calendar

Subota 28. Septembar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
UŽASNE VIJESTI ZA NENADA ALEKSIĆA ŠA! Stižu dokazi o Mioninoj PREVARI, u sve je upleten i Stanislav! NAJNOVIJE INFORMACIJE O ANITI, NAKON RASKIDA SA ANĐELOM: Otkriveno šta joj se desilo danas, evo gdje je uhvaćena! (FOTO) Kako trčanje na kiši utiče na zdravlje? Da li se to preporučuje? “Da li ti je OTAC PREMINUO NA RUKAMA?” Pjevačica u PRETRESU ispričala detalje iz PORODICE: Majka je bila više posvećena nama!” PROCURILA FOTKA MILANA STANKOVIĆA IZ KREVETA! Povukao se, pa sada sve šokirao! Morao hitno da se oglasi, a razlog je tajanstven! (FOTO) ANITA OKRENULA NOVI LIST NAKON RASKIDA SA ANĐELOM! Stanojlovićevoj on pravi društvo, pratioci oduševljeni! Emotivni prizor topi srca! (FOTO) FILIP RELJIĆ EKSKLUZIVNO ZA HYPE! “Nina Đogani je uklonila tetovaže posvećene BIVŠEM!” (VIDEO) SOFIJA IZDALA TERZI NAREĐENJE Zahtjeva da ozvaniči njihovu vezu, on spreman na sve! Bračni par pokušao da proda bebu UROŠ DIVLJAČKI NASKOČIO NA GASTOZA, ON GA PATOSIRAO: Takmičari poskakali na noge, voditelj hitno prekinuo program! “Ne postoji riječ zahvalnosti što su tako brinuli o meni dok sam se oporavljao” Saša Mirković napravio pravo slavlje za svoje saradnike i najbolje doktore oftamologije “Klinike Svjetlost” Sjećate se Indire koja je otpjevala zarazni hit “Zmaj”: Iza sebe krije tešku priču Pjanić se družio s navijačima CSKA pred početak meča, a onda vodio i navijanje HAOS POSLIJE RASKIDA! Anita se odlučila za neočekivan potez! Evo šta je uslijedilo poslije rastanka s manekenom! KOSTA NA STOLU OSTAVIO PAPIR, ONO ŠTO JE BILO NA NJEMU ŠOKIRALO STRUČNJAKE: Evo o čemu mašta dječak-ubica, napravio kompletan plan! Elmedin želi da živi u Sarajevu, vrijeme je malo da promijenimo!

RUSKA SALATA: zapravo nema veze sa Rusijom, a njena istorija je bujna

Objavio: RHT
11/11/2022 6:00 PM

Ruska salata je gotovo obavezna na svakoj slavljeničkoj trpezi pa je teško razmisliti o tome da je nekada ova sad već regularna salata koju toliko volimo bila rezervisana samo za gospodu.

Foto: X3M FOTO / Alamy / Alamy / Profimedia

U Srbiji je miljenica svake slavske trpeze, ali istina je da je ovo jelo poznato širom sveta po drugačijim imenima- salata Olivije, stoličnaja, a ponekad čak i moskovska i francuska… uz varijacije po imenu dolaze i varijacije u receptu kao i u pričama kako je zapravo nastala

Po jednoj, prvi ju je spremio Napoleonov kuvar Anri Olivije, sa idejom da napravi jelo koje bi moglo da se pojede “na brzaka” a i dalje zadivi vojskovođu.

Po ovoj priči, nakon pada Napoleona Olivije je prešao na ruski dvor i nastavio da pravi svoje specijalitete za carsku porodicu. Jednog dana je pred cara i caricu izneo svoju “Napoleonovu salatu”. Svi su bili oduševljeni, a Olivije je nakon toga mnogim svojim ruskim kolegama podelio recept. Salata je tokom ‘60-ih godina 19. veka u Rusiji ponela ime svog tvorca – salata Olivije.

Druga priča nas vodi u Moskvu, u prestižni restoran “Ermitraž”. U njemu je kuvar Lusijen Olivije napravio salatu koja se gostima toliko svidela da je postala zaštitni znak restorana.

Foto: Olena Danileiko / Alamy / Alamy / Profimedia

Olivije je strogo čuvao recept, ali se zna je da je bila potpuno različita od one koju mi danas znamo, sa sastojcima kao što su  teleći jezik, kavijar, zelena salata, komadići jastoga, kapar i mnoga druge, a sve to završavao dresingom koji je sam pripremao.

Kasnije, jedan od Olivijeovih pomoćnika rešio je da ukrade recept i nakon toga prešao u konkurentski restoran i počeo da pravi svoju verziju salate. Ipak, njegov preliv se razlikovao od onoga koji je imala originalna salata. Ivanov je recept za salatu kasnije čak i prodao raznim izdavačkim kućama, što je doprinelo njegovoj popularizaciji.

BONUS VIDEO:

hypebih.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS