskog rata, kao što je skok cena energije i hrane, šef Evropske službe za međunarodne poslove i bezbednost (EEAS) ističe da treba tražiti rešenja za probleme koje stvara rat.

“Ako Rusija pobedi u ratu, krenuće za postizanjem sledećeg cilja”, kazao je Borel.

N1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS