calendar

Ponedeljak 29. Jul, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
“TRAŽIO MI JE GOLE FOTKE DA BI SE SAMOZADOVOLJAVAO! NIJE HTIO DA PLATI” Nova Janjuševa djevojka ŠOKIRALA: “Devito nije htio da skida fantomku ni dok smo…!” Banjalučanin pritvoren zbog obljube maloljetne kćerke SVI JURE NA HYPE TV POSLIJE RIJALITIJA: “ZNAJU GDJE TREBA DA IDU!” Finalistkinja otkriva zašto učesnici MASOVNO prelaze na Hype televiziju po završetku svake sezone (VIDEO) ŽIVOT SA DVIJE ŽENE Jana se naljutila zbog “nove” Sultanove prijateljice i napustila kuću: Elme dovodi svoju muzu? SLIJEDI NOVI HAOS (VIDEO) Đoković deklasirao Nadala! Najteži poraz Španca u karijeri na pariškoj šljaci HITNO OGLAŠAVANJE MENADŽERA ACE LUKASA! Saša Mirković otkrio sve o zdravstvenom stanju pjevača BLAM – ŠA NE VJERUJE SVOJIM OČIMA! ŠOK Poznat identitet mladića čije je tijelo izvučeno iz Bilećkog jezera: Policija se oglasila o utapanju na Manjači OVO JE NOVA JANJUŠEVA DJEVOJKA? Vrela plavuša osvojila njegovo srce Poznata glumica prvo bankrotirala, pa zaradila veliki novac na sajtu za odrasle STANISLAV LJUBOMORAN ZBOG MAJINOG NOVOG DEČKA: Nudi NOVU ŠANSU (FOTO) Osuđena majka jer je primorala kćerku da se uda za muža koji je ubio ANITA ZAVRŠILA U POLICIJI! Pravi joj pakao od života! Erotski horoskop otkriva najprljavije želje svakog znaka “PRESTANI UCJENJIVATI MOJE DIJETE!” Majka Anđele Šparavalo objavila skandalozne poruke Bojane Pavlović (FOTO) Jamala prevarila djevojka: Sve snimljeno (VIDEO)

Vodimo vas u Evropsku prestonicu kulture!

Objavio: RHT
21/11/2022 11:00 PM

Sama kruna Evropske prestonice kulture, programski luk Druga?Evropa, Novosađanima i Novosađankama doneće uvid u svet angažovanih umetnika, konceptualista i avangardista koji su smeli i umeli da gledaju široko i drugačije.

Foto: EPK


Multimedijalna izložba Milky Way biće otvorena 25. novembra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, Likovnom salonu KCNS, kao i u Distriktu, u prostoru Biroa i prikazaće uticaje i refleksije nadaleko poznatog novosadskog neoavangardnog pokreta koji je Novi Sad upisao u evropske tokove umetnosti. Izložba donosi radove preko 50 savremenih umetnika i umetnica, umetničkih kolektiva iz zemlje i sveta, poput Bila Viole, jednog od vodećih savremenih umetnika koji je izlagao u njujorškom Momi, Tejtu, Vitni muzeju, potom rad Irritation – There is A criminal Touch to Art konceptulanog nemačkog umetnika, jednog od pionira performansa, body arta-a i polaroid fotografije, Ulaja. Milky Way obuhvata i projekcije filmova, razgovor sa scenaristom slovenačkog dokumentarnog filma Project Cancer, Tevžom Logarom, koji donosi priču o Ulaju i njegovim sećanjima na život posvećen umetnosti, kao i audiovizuelni performans SIRENS by NOVI_SAD, koji potpisuje japanski umetnik Ryoichi Kurokawa, dobitnik jedne od najprestižnijih godišnjih nagrada na polju elektronike i interaktivne umetnosti, Prix Ars Electronica.

U samom finalu Druge? Evrope, publika će slušati pank,, ali u jednom drugačijem kulturnom i književnom značenju – kao sajberpank, čiji je najbolji predstavnik kontroverzni umetnik iz Brazila Eđgar (Edgar), koji će u Fabrici u Distriktu nastupiti 27. novembra, i koji svojim angažovanim tekstovima i modernim izrazom, šalje jaku poruku za kraj – samo kroz konstruktivnu kritiku i promišljanje, kulturnu razmenu i menjanje perspektiva možemo biti bolje i pravednije društvo, društvo za sve!

Foto: EPK

Festival čija je glavna misija snažna podrška LGBT+ zajedinici, detabuizacija zajednice, kao i popravljanje položaja u društvu, pre svega u smislu povećanja njene medijske i društvene vidljivosti – Merlinka, festival LGBT filmova i kulture, biće održan u Novom Sadu od 22. do 24. novembra. Publika će ovom prilikom gledati predstave Strah od leptira i Femkanje – Šta se desilo sa pokondirenom tikvom u Novosadskom pozorištu/Újvidéki Színház, biće priređeno književno veče Srpska queer književnost u Kulturnoj stanici Liman, dok je centralni događaj festivala izložba Queer Europe koja će biti otvorena u Skladištu novosadskog Distrikta i obuhvatiti radove 28 umetnika iz 13 evropskih zemalja sa prikazom LGBT+ zajednice i njene egzistencije u Evropi i fotografijama koje ilustruju realnost sa kojom se ova zajednica suočava.

Novi Sad, kao evropski centar književnosti, i ovoga puta će ugostiti književnike iz zemlje i regiona, pa će tako publika imati priliku da učestvuje u razgovorima sa pesnicima i pesnikinjama koji su deo aktuelne književne scene u okviru Zajedničkog čitanja, a koji ovom prilikom dolaze iz Irske, Italije, Austrije i Srbije. Takođe, u okviru projekta Nesaglasnost pesnici i pesnikinje suočavaće svoje stavove o književnosti te pokazati kako je upravo ova vrsta umetnosti polje otvoreno za debatu, sporazum i nesporazum, dinamiku i kreativnost. U samom finalu Druge? Evrope premijerno će biti prikazan hrabar ekspertimentalan dokumentarni film LaBOLatorija 23, u režiji Aleksandre Jelić, 26. novembra u Distriktu. Nastao u okviru projekta Misija Avatar, u filmu su, kroz dugotrajan dramski proces sa devojčicama iz Zavoda za vaspitanje dece i omladine kojima je izrečena vaspitna mera i mladim glumicama, rasvetljavani uzroci i duboke posledice rodno zasnovanog nasilja. Fenomen tela u različitim atraktivnim i provokativnim multimedijalnim umetničkim formama proučiće umetnici i umetnice iz Evrope, Japana i Srbije te predstaviti svoje zaključke na izložbi Art body Art koja će biti otvorena u Fabrici u Distriktu, dok će izložba Alternativa u izlogu pokazati kako su izgledali i kako su se oblačili alternativno orijentisani Novosađani i Novosađanke u 20. veku, ali i kako se alternativna i avangardna orijentacija Novog Sada ispoljavala u svim oblastima umetničkog i kulturnog stvaralaštva, u prostoru Francuskog instituta, u Distriktu. Izložbu će pratiti i tribina na temu Način oblačenja kao izraz pripadnosti supkulturnom pokretu / Novi Sad, druga polovina 20. veka.

Foto: EPK

Poslednje nedelje Druge? Evrope biće izvedena predstava Intima Porodice bistrih potoka, pod ideološkim vođstvom Božidara Mandića, a biće prikazan film Oništiti se o kome će Mandić diskutovati sa publikom.

Programski luk Druga? Evropa predstavlja veliko finale Evropske prestonice kulture te od 7. oktobra do 27. novembra mnogobrojnim programima pokreće pitanja dominantnih vrednosti u evropskoj kulturi i umetnosti i dovodi do otkrivanja drugačijih, alternativnih, marginalizovanih, manjinskih i buntovnih izraza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS